Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США похвалили Кучму і запросили в Ірак

Середа, 14 травня 2003, 19:07
Заступник помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Стівен Пайфер сподівається, що українські військові зможуть взяти участь у міжнародних стабілізаційних силах в Іраку.

На прес-конференції у середу в Києві він відзначив, що українські військові мають "великі можливості, які будуть корисні".

При цьому, за словами Пайфера, таке враження засноване на досвіді дій українсько-польського батальйону, а також спілкуванні українських і американських військових.

У свою чергу держсекретар МЗС України Володимир Єльченко повідомив, що 22 травня у Варшаві пройде зустріч представників країн, які, можливо, відправлять свої військові підрозділи до Іраку для участі у стабілізаційних силах.

За його словами, під час цієї зустрічі буде детально обговорюватися роль України в цих силах, а також склад секторів в Іраку. Держсекретар відзначив, що "в України є бажання й можливості" взяти участь у міжнародних стабілізаційних силах.

Дипломати повідомили, що під час засідання українсько-американського комітету з питань зовнішньої політики, яке відбувалося у середу в Києві, обговорювався можливий внесок України в стабілізаційні сили.

Пайфер повідомив, що це питання обговорювалося "детально, і висловив переконаність, що Україна зможе внести вагомий вклад у створення таких сил.

Раніше США запропонували Україні розгорнути, як мінімум, штаб бригади і два батальйони в Іраку. Ірак планується розділити, як мінімум, на три зони - під керуванням США, Великобританії й Польщі. Передбачається, що українські військові будуть служити під командуванням британців або поляків.

Це ж питання того ж дня Пайфер обговорив із президентом України.

Кучма і Пайфер висловили задоволення з приводу нових тенденцій, що намітилися останнім часом у відносинах між Україною і США, повідомляє прес-служба президента. Сторони висловили надію, що результати засідання українсько-американського комітету питанням зовнішньої політики підтвердили взаємне прагнення сторін розширювати двосторонні відносини.

Пайфер підкреслив, що "останнім часом у відносинах двох країн відбулися позитивні зрушення". "Ми сподіваємося на збереження руху в цьому напрямку. Це буде сприяти досягненню успіху в багатьох питаннях, зокрема, в економіці, безпеці", - сказав він.

Кучма підкреслив, що Україна зацікавлена в повномасштабному двосторонньому співробітництві зі США у всіх сферах.

На зустрічі обговорювалися питання міжнародної безпеки. Пайфер відзначив, що Україна продемонструвала свою здатність зробити вагомий внесок у забезпечення європейської й світової безпеки.

Сторони також обговорили питання просування України до Світової організації торгівлі. Пайфер підкреслив, що США підтримують кроки України по вступу до СОТ, "оскільки це вагомий крок" України на шляху до інтеграції у європейські й євроатлантичні структури".

На зустрічі також обговорювалися пропозиції Кучми з конституційної реформи в Україні.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування