Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ніщо не зашкодить світлому образу гаранта. Навіть нещира турбота

Четвер, 15 травня 2003, 16:06
Кучма завжди був у перших рядах тих, хто турбується про журналістів. Особливо часто це його нездоланне бажання допомагати пресі виявлялося після "критичних днів", тобто коли Кучму оголошували "ворогом преси", або якась міжнародна організація в чергове висловлювала думку про рівень свободи слова в Україні.

Кучмі явно не подобається бути ворогом преси. Його завжди дратували питання журналістів з цього приводу. І тоді він любив відповідати приблизно так: "Ви що, не знаєте, що в цьому світі усе купується (дійсно, чи йому в цьому сумніватися?). І цей рейтинг (ворогів преси) – куплений". З натяків Кучми виходило, що Кучму "замовив" Лазаренко. Дрібна така підлість з боку колишнього екс-прем'єра...

Цього року в нью-йоркського Комітету з захисту журналістів не вистачило часу на нашого президента, було багато справ з іншими товаришами - у багатьох відношеннях гіршими за Кучму. А от "Репортери без кордонів" знову поздоровили українського президента з "досягненнями" у сфері свободи слова. І вже не вперше поставили його в список "ворогів преси".

Але все це неправда. Насправді немає в країні іншої такої людини, яка б так піклувалася про нас, про журналістів. І ім'я цій людині – Леонід Данилович Кучма. Узяти хоча б останній приклад.

Судячи з плівок Мельниченка, є в країні добрі люди, які тримають Кучму в курсі всіх справ. Люди ці міняються, але суть залишається незмінною.

Уявіть собі картинку - до кабінету Кучми входить, за звичкою, трохи зігнувшись, якийсь чиновник N (а може М) і повідомляє: "Уявляєте, Леоніде Даниловичу, головний редактор відомої вам газети "Дзеркало тижня" Володимир Мостовий одержав нагороду "За свободу і майбутнє засобів масової інформації"! І за що дали?! За те, Леоніде Даниловичу, що Мостовому і його команді доводиться "працювати в умовах погроз і постійних переслідувань"!

Ця "інформація викликала тривогу й стурбованість президента". Він про це нічого не знав. Тому президент висловив керівникам МВС, СБУ і Генпрокуратури своє "серйозне невдоволення" тим, що вони не інформували його про факти погроз і переслідувань на адресу Мостового.

Подумав Кучма і вирішив у цій справі розібратися. "Президент України доручив керівникам Міністерства внутрішніх справ Юрію Смірнову, Служби безпеки Володимиру Радченку і Генеральної прокуратури України Святославу Піскуну вжити всіх необхідних заходів задля розслідування фактів погроз і переслідувань на адресу головного редактора тижневика "Дзеркало тижня" Володимира Мостового", йдеться в офіційному повідомленніглави держави з цього приводу.

Турботу президента точно передала його прес-секретар Олена Громницька. "Нові факти погроз і переслідувань на адресу київського журналіста свідчать про те, що свобода слова продовжує залишатися об'єктом тиску з боку кримінальних кіл і політичних авантюристів", - підкреслила прес-секретар.

Кучма зобов'язав згаданих керівників негайно вжити "усі передбачені законом дії з розслідування цих неприпустимих фактів, що зазіхають на безпеку журналіста і продовжують підривати авторитет України як держави, що прагне досягти світових стандартів правопорядку й свободи слова", повідомила Громницька.

Слава Богу! Є ще в країні люди, яким наше, журналістське життя, не байдуже! Спасибі, Леоніде Даниловичу! Хто ж, якщо не ви!..

У відповідь на неминущу тривогу президента, буквально наступного дня МВС заявило про початок перевірки фактів погроз на адресу Мостового. Навіть незважаючи на відсутність самого головного редактора в Києві.

Мостовий не розгубився. Спочатку, напевно був шокований такою демонстративною увагою з боку влади. Але вирішив продовжити лікнеп Кучми в питаннях свободи слова в Україні, направивши йому відповідне послання.

Головний редактор популярно пояснив Кучмі, що "проблеми, з якими зіштовхується "Дзеркало тижня", мало відрізняються від тих, котрі постійно змушені вирішувати ЗМІ, що відстоюють незалежну позицію".

"Удари по інвесторах, спроби змінити власника, телефонні погрози, прослуховування телефонних розмов, необґрунтовані суми позовів, незаконні порушення кримінальних справ - це далеко не повний перелік методів, застосовуваних до непідконтрольних видань. Нам не складніше, ніж іншим...

Здивований окремою заклопотаністю президента України тим визначенням, що німецькі журналісти дали умовам роботи незалежних ЗМІ. По-перше, те, що ми, на жаль, в Україні сприймаємо як вимушену й звичну реальність, у цивілізованому світі визначають як "роботу в умовах погроз і постійних переслідувань". По-друге, влада, яка вважає, що рівень свободи преси в Україні "відповідає європейським стандартам", не може боротися сама із собою", - пише Кучмі Мостовий.

У багатьох сферах людської діяльності ініціатива карається. Так може статися і з президентом. Шкода, що його "непідробна" турбота про журналіста не пролунала до Міжнародного дня преси. Тоді його помітили б і в інших організаціях, які займаються добором "кращих із кращих" ворогів преси.

Поки ж Кучма нарвався тільки на досить емоційну реакцію тих, хто, власне, виділив і нагородив Володимира Мостового. Від імені Фонду засобів масової інформації банку "Шпаркассе Ляйпціґ" на захист головного редактора "Дзеркала" виступив Штефан Зегер.

ЗАЯВА ДЛЯ ПРЕСИ

Фонд засобів масової інформації банку "Шпаркассе Ляйпціґ" (www.Leipziger-Medienstiftung.de) вручає свою "Премію заради свободи та майбутнього засобів масової інформації" мужнім незалежним журналістам на згадку про мирну революцію в Ляйпціґу восени 1989 року. Принаймні починаючи від цих днів, які стали сигналом для возз"єднання Німеччини, нам стала зрозумілою вартісність незалежної преси.

Володимир Мостовий, незалежний, мужній чоловік і чудовий журналіст, одержав у цьому році за свій життєвий доробок разом з іншими журналістами "Премію заради свободи та майбутнього засобів масової інформації". Київ і Україна можуть пишатися ним - світочем незалежної журналістики! Наше обґрунтування полягало в інтенсивних пошуках, перш ніж ми прийняли рішення - без відома Мостового, як ми це й робимо у випадку з кожним нашим лауреатом.

Мостовий довідався про нагороду аж тоді, коли наше рішення було вже прийняте на основі тривалого вивчення справи. Тож підло, безсоромно стверджувати, що він "заслужив" премію, розповсюджуючи інформацію, яка не відповідає дійсності.

До основних журналістських правил належить, щоб справу було докладно вивчено й поставлено запитання тій стороні, яка вручає премії. З нами ніхто не розмовляв - в тому числі й від "Киевских ведомостей". Загалом же це не є таємницею, яку суму становить премія. Загальноприйнято, щоб подібні премії супроводжувалися виплатою грошової суми, а величина її відома - зокрема, вона зазначена на нашій Інтернет-сторінці.

Нинішня реакція певних кіл у Києві показує нам, наскільки Мостовий заслужив цю премію та наскільки вірним було наше рішення. Разом із лауреатами минулих років з усього світу він належить до лав великих журналістів нашого часу.

З власної історії нам відомі масивні маніпуляції урядових сил колишньої НДР стосовно преси. Саме завдяки цьому досвіду Фонд не готовий робити якісь пояснення, приємні певній адміністрації або політикам. Свобода і правда мають бути для нас цінностями, якими ми керуємося.

Ми уважно спостерігатимемо за ситуацією навколо Володимира Мостового, і якщо вручення йому премії призведе до його дискредитації або завдасть йому шкоди, то ми негайно повідомимо про це громадськість і попросимо наших лауреатів минулих років про підтримку в публікації відповідних репортажів.

Штефан Зеґер,
керуючий справами правління
Фонду засобів масової інформації


Думати треба, пане Кучмо, перш ніж виявляти уявну турботу про журналістів!

А підставив Кучму у черговий раз чиновник М (не важливо як його звуть). Чиновник знову використав механізм "темника" - новина про переживання Кучми пройшла синхронно практично всіма каналами. Хотіли зробити, як краще, а вийшло - як завжди…


P.S. Тим часом до кампанії щодо відбілення образу Кучми долучилася Асоціація працівників засобів масової інформації України. Ця організація "вітала реакцію президента Леоніда Кучми, який "оперативно дав доручення правоохоронним органам почати розслідування справи" про існування "погроз і постійного переслідування" у професійній діяльності головного редактора тижневика "Дзеркало тижня" Володимира Мостового.

Про це йдеться у заяві асоціації, направленої до агентства "Інтерфакс-Україна" у четвер.

"Однак у нас виникає стурбованість, що ця справа може звестися до чисто формальних дій і декларацій, які не призведуть до притягнення до відповідальності винних в утисках свободи слова в Україні". (Пояснюємо - за правилами "темника" важливі й актуальні теми потрібно підтримувати постійно на плаву. У тому числі і за рахунок заяв таких підконтрольних організацій - УП).

Асоціація закликає колег і людей, яким не байдуже встановлення демократії і утвердження свободи слова в Україні, надати "моральну підтримку" Мостовому.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування