Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російська мова стала "мовою національних меншин"

Четвер, 15 травня 2003, 19:04
Верховна Рада України у четвер ратифікувала Європейську хартію регіональних мов або мов меншин. За це рішення проголосували 249 депутатів, проти - 10 з 405, які зареєструвалися у залі.

Згідно з прийнятим документом, положення Хартії будуть застосовуватися до мов таких національних меншин України - білоруської, болгарської, гагаузьської, грецької, єврейської, кримськотатарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької і угорської.

Зокрема, відносно кожної з названих мов в Україні будуть застосовуватися положення Хартії у сфері освіти, діяльності адміністративних органів, сфері надання публічних послуг, транскордонних обмінів, у діяльності засобів масової інформації, культурній діяльності і засобах її здійснення.

Крім того, положення Хартії будуть застосовуватися у сфері судової влади, зокрема, у кримінальному, цивільному судочинстві або при розгляді справ, що стосуються адміністративних питань використання регіональних мов або мов меншин.

Положенням Хартії будуть слідувати також в економічному і соціальному житті, зокрема, сторони Хартії зобов'язуються заборонити застосування у внутрішніх правилах компаній і приватних документах будь-яких положень, які виключають або обмежують використання регіональних мов або мов меншин, принаймні, між особами, які користуються однією і тією ж мовою.

У той же час заходи, направлені на затвердження української мови як державної, її розвиток і функціонування, не вважаються такими, що перешкоджають або що створюють загрозу збереженню або розвитку регіональних мов або мов меншин.

Європейська хартія регіональних мов або мов меншин була розроблена під егідою Ради Європи, відкрита для підписання 5 листопада 1992 року і набрала чинності 1 березня 1998 року. Станом на 17 жовтня 2002 року її підписали 29 держав, у 17 з яких вона ратифікована.

Відповідно до зобов'язань, прийнятих при вступі до РЄ у 1995 році, Україна повинна була приєднатися до Хартії протягом року. Україна підписала Хартію 2 травня 1996 року. Верховна Рада України 24 грудня 1999 року ухвалила закон про ратифікацію Хартії.

Однак рішенням Конституційного суду України від 12 липня 2000 року вказаний закон був визнаний неконституційним через порушення конституційної процедури його підписання. У зв'язку з цим Хартія була повторно внесена на розгляд Верховної Ради.

Ратифікації Хартії передували запеклі суперечки в парламенті, основним спірним питанням яких була проблема, чи відносити до мов національних меншин російську мову.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування