Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Історія про те, як соратники Тимошенко, не встигши вийти, сіли знову

Четвер, 15 травня 2003, 20:36
Проти чотирьох соратників Юлії Тимошенко знову порушили кримінальні справи. Двох з них так і не звільнили із СІЗО, одного оголосили у розшук, а екс-бухгалтера ЄЕСУ Лідію Сокольченко охороняє ОМОН у лікарні – хоча вона, за словами Тимошенко, впала у кому.

 
Депутати БЮТ під Лук'янівським СІЗО
 
Нова справа проти екс-керівників корпорації "ЄЕСУ", Геннадія Тимошенка, Антоніни Балюри, Лідії Сокольченко та Євгена Шаго була порушена 13 травня. Саме у день винесення рішення Апеляційного суду Київської області, який закривав проти "четвірки" всі порушені раніше справи.

Як повідомив у четвер заступник генерального прокурора Віктор Кудрявцев, справа за двома статтями: службова підробка й приховування валютного виторгу.

Ціна питання, якщо вірити Генпрокуратурі – понад 1 000 000 000 (мільярд!) доларів.

За словами начальника управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Василя Драгана, "мова йде про приховування екс-керівниками "ЄЕСУ" валютного виторгу в розмірі 902 млн. доларів США, 102 млн. фунтів стерлінгів, 20 млн. німецьких марок, 220 млн. французьких франків".

Нові кримінальні справи були порушені на підставі матеріалів, виділених із кримінальних справ стосовно Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка.

Про все це повідомлялося на прес-конференції у Генпрокуратурі, куди приїхала і Юлія Тимошенко. Не дочекавшись виходу Піскуна на трибуну парламенту, вона сама прийшла дізнатися аргументи – чому її свекра Геннадія Тимошенка й екс-головбуха "ЄЕСУ" Антоніну Балюру, "всупереч рішенню суду", так і не випустили із СІЗО.

Начальник управління ГПУ Драган повідомив, що рішення про затримку всіх чотирьох колишніх керівників "ЄЕСУ" було прийняте, оскільки вони "навмисно ухилялися від слідчих дій".

Драган додав, що у Чернігові, де у СІЗО утримувався Геннадій Тимошенко, група осіб на чолі з народним депутатом Степаном Хмарою, вимагаючи негайного звільнення Тимошенко, "незаконно ввірвалася на територію слідчого ізолятора".

За словами Драгана, "Хмарою були зірвані погони з начальника слідчого ізолятора", а також застосована сила стосовно деяких співробітників СІЗО.

Однак це не все: "Ці особи намагалися спровокувати громадян, що були присутніми на концерті, який проходив на центральній площі міста, пропонуючи їм приєднатися до здійснення зазначених дій, що могло привести до масових безладь у місті", - заявив він.


 
Лідія Сокольченко
 
Лідію Сокольченко, яка до цього часу знаходилася на підписці про невиїзд у зв'язку з погіршенням стану здоров'я, також затримали. Оскільки у неї "не встановлена наявність тяжких захворювань", які б заважали проведенню слідчих дій, крім того, вона порушувала режим лікування, сказав Драган. За словами ж Тимошенко, у неї пухлина мозку і вона зараз впала у кому.

Говорячи про обставини затримки Сокольченко у середу, Драган повідомив, що працівники прокуратури прибули у лікарню, де вона утримувалася, близько 19.00 середи. Однак її там не виявилося. За його словами, у цей час Сокольченко протягом кількох годин знаходилася біля будинку... Лук'янівського СІЗО і повернулася до лікарні тільки опівночі.

Коли їй був оголошений протокол про затримку, Сокольченко знепритомніла, і їй на місці була надана медична допомога. У даний час її стан здоров'я задовільний, однак Сокольченко продовжує знаходитися в лікарні під вартою, сказав Драган.

Також Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно Євгена Шаго за статтею про втечу з-під варти й оголосила його в розшук.

Драган пояснив так само: проти Шаго, як й інших керівників "ЄЕСУ", 13 травня була порушена нова кримінальна справа, за якою його планували затримати.

Але це зробити не вдалося. У Житомирі, де утримувався Шаго, 14 травня о 18:20 "група осіб на чолі з народними депутатами Олександром Турчиновим і Михайлом Павловським прибула до приміщення слідчого ізолятора".


 
Депутати БЮТ у Лук'янівському СІЗО
 
"Там слідчий Генпрокуратури вже оголосив Шаго протокол про його затримку в якості підозрюваного", - сказав Драган. Але народні депутати "застосували фізичне насильство у відношенні слідчого Генпрокуратури", відіпхнувши слідчого від Шаго.

Як повідомив Драган, Шаго вивіз із слідчого ізолятора на машині депутат Павловський. Йому вдалося звільнити єдиного з екс-керівників "ЄЕСУ", посилаючись на те ж рішення Київського Апеляційного суду, що закрив справи щодо колишніх керівників "ЄЕСУ".

Але прокуратура у зв'язку з подіями навколо втечі Шаго вчинила традиційно – також порушила кримінальну справу за фактом втручання у роботу співробітників правоохоронних органів (ч.2 ст. 343 Кримінального кодексу України). Слідчим органам наразі не відоме місцеперебування Шаго.

Натомість після прес-конференції у Генпрокуратурі в інтерв'ю журналістам сама Юлія Тимошенко заявила, що Євген Шаго не ховається від Генеральної прокуратури, а знаходиться вдома після законного звільнення.

"Він (Шаго) спокійно поїхав додому. Він просто хоче побачити свою сім'ю, своїх дітей, побути з ними", - сказала депутат, підкресливши, що Шаго вирушив додому відразу ж після звільнення з Житомирського слідчого ізолятора.

"Він не ознайомився з жодними документами, не знає, що він у розшуку. Ніхто йому не повідомив, що він повинен з'явитися у Генпрокуратуру", - відзначила Тимошенко, додавши, що оголошувати Шаго у розшук "немає ніяких підстав".

Загалом, прес-конференція у Генпрокуратурі фактично перетворилася на суперечку між Кудрявцевим і Тимошенко.

За словами кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна", Тимошенко і народний депутат від фракції БЮТ Віктор Таран (Терен) прибули до Генпрокуратури за кілька хвилин до початку прес-конференції.

У ході прес-конференції після заяв Кудрявцева Тимошенко постійно виступала з коментарями, заявляючи, зокрема, що всі кримінальні справи проти неї і її соратників закриті і тому дії Генпрокуратури є незаконними.


 
Михайло Волинець оголосив голодування
 
Коли були оголошені питання журналістів, Тимошенко вимагала від Кудрявцева пояснити, чому екс-керівники "ЄЕСУ" не були звільнені зі слідчих ізоляторів, де вони перебували, згідно з рішенням Київського апеляційного суду. У свою чергу, Кудрявцев заявив, що вони були звільнені, однак зразу ж і затримані на підставі знову порушеної кримінальної справи.

Подальша дискусія Тимошенко і Кудрявцева будувалася навколо різного трактування рішення Апеляційного суду Києва, згідно з яким усі кримінальні справи були закриті.

Згідно із заявою Тимошенко, рішення апеляційного суду підтвердило невинність її особисто, а також її соратників. У свою чергу, Кудрявцев заявив, що ці рішення є "незаконними, необґрунтованими", нагадавши, що Генпрокуратура оскаржила їх у касаційному порядку у Верховному суді країни.

Разом із тим, як передає кореспондент Інтерфаксу, в ході дискусії опоненти поводилися коректно. Не обзивалися. Однак коли ситуація на прес-конференції почала розжарюватися, керівництво Генпрокуратури вирішило її припинити.

А тим часом...

Як відомо, 13 травня Апеляційний суд Київської області ухвалив рішення про закриття справ і звільнення з-під варти, як незаконно заарештованих, колишніх співробітників корпорації "Єдині Енергетичні Системи України" Геннадія Тимошенка, Євгена Шаго та Антоніни Балюри. Незважаючи на рішення суду, колишніх працівників "ЄЕСУ" не звільнили.

Тому з 14 травня нардепи з БЮТ, представники громадських організацій і політичних партій проводять мітинги біля Лук'янівського СІЗО.

На території Лук'янівського СІЗО оголосила голодування група народних депутатів, серед яких Михайло Волинець, Олександр Турчинов, Михайло Павловський, Сергій Сас та Анатолій Матвієнко.


 
Автомобіль, яким давили депутатів Тимошенко
 
За словами лідера БЮТ, народних депутатів били на території СІЗО. "Почали депутатів не просто бити, вони сині", - заявила Тимошенко з трибуни Верховної Ради.

За її словами, коли депутати відмовилися залишити територію ізолятора, "керівники СІЗО направили на них машини, щоб давити. У нас три депутати потрапили під колеса".

Як кажуть представники БЮТ, під час мітингу біля Лук’янівського СІЗО "представниками спецслужб була влаштована провокація щодо осіб, які принесли передачі і прийшли відвідати родичів та близьких, які знаходяться під вартою".

"Їм заборонили на деякий час відвідувати ув’язнених та відмовилися приймати передачі на тій підставі що, мовляв, це все через депутатів, які не дають нормально працювати.

Провокації представники відповідних служб влаштовують і щодо народних депутатів, які голодують на території Лук’янівського СІЗО. На них здійснюється психологічний тиск, влаштовуються різноманітні шуми, працівники СІЗО відмовляються передавати особисті речі для депутатів, на тій підставі, що вони, мовляв, не є ув’язненими", - повідомили у четвер увечері помічники члена БЮТ Михайла Волинця.

Станом на 20 годину другу добу на території Лук'янівського СІЗО залишалися депутати із БЮТ Олександр Турчинов, Михайло Волинець, Сергій Сас і Анатолій Матвієнко.


Читайте також:

ТИМОШЕНКО: ДЕПУТАТІВ ПОБИЛИ У СІЗО І СПРОБУВАЛИ ЗАДАВИТИ МАШИНАМИ

Юлія Тимошенко провела ніч у СІЗО. БЮТ оголосив голодування

Соратника Тимошенко звільнили і тут же спробували арештувати

СВЕКРА ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО ВИПУСТЯТЬ ІЗ В'ЯЗНИЦІ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
15:02
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв відправити мобілізованого в тил
14:57
ЗМІ: Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією
14:55
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який збив на смерть нацгвардійця 
14:54
УВАГАМи зібрали мільйон🔥 Звернення Севгіль Мусаєвої
Усі новини...