Кучма рекламує себе недобросовісно - Томенко

П'ятниця, 16 травня 2003, 12:43
Верховна Рада підтримала депутатський запит народних депутатів щодо порушень вимог Закону України "Про рекламу" при проведенні агітації щодо підтримки внесення змін до Конституції України, ініційованих Кучмою.

За запит народних депутатів Юрія Артеменка та Миколи Томенка парламентарі віддали 196 голосів. Запит направлено Віце-прем'єр-міністру України Дмитру Табачнику та Голові Державного Комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики Леоніду Школьнику.

Зокрема у запиті наголошується, що "при здійсненні агітації за президентські конституційні ініціативи на носіях зовнішньої реклами досягнення добробуту громадян та процвітання держави в цілому некоректно пов'язується із втіленням у життя запропонованих Президентом змін у державному ладі України".

Наприклад, на низці рекламних щитів зазначено: "Бажаєш жити як у Європі, підтримай двопалатний парламент". Як наголошують народні депутати, "із тексту подібного рекламного матеріалу чітко випливає, що всі європейські країни мають двопалатні парламенти. Однак, це не відповідає дійсності". Зокрема у низці країн Європейського союзу, так само як і в низці європейських країн, які не входять до ЄС, існують однопалатні парламенти.

Тобто "рекламодавці, які ініціювали розміщення подібних рекламних матеріалів, використовують перебільшення, неточності й двозначності, намагаючись увести споживачів такої реклами, тобто, мільйони громадян в оману".

Депутати наголошують на тому, що, відповідно до статті 10 Закону України "Про рекламу", реклама, "яка внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчання" вводить або може ввести в оману споживачів реклами, завдати шкоди особам та державі, вважається недобросовісною. Згідно із Законом недобросовісна реклама заборонена.

На підставі всього вищевикладеного, Томенко та Артеменко вимагають від урядовців надати відповіді на питання: хто є замовником виготовлення та розміщення зазначеної зовнішньої реклами, чиїм коштом здійснюється відповідна діяльність та які підприємства та організації виступають підрядниками з виготовлення зазначеної рекламної продукції.

А також нардепи вимагають "припинити порушення законодавства" та "усунути з рекламних щитів відповідні матеріали з недобросовісною рекламою".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування