Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозицію прибрали із поля Щербаня

П'ятниця, 16 травня 2003, 14:12
Експеримент із висунення єдиного кандидата від опозиції на мера Сум закінчився у місцевому суді Зарічного району. Близько 18 години у четвер. Судді працювали до останнього, бо знімали з реєстрації соціаліста Сергія Клочка, якого обіцяли підтримати також "Наша Україна", КПУ і блок Тимошенко.

До суду на Клочка подав Сумський територіальний виборчком. Він вимагав визнати неправдивими чотири факти з біографії кандидата. Суд його "спіймав на брехні" тричі.

Перший факт – це оплески українській судовій системі. Клочко не вказав у декларації про доходи… 50 гривень, які він вніс до статутного фонду Сумського фонду соціального захисту молоді "Молодість". Тобто надав "свідомо неправдиву інформацію про себе" – бо поставив риску у графі "вклади у банках та інші активи". А треба було написати 50 гривень.

Два інші факти стосуються історій звільнення Клочка з місцевих органів влади. У агітках він вказував, що в 1999 році його зняли з посади начальника управління Сумського міськвиконкому "за політичні погляди на вимогу нового керівництва області" (тобто Щербаня).

Суд вважає, що це брехня. Він погодився з позицією виборчкому: "Підставою для звільнення була особиста заява Клочка, в якій він просив звільнити його за власним бажанням. І в його заяві не сказано про політичні погляди та про вимоги нових керівників області".

Третій пункт – Клочко казав, що з посади секретаря Сумської міськради його зняла "прощербанівська депутатська більшість". Суд став на сторону виборчкому: "Твердження Клочка є заздалегідь неправдивим, бо, згідно з довідкою міськради, в Сумській міськраді прощербанівської фракції не утворено".

Такі ось аргументи.

Водночас Комітет виборців схильний вбачати в рішенні про зняття Клочка політичні мотиви. "Цей факт продовжує сумну традицію вирішення результатів виборів адміністративним шляхом. Подібні дії регіональної влади розходяться із заявами керівництва країни про проведення чесних і демократичних виборів в Україні", - заявив прес-секретар КВУ Олександр Черненко.

За його словами, Клочко поки безрезультатно намагається отримати рішення виборчкому для оскарження в суді. Часу у нього небагато – до закінчення робочого дня п'ятниці. Вибори мера – в неділю.

За даними КВУ, на даний час на крісло міського голови Сум претендують чотири кандидати. Фаворита влади виявити не складно. Це секретар Сумської міської ради Володимир Омельченко (самовисуванець, член Ліберальної партії, яку очолює сумський губернатор Щербань). Він – "права рука" Щербаня ще з донецької команди, професійний контррозвідник, каже речник КВУ Олександр Черненко.

Крім нього, на голову Сум балотуються радник мера, член Християнсько-народного союзу Володимир Лаврик (висунутий ХНС), керівник справами міськвиконкому, безпартійний Юрій Добровольський (самовисування), член Народно-демократичної партії, голова фонду "Співдружність" Володимир Михайлівський.

У п'ятницю суд також має розглянути питання про зняття з реєстрації Лаврика за поданням партії "Реформи й порядок" за незаконне, на їхню думку, використання у його листівках символіки блоку "Наша Україна".

А тим часом Щербаня у п'ятницю прийняв Кучма. Як стверджує прес-служба президента, говорили вони про соціально-економічний стан у регіоні та про політичну реформу. В області все зростає, хоча перед цим Щербань, як повідомляв його адвокат, звертався до Кучми із проханням про звільнення з губернаторства – щоб не віддавати депутатський мандат. Жодного рішення Кучма з цього питання не ухвалив.

Читайте також:

Сумський синдром "Нашої України"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування