Cпівробітників ЄЕСУ посадили, після того, як "фактично випустили" - Генпрокуратура

П'ятниця, 16 травня 2003, 14:43
У Генеральній прокуратурі України заявляють, що троє колишніх керівників корпорації "Єдині енергетичні системи України", які утримувалися під вартою, після рішення Київського Апеляційного суду були "фактично звільнені" зі слідчих ізоляторів, і в Генпрокуратурі не мали ані найменшого наміру перешкоджати виконанню цього судового рішення.

Про це йдеться у роз'ясненні Генпрокуратури, оприлюдненому у зв'язку зі суперечливими оцінками ситуації, що виникла у зв'язку з рішенням Апеляційного суду Київської області від 13 травня 2003 року, та коментарями деяких засобів масової інформації, виступами й заявами окремих народних депутатів України.

У повідомленні зазначається, що різне трактування ситуації свідчить "про відсутність всебічної об'єктивної інформації у відношенні юридичного змісту подій, пов'язаних з виконанням цього рішення", тому необхідно роз'яснити правові аспекти ситуації й оприлюднити позицію Генпрокуратури з цього приводу.

У Генпрокуратурі нагадали, що 13 травня Апеляційний суд Київської області виніс постанову про звільнення з-під варти трьох екс-керівників ЄЕСУ - Євгенія Шаго, Геннадія Тимошенка й Антоніни Балюри і про закриття кримінальної справи з їхнього обвинувачення. Генпрокуратура не погодилася з цим рішенням і внесла касаційне подання на цю постанову до Верховного суду України.

"Висловивши в такий спосіб свою позицію, Генеральна прокуратура України не мала ані наміру, ані можливості перешкоджати виконанню судового рішення, оскільки звільнення обвинувачуваних з-під варти, відповідно до закону "Про попереднє ув'язнення", покладено на відповідних службових осіб Державного департаменту України з питань виконання покарань. Фактично Тимошенко, Шаго й Балюра були звільнені зі слідчих ізоляторів, про що свідчать їхні підписи у відповідних документах. Таким чином, рішення суду було виконано", - підкреслюється в повідомленні.

Разом з тим ще до ухвалення рішення Апеляційним судом Києва 13 травня проти чотирьох екс-керівників ЄЕСУ було порушено кримінальну справу "у зв'язку з наявністю епізодів злочинної діяльності,... які їм раніше не інкримінувалися", і не були предметом розслідування по кримінальній справі, закритій апеляційним судом, підкреслили в Генпрокуратурі.

Там також нагадали, що кримінальну справу порушено "за фактами приховування валютного виторгу і службової підробки, що спричинило важкі наслідки, за ст. 80-1 Кримінального кодексу України (у редакції 1960 року), ст. 366 ч. 2 КК".

Як зазначається у роз'ясненні, раніше Тимошенко, Шаго, Балюра і Лідія Сокольченко "тривалий час ховалися від органів досудового слідства, знаходилися у міжнародному розшуку".

"З огляду на, що їхнє перебування на волі могло перешкодити об'єктивному розслідуванню справи, порушеної 13 травня 2003 року, слідчим Генпрокуратури 14 травня 2003 року було ухвалено рішення про їхню затримку в якості підозрюваних з метою подальшого звернення до суду для рішення питання щодо обрання запобіжного заходу", - йдеться у повідомленні.

"Дії слідчого цілком відповідають вимогам діючого законодавства", - підкреслили у Генпрокуратурі, нагадавши, що того ж дня Тимошенко і Балюру доставили до СІЗО, Сокольченко знаходиться у лікарні, а Шаго оголошений у розшук.

"Генеральна прокуратура України діяла в межах чинного законодавства, що встановлює порядок затримки підозрюваних у здійсненні злочинів. Тепер матеріали проти них готуються до направлення до суду для вирішення питання про обрання запобіжного заходу, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом", - підкреслюється в повідомленні.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування