Нацрада може позбавити ліцензії практично всі канали

П'ятниця, 16 травня 2003, 15:38
Сьогодні у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення існують підстави позбавити ліцензій практично всі українські телеканали, а одним із найбільших порушників виконання вимог ліцензії є телеканал "Студія "1+1".

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко у виступі зі співдоповіддю у рамках звіту Нацради у парламенті, повідомляє УНІАН.

Томенко навів приклад за даними моніторингу, проведеного Нацрадою у лютому-березні поточного року. Так "Студія "1+1" відповідно до ліцензії повинна транслювати 70% програм власного виробництва, а реально, за даними моніторингу, виробляє лише 40%. Передачі, відповідно до ліцензій, повинні вестися на 80% українською, на 20% - російською мовою, а реально українською мовою транслюється лише 64%. Також зафіксовано перевищення обсягу реклами на годину мовлення до 27%.

Крім того, сказав Томенко, зафіксовано, що двічі на добу художні фільми перериваються новинами, після яких транслюється рекламний блок, що заборонено законодавством. Прокатні посвідчення надані не на всі художні фільми. Так, не знайдено прокатного посвідчення на 13 фільмів, які транслювались на телеканалі протягом часу, коли проводився моніторинг.

Крім того, за словами Томенка, відповідно до ліцензії "Студія "1+1" повинна транслювати інформаційні, художні, дитячі та публіцистичні програми, а відповідно до програми передач цього телеканалу, опублікованої в одній з газет, більшу частину ефірного часу займають російські телесеріали.

Він підкреслив, що така ситуація спостерігається практично на всіх українських каналах. Тому, на його переконання, Нацрада повинна зосередитись саме на забезпеченні дотримання умов ліцензії телеканалами України, а власне видача ліцензій повинна займати лише 1-2% від загального обсягу роботи Нацради.

Відповідаючи на запитання депутатів, чи може якось Нацрада або профільний комітет ВР вплинути на ситуацію, коли фактично весь телепростір України розподілений між Пінчуком та Медведчуком, Томенко назвав це серйозною проблемою і нагадав, що направив запит, у якому просив з`ясувати інформацію, поширену в ЗМІ, чи справді практично всі телеканали розподілено "між двома кланами".

Відповідаючи на запитання депутатів щодо Першого національного каналу, Томенко зауважив, що сьогодні "цього каналу практично не існує", оскільки він поділяє ефір не лише з ТРК "Ера" та державними телерадіокомпаніями, які на Перший національний "зігнали з "Інтера" на підставі абсолютно незаконного рішення", а ще тому, що більше 40 студій ділять ефір з УТ-1.

Єдиний вихід з цієї ситуації Томенко бачить у створенні на базі Першого національного телеканала Громадського телебачення.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування