Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Піскуна є списки на допит у справі Лазаренка. Чи є там Кучма – секрет

П'ятниця, 16 травня 2003, 17:04
Генпрокуратура заявляє, що отримала подання від США про допит на території України свідків в американському процесі проти Лазаренка.

Про це заявив заступник генерального прокурора Ігор Дріжчаний в ефірі програми "Саме той" у четвер.

"Так, ми отримали клопотання про надання правової допомоги від органів юстиції США", - відповів він на питання, чи надходили подання від американської сторони, перелік свідків, яких би вони хотіли допитати в Україні.

"Зараз якраз ведуться консультації з приводу того, яким чином буде організовано виконання цього клопотання, тому що треба певною мірою узгодити вимоги українського законодавства і ті пропозиції й прохання, які виклали щодо процедури самих допитів американські юристи", - додав заступник Генпрокурора.

"Що стосується змісту цих слідчих дій, переліку свідків, то, за умовами двосторонньої міждержавної угоди, ця інформація може бути оголошена лише за згодою американської сторони", - пояснив він.

На питання, чи існує угода між Україною і США, "яка регулює це питання", Дріжчаний сказав: "У нас є договір про взаємну правову допомогу в кримінальних справах".

Він додав, що цим договором питання екстрадиції не врегульоване. "Питання про договір про екстрадицію з США воно дуже довго вже проробляється. Але, на жаль, знаходиться в такому глухому куті. Американська сторона вважає для себе передчасним обговорювати взагалі питання про підписання договору про екстрадицію", - сказав він.

Дріжчаний додав, що якщо такий договір і буде укладено, то він не матиме зворотньої сили. "Таким чином, якщо вона буде завтра підписана, ратифікована і набере чинності, на справу Лазаренка вона розповсюджуватися не буде".

На питання, чому США вважають передчасним укладання такої угоди з Україною, заступник генпрокурора сказав: "Ця ситуація час від часу змінюється. І змінюється вона тоді, коли ми знаходимо відповіді на аргументи американської сторони. Ну, наприклад, американська сторона говорила про те, що не може укласти угоду про екстрадицію з державою, яка не видає власних громадян, оскільки Америка власних громадян іншим державам видає у випадку, якщо вони там скоїли злочини. Ми знайшли в договірний практиці Сполучених Штатів принаймні дві угоди, одна з них з Угорщиною, коли вихід з цієї ситуації було знайдено. Угорщина також не видає своїх громадян. Після того з’явився інший аргумент. Ну і так далі. Це процес довгий, він триває вже понад 5 років".

Як відомо, суддя у справі Лазаренка Мартін Дженкінс уже затвердив ряд клопотань адвокатів і прокурорів про залучення громадян України в якості свідків. Серед них і президент Леонід Кучма.

Читайте також:

КУЧМА ВСЕ Ж БУДЕ ДАВАТИ СВІДЧЕННЯ У СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА

ПАСКУАЛЬ ПІДТВЕРДИВ - КУЧМУ ДОПИТАЮТЬ


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...