Кучма хоче політреформу негайно, з консенсусом і без "висмикувань" опозиції

П'ятниця, 16 травня 2003, 17:53
Президент Леонід Кучма вважає, що здійснення політичної реформи може бути загальмоване на 4-5 років – якщо її не проведуть до президентських виборів 2004 року. Про це він заявив у вступному слові під час зустрічі з політологами, яка відбулася у Києві в Національному інституті стратегічних досліджень.

"Як ви розумієте, що це для країни може мати негативні наслідки", - додав він.

Кучма заявив, що "ключовим моментом реформи є цілісність її реалізації". "Несистемне вирішення її окремих, навіть найбільш нагальних питань, як роблять спробу сьогодні, наприклад, висмикнути закон про виборчу систему. Я вважаю це неприйнятним", - сказав Кучма. Як відомо, у квітні опозиція невдало спробувала проголосувати закон про вибори за партійними списками.

"Хочу повторити, для мене головне – дієвість державної влади, - сказав також Кучма на круглому столі. – Це основоположне завдання цієї реформи. Питання не в тому, що президент віддає повноваження, а президент віддає повноваження для того, щоб з‘явилася взаємна відповідальність парламенту і уряду. Суто європейська модель", - пояснив президент.

Кучма сказав, що до Міністерства юстиції України надійшло понад 700 тисяч індивідуальних звернень і протоколів зібрань громадян, сесій місцевих представницьких органів.

"Нині ми вступаємо у найбільш відповідальний етап Конституційної реформи – досягнення політичного консенсусу. Я думаю, що це найвідповідальніший і найтяжчий етап. Нам треба досягти домовленостей щодо змісту та механізмів реалізації реформи".

У круглому столі взяли участь 25 провідних політологів, серед яких, зокрема, Кость Бондаренко, Анатолій Гриценко, Олександр Дергачов, Володимир Малинкович, Віктор Небоженко, Михайло Погребинський, Володимир Полохало, Володимир Фесенко тощо.

Після засідання Кучма заявив, що учасники прийшли до "консенсусу – політична реформа необхідна". "Зі всією відповідальністю говорю: без конституційних змін ми рухатися далі не можемо", - підкреслив президент.

Разом з тим, відзначив він, запропоновані ним зміни є не остаточними, і відкриті для обговорення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування