Небезпечні заяви Олександра Омельченка

П'ятниця, 16 травня 2003, 18:16
Здається, мер міста Києва Олександр Омельченко не може визначитися – виступати "за" політичну реформу Кучми, чи "проти". Щонайменше такий висновок можна зробити з суперечливих повідомлень, які надходять від очолюваної ним партії "Єдність".

14 травня Центральна рада партії "Єдність" офіційно поширила заяву щодо політичних реформ президента Кучми. Заява, зі всіма реквізитами партії, відправлена з офіційного е-мейла партії (ukr@yednist.org.ua), була досить гострого змісту.

Як вам таке - "пропонованими змінами, які руйнують конституційні засади держави, президент фактично ініціює конституційний переворот"? Або ж таке - "реалізація ідеї політичної реформи нинішнім керівництвом держави є неможливою, а запропонований президентом проект змін до Конституції України є неприйнятним".

Настільки різка позиція Омельченка, якому ні до чого відкритий конфлікт з ініціатором реформи, здалася УП надто сміливою. Для перевірки достовірності заяви ми зв'язалися з секретаріатом "Єдності". Там підтвердили, що дійсно така заява була, і саме такого змісту. Причому текст був затверджений на засіданні центральної ради та президії, і зачитував його сам Омельченко.

Проте минуло два дні, і 16 травня, о 13:11 дня приходить новина агентства "Інтерфакс-Україна" про те, що центральна рада "Єдності" не ухвалювала заяву "з некоректною оцінкою" ініціативи президента з проведення політреформи.

Текст цього документа був затверджений 15 травня президією партії "Єдність". Президія заявляє, що поширена два дні тому заява "не має жодної юридичної сили, оскільки вона не приймалася на засіданні центральної ради партії, яке відбулося ще 19 квітня, а була внесена в якості одного з варіантів проекту рішення окремими членами партії".

"Так звана "заява" від 13 травня не була підписана головою партії, а поява її у засобах масової інформації свідчить про певні внутрішні проблеми розвитку партії, які будуть вирішуватися на її черговому з'їзді", - загадково підкреслює президія.

Отут і з'явилися сумніви з приводу твердої позиції Олександра Олександровича Омельченка щодо реформ Кучми. Адже поява повідомлення в "Український правді" під заголовком "Партія Омельченка звинувачує Кучму в конституційному перевороті" не грає на руку мерові столиці, який цього року вступає у пенсійний вік, і зайві конфлікти з гарантом у такій ситуації йому не потрібні. (Нагадаємо, що тільки Кучма має право продовжувати термін служби для держслужбовців, які вже мають виходити на пенсію.)

УП знову звернулася до секретаріату "Єдності" щоб з'ясувати, яка з двох заяв справжня. Перший заступник голови партії Юрій Пальчуковський зазначив, що заява президії партії (друга), м'яко кажучи, її "самодіяльність", оскільки президія підпорядковується центральній раді. А остання ні про яке засідання 15 травня не знала, і відповідно жодної легітимної участі, а тим паче, у написанні заяви, не брала.

Більше того. Текст першої заяви затвердили на засіданні центральної ради та президії партії 19 квітня. На тому ж засіданні було ухвалено рішення обговорити текст заяви у всіх 26 регіональних осередках партії. Жодних змін до тексту заяви внесено не було, протоколи повернулися затвердженими. Тому у центральній раді і вирішили, за відсутності будь-яких змін, подати громадськості текст, затверджений радою 19 квітня.

Незабаром після цієї розмови, о 15:15 до УП надійшла ще одна – третя – заява від центральної ради партії "Єдність", підписана тим же Пальчуковським. У ній документ президії відверто називається "провокацією", оскільки "президія не може відмінити рішення вищого керівного органу партії – Центральної Ради".

Автор звертає увагу, що "останнє засідання президії центральної ради української партії "Єдність" відбулося ще 19 квітня", де і був "одноголосно прийнятий текст політичної заяви щодо проекту зміни політичної системи в Україні".

Щоб надати "цьому важливому документові більшої політичної ваги", його винесли на розгляд центральної ради, де "єдиний" текст було "одноголосно вирішено прийняти за основу, обговорити в обласних партійних організаціях, при необхідності, внести зміни та доповнення й опублікувати до 15 травня".

"У результаті, всі обласні організації Української партії "Єдність" (і Київські міська та обласна організації) повністю підтримали ухвалену центральною радою партії заяву без змін і доповнень. 13 травня цього року заява була оприлюднена у ЗМІ", - йдеться у заяві "Єдності".

Заяву президії від 15 травня (другу) центральна рада називає свідченням про "намагання будь-якою ціною перекрутити позицію цілої партії, що стояла й стоятиме в опозиції не до персоналій, а до системи влади, яка, за твердженням самого президента, "не працює".

Підтверджуючи різку позицію щодо реформ Кучми, "Єдність" ще раз заявляє, що виступає "проти будь-яких проявів, що посягають на Конституцію, закони і національні інтереси України, з якого б боку вони не виходили".

На питання УП, хто ж став автором "липової" (другої) заяви від партії, Пальчуковський не відповів.

За даними УП, на телерадіостанцію Київської адміністрації, де також прозвучала фальшива заява, вона потрапила факсом від прес-секретаря Омельченка Василя Метерчука. У прес-службі КМДА УП повідомили, що жодного відношення до заяви, як і до самої "Єдності", вони не мають, проте перебігом подій у партії цікавляться. На жаль, нам не вдалося зв'язатися з Метерчуком та дізнатися про його роль у конфлікті.

Не вдалося дізнатися також, наскільки в курсі всіх перипетій сам голова партії Омельченко. Проте стало зрозумілим, чому того ж 19 квітня фактичні повноваження голови партії "Єдність" були передані Пальчуковському, як першому заступнику.

Партія - є партія, у неї може бути яке завгодно ставлення до пропозицій Кучми. А Омельченко – є Омельченко, він усе ж є державним службовцем, і критика президента у такій гострій формі може закінчитися проблемами.

З Кучмою все ще слід бути обережним...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...