Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Цензура в Криму: телекомпанія судиться з власними журналістами

Субота, 17 травня 2003, 16:46
Директор програм держтелекомпанії "Крим" Людмила Хорошилова звернулася до суду проти журналістки цієї ж телекомпанії.

Хорошилова подала в суд Залізничного району Сімферополя позов про захист честі й гідності до шефа-редактора програми "12 хвилин новин" телерадіокомпанії "Крим" Олени Рожен.

Хорошилова вимагає стягнути зі своєї підлеглої 80 250 грн., як відшкодування завданої їй моральної шкоди.

Як відзначено в позовній заяві, честь позивача постраждала від обвинувачень з боку Олени Рожен, висловлених в ході прес-конференції 21 листопада минулого року. Тоді було сказано, що Хорошилова ввела на телекомпанії "Крим" цензуру. Такі ж безпідставні, на думку програмного директора, обвинувачення прозвучали в ряді сюжетів "12 хвилин новин", а також в передачі "В Раді міністрів Криму" за участю прем'єр-міністра Сергія Куніцина.

Під час цієї передачі ведуча – та ж Рожен – заявила: "Всі журналісти нашої програми відчувають жорсткий адміністративний і політичний тиск з боку керівництва ДТРК "Крим", і він виражається, зокрема, в тому, що відтепер, з приходом директора програм Людмили Хорошилової, кожний сюжет нашого випуску підписується, тобто фактично повернулися радянські часи, коли кожна сторінка зазнавала цензури".

Рожен також інкримінується ініціювання збору підписів працівників ТРК "Крим" під зверненням до Сергія Куніцина з проханням захистити права журналістів і прибрати від них непрофесійне керівництво.

Саме тому, вважає Хорошилова, "ситуація, що склалася, стала предметом обговорення на Парламентських слуханнях України, Президентському семінарі для регіональних ЗМІ, засіданнях секретаріату Національного Союзу журналістів, розширеному правлінні Кримської республіканської організації НСЖ".

Олена Рожен розцінює цю позовну заяву як продовження тиску на неї і всіх працівників її новинної програми. Вона вважає також, що це спроба Хорошилової, яка продовжує політику цензури на ДТРК "Крим", врятувати свою репутацію в очах начальства й громадськості.

Колектив програми "12 хвилин новин" держтелекомпанії "Крим" збирається створити страйком журналістів.

Ситуація зі створенням страйкому склалася після того, як в середу гендиректор ДТРК "Крим" Валерій Нізовой своїм розпорядженням позбавив прямого ефіру програму "Вибір", яка виходить в режимі ток-шоу, що змусило колектив "розцінити це як спробу особистого тиску на журналістів і політичну антидемократичну акцію".

Людмила Хорошилова заперечує всі обвинувачення і заявила, що на ДТРК створилася "звичайна робоча ситуація".

У свою чергу вона сказала, що в програмі "12 хвилин новин" зафіксовані лінгвістичні помилки, які вона намагається виправляти, а програма "Вибір" була заборонена до прямого ефіру, оскільки її гості дозволяють собі незаконні висловлювання типу "треба зробити 7 листопада державним святом" в той час, коли держава відмінила таке свято.

Хорошилова одночасно є головою Кримської республіканської організації Національного союзу журналістів.

"Українська правда", Сімферополь

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування