Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокат Лазаренка Гарольд Розенталь: "Це правда, що наш суддя у Сан-Франциско затвердив Кучму як свідка"

Понеділок, 19 травня 2003, 10:18
Ці троє – Гарольд Розенталь, Стів Гор і Девід Агрітеліс. Вони – американські адвокати Павла Лазаренка, які в суботу прибули до Києва для участі у допитах свідків для каліфорнійського процесу проти екс-прем'єра. Почати вони мають у понеділок – разом із представниками американської прокуратури.

 
 
За словами київського адвоката Лазаренка Марини Долгополої, всі троє американців є рівносильними адвокатами. В суботу захисники Лазаренка у США зустрілися з трьома українськими журналістами, серед яких був і кореспондент УП. Утім, на питання преси відповідав тільки Гарольд Розенталь (на фото у центрі).

- Які головні питання ви плануєте порушити під час взяття свідчень в Україні?

- Ми будемо брати свідчення в українських свідків, ми будемо ставити їм певні питання, і сторона обвинувачення буде ставити питання.

Я думаю, основні питання доволі добре відомі. Це питання щодо "ЄЕСУ", щодо "Наукової" і щодо дачних будинків. [Генпрокуратура вважає, що Лазаренко отримував хабарі від "ЄЕСУ". Два останні епізоди вже могли призабутися в Україні: Генпрокуратура заявляла, що Лазаренко перевів на рахунок у Швейцарії державні валютні кошти колгоспу "Науковий", який очолював нині покійний Микола Агафонов; також Генпрокуратура підозрює Лазаренка у викраденні державних валютних коштів при купівлі для Кабінету Міністрів у панамської фірми збірних житлових будинків за завищеними цінами. Оскільки Лазаренко виїхав із України, звинувачення йому не пред'явлено. - УП]

Головне питання тут для нас: те, що говорить влада й Генпрокуратура, вони стверджують, що це правда проти Лазаренка. А ми не вважаємо, що це правда і збираємося це довести.

- Те, що говорить українська прокуратура?

- Так. Можна сказати, що те, що говориться українським прокурором і обвинуваченням в Америці – це одне і те ж саме. Бо справа відкривалася тут і документи відсилалися в Сан-Франциско звідси.

- Скільки осіб буде допитано і чи є серед них президент Кучма?

- Існує 30 свідків, які названі у запиті нашим урядом. І приблизно ще буде 10 або 20 додатково.

Це правда, що наш суддя у Сан-Франциско затвердив Кучму як свідка. Але очевидно, що є питання американського законодавства та українського законодавства з цього приводу. Я американський адвокат, і не знаю українського законодавства. Що стосується, чи буде давати свідчення пан Кучма, то це питання, яке має вирішувати українська сторона. Але щодо мене, то я маю намір взяти в нього свідчення.

- Коли це може орієнтовно відбутися?

- Це ще не заплановано. Спочатку ми повинні допитати свідків сторони обвинувачення. Я думаю, протягом цього процесу буде багато часу, щоб вирішити, коли це буде.

- Найбільш важливі прізвища свідків, які є у списку, і з яких він має намір почати допит?

- Всі, всі важливі. Це пан Пустовойтенко, пан Марчук, пан Волков.

- Тимошенко, Бакай?

- Тимошенко й Бакай – вони також у списку.

- Чи є там Ющенко?

- Ні.

- Скільки це може тривати?

- Ми будемо знаходитися тут від трьох до шести тижнів, і взагалі для нас це велика честь – бути в Україні.

- Чи мають право українські свідки відмовитися свідчити американським адвокатам і прокурорам?

- Їх права зазначені в законодавстві вашої прекрасної країни. Ми тут як гості. І тому ми повинні дотримуватися ваших законів і працювати в їх рамках. Я хочу наголосити: я буду дуже поважно ставитися до тих людей, які прийдуть, і яких я буду допитувати. Ми впевнені, що все ж таки правда буде знайдена, і ця правда зможе звільнити пана Лазаренка.

***

Дипломатичні фрази Розенталя щодо прав свідків дещо пояснила Долгопола. В Україні передбачена кримінальна відповідальність за відмову свідчити. І, за україно-американським договором про правову допомогу, ця українська норма поширюється і на справи, подібні до "справи Лазаренка". Покарання тим, хто відмовлятиметься свідчити, визначається статтею 385 Кримінального кодексу України (штраф 850 – 5 100 гривень чи арешт до 6 місяців).

Все це поширюється і на Кучму, додала Долгопола. Тим більше, що йому вже не вперше свідчити. Кучма допитувався у 2000 році, у справі Гонгадзе.

За словами Долгополої, допити у Києві, на яких разом будуть присутні адвокати й прокурори, рівнозначні допитам у залі американського суду.

Якщо хтось зі свідків відмовиться спілкуватися чи то з адвокатами, чи то з прокурорами, то його свідчення враховуватися не будуть (щось подібне хотів зробити Пустовойтенко – він заявив, що відмовився бути свідком захисту і готовий свідчити лише на боці обвинувачення.)

Свідки мають імунітет, тобто проти них не можуть бути порушені кримінальні справи.

Долгопола каже, що завершилося затвердження свідків, яких подавали прокурори. Загалом їх буде 30 осіб. І зараз продовжується затвердження свідків адвокатів. Вони подали "до 100 прізвищ", і вже "до 20" клопотань задоволені. Саме в їх число і потрапив Кучма.

Явку свідків повинна забезпечити українська сторона, додала адвокат. Перші допити повинні пройти в приміщенні Генеральної прокуратури.

P.S. Не можна утриматися, щоб знову не сказати про аномалію навколо майбутніх свідчень у справі Лазаренка. УП уже писала, як всі українські телеканали ігнорують інформацію про залучення Кучми як свідка. І ось у суботу "Новий канал", кореспондент якого був на інтерв'ю з Розенталем, жодного слова не сказав про допит Кучми. Хоча американський адвокат особисто заявив, що суддя виписав повістку Кучмі.


Читайте також:

Кучма, Марчук, Тимошенко, Бакай, Волков, Пінчук, Азаров, Фельдман – свідки у справі Лазаренка

США просять про допит українського президента

ПАСКУАЛЬ ПІДТВЕРДИВ - КУЧМУ ДОПИТАЮТЬ

ПРОКУРОР США НЕ ПРОСИВ ДОПИТАТИ КУЧМУ. Всі претензії до адвокатів

Лазаренко виписує повістки до суду. На черзі Кучма?

Лазаренко: півстолітній ювілей


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: