Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук пропонує Кучмі встановити в Україні олігократію – Тимошенко

Понеділок, 19 травня 2003, 11:52
Політична реформа в Україні, народне обговорення ініціатив президента, підготовка до конституційного референдуму - обговорення цих тем в українських політичних колах набуває останнім часом особливої гостроти.

Про їх актуальність українська редакція Німецької хвилі вирішила поговорити з одним із лідерів парламентської опозиції Юлією Тимошенко.

Вона переконана, що влада має намір знищити опозицію. Саме цій меті, на її переконання, підпорядковані намагання президента Леоніда Кучми здійснити конституційну реформу.


- Пані Тимошенко, на Вашу думку, якою є головна мета тих конституційних змін, які президент Кучма подав на розгляд Верховної Ради?

- У влади зараз мета одна - утриматись при владі Кучмі та його оточенню. Це головна мета, і їй підпорядковані всі дії. Перше, що вони планують, і це є ідея Кучми, яку він проводить достатньо наполегливо, через зміни до Конституції продовжити термін перебування при владі діючого президента.

Кучма запропонував наступне: на рік продовжити повноваження - до 2007 року, замість 2006, але ж і вибори президента провести теж у 2007 році, для того щоб без виборів на три роки пролонгувати свої повноваження. Він думає, що за ці три роки, вже з кишеньковим парламентом, він зможе провести конституційну реформу таким чином, щоб залишитися й надалі при владі.

Але зараз він побачив, що в парламенті його пропозиції йдуть важко. Ні депутати опозиції, ні більшості не готові ухвалювати такі рішення. І тому зараз він готує другий шлях, це - референдум за народною ініціативою.

І далі - через конституційний суд, у якому він має контрольний пакет, без голосування в парламенті просто імплементувати цю Конституцію безпосередньо за рішенням референдуму.

- Чи переконані Ви, що результати референдуму будуть бажаними для Кучми?

- У цьому немає жодного сумніву. Адже фальсифікація в Україні на референдумах досягає інколи 70%. Як це, наприклад, було на минулому референдумі, який проводив теж Кучма.

Що Кучму ще спиняє? Він консультується з Росією, із президентом Путіним, як Москва відреагує на таке брутальне порушення принципів демократії. З іншого боку, він консультується з Європою та Сполученими Штатами і питає: що вам потрібно, для того, щоб ви заплющили очі на незаконну пролонгацію терміну?

Але ж, наскільки ми зараз розуміємо, ні Захід, ні навіть Росія покривати ці антидемократичні речі поки що не готові. Я б не сказала, що ситуація для президента розгортається дуже вдало і тому в нього є готовий третій варіант, на крайній випадок. Це - план, який протягує керівник адміністрації президента Віктор Медведчук.

Він хоче за кілька місяців Україну з президентсько-парламентської форми правління перетворити на суто парламентську форму правління. Це, коли все буде вирішувати більшість, що є в парламенті, а в парламенті більшість тримають три клани.

Згідно з планом, до 2006 року народ буде усунуто від обрання керівника держави. Медведчук пропонує, щоб ці клани перетворили президента на англійську королеву. А парламент обере вже справжнього керівника країни, котрим тепер стане прем'єр-міністр. Це не є парламентська республіка, це - олігократія, її модернізований варіант.

Якщо ж три попередні варіанти не пройдуть, то існує четвертий: висунути від кланів єдиного кандидата й підтримати його всіма наявними ресурсами, а опозицію - практично знищити. Тобто вже навіть не йдеться про те, щоб роз'єднати опозицію, а саме - знищити.

Я думаю, що комуністів вони чіпати не будуть, вони не вважають їх для себе небезпечними. Поки що вони не будуть чіпати й Мороза. Будуть його блокувати, дискредитувати, принижувати. А знищувати вони будуть мене і Ющенка.

- Останнє питання. Якою може бути допомога західних країн, аби захистити демократію в Україні?

- Увага демократичних інститутів світу до подій в Україні є надзвичайно важливою. Будь-які порушення демократичних норм у нашій державі повинні знаходити адекватну оцінку західних еліт.

Чому я наголошую на цьому, тому що, на жаль, іноді ми в Україні відчуваємо з боку Заходу позиції подвійних стандартів. Це відбувається наступним чином. Спершу світ заявляє, що режим в Україні антидемократичний, що президент підозрюється в низці злочинів, зокрема, несанкціонованому постачанні зброї до Іраку.

Але як тільки президент України дасть чергову обіцянку (яку він не збирається виконувати), одразу він стає найкращим лідером пострадянських країн. Не може бути таких подвійних стандартів.

З Тимошенко розмовляв Любомир Петренко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...