Замість кандидата опозиції у Сумах хотіли зняти Лаврика

Понеділок, 19 травня 2003, 18:36
Головною проблемою виборів міського голови Сум стало зняття з реєстрації кандидата на посаду мера від опозиції Сергія Клочка, "що суттєво вплинуло на результати виборів".

Про це йдеться у звіті Комітету Виборців України за підсумками виборів. КВУ також вважає, що "привід для скасування його реєстрації не є суттєвим і дане рішення територіальної виборчої комісії мало політичні мотиви".

Окрім того, були зафіксовані інші факти порушень, зокрема в формуванні дільничних комісій, веденні передвиборчої агітації та процедурі голосування.

Так, "ситуація, коли 75-85% складу дільничної виборчої комісії є працівниками одного закладу, створює дуже сприятливе середовище для застосування адміністративного ресурсу, а практична відсутність у складі ДВК представників політичних партій та громадських організацій значно знижує фаховий рівень дільничних комісій", - зазначає у звіті КВУ.

Окрім цього, Комітет зафіксував порушення принципу рівних можливостей. "Моніторинг показав, що переважна більшість місцевих ЗМІ, особливо державні та комунальні ЗМІ, надавала перевагу у висвітленні діяльності лише кільком кандидатам".

Заключний етап виборчої кампанії характеризувався поширенням великої кількості недостовірних даних про кандидатів. Проте КВУ відзначає відсутність фактів агітації, які супроводжувались наданням безкоштовних (або за зниженими цінами) товарів та послуг.

Викликає занепокоєння у КВУ і факт повторного друку бюлетенів безпосередньо у ніч перед виборами. Виборчком мотивував таке рішення тим, що низка дільничних комісій почала ставити на існуючих бюлетенях штамп "вибув" на прізвищі кандидата Володимира Лаврика, а не Сергія Клочка.

Стосовно Лаврика суд також виніс рішення, що він подав недостовірні дані у декларації про прибутки, проте це не призвело до скасування його реєстрації. У той же час певна кількість бюлетенів вже була зіпсована, хоч виборчком не давав дільничним комісіям вказівки про проставляння відповідного штампу.

"Відтак територіальна комісія вирішує у ніч перед виборами друкувати нові бюлетені. Ці бюлетені не мали жодного ступеню захисту і друкувалися на звичайному папері. У день голосування дільниці не отримали всі необхідні бюлетені відразу, а їх довозили впродовж дня", - йдеться у звіті.

КВУ зазначає, що вперше стикнувся з подібним прецедентом за всю історію незалежного спостереження за виборчими кампаніями.

Щодо процедури голосування, то вона, згідно із звітом КВУ, характеризувалася порівняно низькою явкою виборців, а під час підрахунку голосів на близько половині виборчих дільниць були відсутні спостерігачі та представники ЗМІ.

Також КВУ відзначає повну відсутність відкритості та прозорості процесу підведення результатів виборів міськвиборчкомом. Комітет заявляє про численні порушення, які мали місце під час процесу передачі протоколів і бюлетенів від дільничних до територіальної виборчої комісії.

"Передача документів супроводжувався хаосом та безвідповідальним ставленням членів комісії до виборчої документації, що дає підстави сумніватися у відсутності фальсифікацій на цьому етапі виборів", - зазначає КВУ.

Нагадаємо, що згідно з попередніми результатами виборів міського голови міста Суми, найбільше відсотків набрав Володимир Омельченко - 63653 - 57,76%, потім Володимир Лаврик 20347 - 18,46%, і нарешті Юрій Добровольський - 5729 - 5,2%. Не підтримали жодного кандидата 14,751 (13,39%).

Читайте також:

ЩЕРБАНЬ ВИГРАВ ВИБОРИ МЕРА СУМ

Опозицію прибрали з поля Щербаня


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування