Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Юлія, Олександр і Геннадій Тимошенки – свідки прокурорів у справі "США проти Лазаренка"

Вівторок, 20 травня 2003, 11:51
У понеділок до вечора тривав допит першого свідка у справі Лазаренка. Відбувалося це у приміщенні Генеральної прокуратури. Прокурори і адвокати спілкувалися з ним через перекладача, якого також забезпечила Генпрокуратура. Київський адвокат екс-прем'єра Марина Долгопола каже, що сторони домовилися не розголошувати цю особу.

Як відомо, спочатку американці планують допитати свідків, про залучення яких клопоталися прокурори. При цьому прізвища ніде не називалися. Від джерел, не пов'язаних ні з тією, ні з іншою стороною у процесі, "Українська правда" отримала перелік 30 осіб, яких планують допитати у Києві за поданням обвинувачення.

Список – це біографія й географія кар'єри Павла Івановича. Відразу слід сказати, що більшість цих людей широкому загалу не відомі. Хіба що троє з них.

Отже, американські прокурори домоглися залучення у якості свідків Юлії Тимошенко, її чоловіка Олександра. Третя особа з прізвищем Тимошенко у черзі на допит – Геннадій, свекор Юлії Володимирівни.

Окрім Юлії Тимошенко, є у прокурорському списку свідків ще один чинний народний депутат – Валерій Мартиновський із фракції Аграрної партії. До цієї Верховної Ради він потрапив як 26 номер блоку "За єду".

У минулому парламенті він деякий час входив до лазаренківської "Громади". А у далекому 1995 працював керівником служби першого віце-прем'єра. Тоді цю посаду обіймав якраз Павло Іванович.

Після підвищення шефа до прем'єра Мартиновський обіймав посаду першого помічника Лазаренка й радника на громадських засадах. В 1997 також очолював підприємство "Аграрний союз".


 
Едуард Дубінін
 
Ще серед свідків є, наприклад, Едуард Дубінін. У 2002 балотувався як 64 номер тієї ж "За єду". Тоді він був головою Дніпропетровської обласної ради. А після виборів став заступником губернатора. Він повернувся на ту ж посаду, яку обіймав під час звершень Лазаренка у кріслі прем'єра і першого віце.

Свідком у справі Лазаренка викликатимуть екс-керівника відділу зовнішньоекономічних зв'язків Дніпропетровської обласної адміністрації Віталія Жмуренка. Після він очолював обласну торгово-промислову палату.

Також в американській справі Лазаренка має бути допитаний екс-міністр "без портфеля" у тодішньому уряді Анатолій Мінченко. Після відходу Лазаренка він деякий час працював главою УСПП і керував Держрезервом. Звідки і пішов на пенсію.

Багато серед свідків і людей, пов'язаних із нафтогазовою галуззю. Богдан Клюк – зараз працює в Мінпаливенерго заступником держсекретаря. У 1994-98, тобто і в часи Лазаренка, він був головою правління "Укргазпром". Потім працював у Москві в "Ітері".

Наступний свідок, про якого щось можна знайти в Інтернеті – Богдан Бабій. У часи Лазаренка був заступником глави компанії "Укргазпром" і керівником державного комітету – Держкомнафтогазпрому. На цьому кріслі він був "креатурою" Павла Івановича, писала тоді газета "День".

У 2002 слід пана Бабія можна було знайти у компанії "Укртрансгаз" – він був заступником голови правління.

У списку свідків є ще один екс-глава Держкомнафтогазпрому часів Лазаренка – Євген Довжок.

Також відомо, що свідчення має давати такий собі Борис Величко. УП знайшла, що так звали колишнього директора Нікопольського феросплавного заводу, однак складно стверджувати достеменно, що він - та сама особа, із яким хотіли говорити прокурори.


 
Віктор Рибалко
 
У списку свідків ще можна побачити Віктора Рибалка. Знову ж таки, без 100-процентної впевненості, але ім'я та прізвище цього пана ідентичне імені та прізвищу кримінального авторитета "Рибки".

"На початку 1990-х років угрупування Рибки входило до п'ятірки найпотужніших столичних угрупувань. Основним джерелом його прибутків було, за оперативними даними, здирництво з підприємців малого й середнього бізнесу. Сам Віктор Рибалко був судимий за крадіжки особистого майна, підробку документів і незаконне зберігання зброї, але звільнений за амністією", - писала в 2000 газета "Факти".

Три роки тому на Рибалку було скоєно замах. По машині було випущено 60 куль, від яких зазнали поранень двоє осіб. Сам авторитет не постраждав.

За даними "України кримінальної", в золоті часи для Ігоря Бакая і його концерну "Республіка", Рибалко був кримінальним дахом цієї компанії.

Ось, власне, і всі особи із прокурорського списку свідків, про яких УП вдалося щось дізнатися. Інші 18 прізвищ виявилися незнайомі пошуковим системам Інтернету.

Гранди ж процесу "США проти Лазаренка" криються у списку адвокатів…


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування