Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну чекають в ЄС через 4-6 років після відставки Кучми?

Вівторок, 20 травня 2003, 13:32
Отримати статус асоційованого члена ЄС Україна зможе тільки через 4-6 років після президентських виборів. Такий прогноз зробив на прес-конференції у Києві глава комітету парламенту з європейської інтеграції Борис Тарасюк.

"На мою думку, говорити про асоційований статус можна буде протягом 4-6 років після зміни влади", - сказав Тарасюк.

Зараз, за словами депутата, "відбувається не прогрес, а регрес у відносинах з ЄС". "Точкою відліку погіршення відносин став 2000 рік, коли після переобрання влада стала вчиняти антиєвропейські кроки", - сказав Тарасюк і навів приклад референдуму про зміну Конституції трирічної давності.

Водночас зараз "ми є свідками позитивних сигналів із Брюсселя й інших столиць щодо асоційованого членства", додав він. "Але якщо зважати на конкретні дії, то в документах ЄС ми не знаходимо підтвердження цим заявам".

За словами Тарасюка, існує єдиний документ ЄС, де згадується можливість отримання Україною асоційованого членства в Євросоюзі - резолюція Європарламенту від 15 березня 2001. "Просто не існує іншого документа, який би підкріплював ці позитивні сигнали", - сказав він.

Головною умовою наближення до асоційованого членства Тарасюк назвав "послідовність у заявах і діях" щодо євроінтеграційних устремлінь.

Борис Тарасюк у другій половині 1990-х обіймав посаду міністра закордонних справ України.

***

Водночас перспективи членства України в ЄС коментував у понеділок міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро.

Він виступав у Центрі європейських політичних досліджень у Брюсселі. Відповідаючи на запитання про перспективи України, Росії, Білорусі й Молдови вступити до Євросоюзу, британський міністр зауважив: "Що ми маємо робити в передбачуваному майбутньому, так це розвивати партнерство з нашими новими сусідами. Порядок денний охоплює багато питань. Особливо це стосується України: права людини, верховенство права, економіка, що правильно функціонує. Давайте подивимося, наскільки ми просунемося у вирішенні цих питань, перед тим як робити наступний крок", - зазначив міністр закордонних справ Британії Джек Стро.

Його румунський колега Мірча Джеоана в той же день заявив у Брюсселі, що він не виключає того, що Україна й Молдова увійдуть до Євросоюзу. Глава зовнішньополітичного відомства Румунії не зробив прогнозів, коли б це могло статися.

"Українська правда", "Німецька хвиля"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування