Українські солдати будуть служити у збройних силах Іраку?

Четвер, 22 травня 2003, 00:00
Політичні й юридичні рішення щодо відправлення українських миротворчих сил до Іраку повинні бути вирішені до середини червня. Про це в в інтерв'ю газеті "День" заявив Секретар Ради Національної Безпеки та оборони України Євген Марчук.

Разом з тим, він також не виключив можливість, що рішення буде прийнято "трохи пізніше". Проте він додав, що "при прийнятті рішення - передислокування частини буде здійснено дуже швидко. Увесь батальйон, очевидно, не буде задіяний".

"Ми можемо бути представлені у вигляді бригади зі штабним підрозділом і двома батальйонами. Профіль цих підрозділів пропонуватиме кожна держава. Україна має, наприклад, досвідчених спеціалістів із розмінування. Можуть бути мотопіхотні підрозділи", - повідомив Марчук.

"Одним із видів діяльності сил стабілізації буде охорона життєво важливих і стратегічних об’єктів: енергетика, мости, великі підприємства, системи комунікації, водозабезпечення, нафтові родовища. Можна однозначно сказати, що не направлятимуть поліцiйні сили. Паралельно відбуватиметься формування збройних сил Іраку - тут ми також можемо взяти участь", - зазначив Секретар РНБОУ.

Окрім цього Марчук заявив, що Ірак належить до зони стратегічних інтересів України. Аргументуючи свою думку, він зазначив, що "перш за все, Ірак - друга у світі за обсягами розвіданих запасів нафти країна".

"По-друге: зараз зароджується новий Ірак, зароджується нова керівна еліта Іраку. Допомогти Іраку саме зараз - це хороший капітал для наших майбутніх двосторонніх відносин. По-третє: Ірак - це виклик традиційному, інерційному мисленню щодо української ролі у світовій політиці", - вважає Марчук.

"Майбутній Ірак може стати довготривалим партнером України у сфері енергопостачання, у співпраці в інших секторах економіки. Варто нагадати, що українсько-іракський товарообіг становив понад $300 млн.", - зазначив Секретар РНБОУ.

Окрім цього, на його думку, беручи участь у відновленні Іраку, "українська структура півроку чи рік мала б легітимну можливість ще й вийти на контакт із новими людьми, які на різних рівнях і на різних етапах будуть в Іраку decision makers - тими, хто прийматиме рішення. Такі можливості дуже дорого коштують".

"Участь у силах стабілізації - це розширення довіри з боку серйозних партнерів у НАТО і США", - наголосив Марчук:

Говорячи про те, якою є Україна у черзі країн, які прагнуть бути присутніми в Іраку, Марчук нагадав, що "ми не є в черзі, тому що поки що немає прийнятого рішення".

"Україна, швидше, є спостерігачем. На сьогодні близько 20 країн уже висловили бажання взяти участь у силах стабілізації: частина з них уже пройшла внутрішню політико-правову процедуру, частина поки що проходить", - зазначив Марчук.

22 травня у столиці Польщі, Варшаві, розпочинається дводенна конференція, де буде обговорюватися процедура прийняття рішення щодо участі військових підрозділів різних країн у стабілізаційних силах в Іраку. У роботі конференції бере участь українська делегація.

За словами Марчука, для України у Варшаві будуть порушені питання "правової бази, фінансування, імунітету, безпеки військовослужбовців".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування