Чому Медведчука не буде на з'їзді Шредера?

Четвер, 22 травня 2003, 10:55
Віктора Медведчука спіткало щось схоже на Прагу-2002 Леоніда Кучми. Українського президента не запросили на саміт НАТО. Лідера СДПУ(О) не бачать серед гостей форуму німецьких соціал-демократів. Питання лише, чи Медведчук сам вирішив не їхати, чи його проігнорували німці, коли готували запрошення для всіх есдеків світу.

Наприкінці тижня у Берліні відбувається святкування 140-річчя Соціал-демократичної партії Німеччини. На форум з'їдуться ідеологічні побратими партії Шредера з усієї Європи. "Це буде свято соціал-демократії", - сказав у інтерв'ю УП німецький політолог Александер Рар.

Медведчука на цьому фестивалі не буде. При тому, що Медведчук обрав європейську соціал-демократію своїм ідеологічним комбінезоном, нещадно експлуатуючи цю тему на минулих виборах і традиційно вивішуючи портрет Віллі Брандта на своїх з'їздах.

"Європа – це наш дім. Дім, де ефективність і життєздатність соціал-демократичного шляху розвитку вже давно доведена часом", - вітав Медведчук минулого тижня з днем Європи.

Однак у самій Європі, у найпотужнішій державі з есдеками при владі Медведчука не побачать. За словами Франка Шауфа, представника Соціал-демократичної партії Німеччини, Медведчука на форум не запрошували. Чому? Пояснення вельми цікаве: ми з ними не контактуємо.

Зате від України на з'їзд німецьких соціал-демократів їдуть троє інших українських партійних лідерів. Мороз (якого в Берліні бачать і як соціал-демократа, і як пост-комуніста – у Німеччині вони переродилися в Партію демократичного соціалізму, що має лише кількох депутатів у Бундестазі.) Будуть на з'їзді й праві – Ющенко та Тимошенко.

Про те, що Медведчука не запросили, повідомив УП і соціаліст Віталій Шибко, який займається міжнародними зв'язками СПУ. Тимошенко навіть дописала у свій прес-реліз з нагоди святкування 140-річчя партії Шредера: "За інформацією німецької сторони, представники Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) запрошення на святкування не отримали".

Водночас у СДПУ(О) говорять зовсім різне. Член політбюро партії, який просив не називати його, повідомив, що запрошення до них із Німеччини приходило. "Однак у керівництві вирішили обмежитися поздоровленням – через дуже щільний робочий графік".

(Як стало відомо, у четвер Медведчук приїхав з Кучмою на неформальний саміт президентів у Зальцбург, який проходить одночасно із з'їздом есдеків. Висновки зовсім невтішні – він обрав роль ад'ютанта, а не політика).

У міжнародному відділі СДПУ(О) "Українській правді" сказали, що запрошення мають – отримали на початку травня. Стандартний буклет із підписами Герхарда Шредера і генсека партії Олафа Шольца. Щоправда, прізвище там не вказано – кому адресовано. Але на пошті не помилилися – листа було адресовано саме до СДПУ(О).

У партії Медведчука кажуть, що той самий Франк Шауф підтвердив їм направлення запрошення і навіть висловив готовність зробити виняток, якщо вони не встигнуть передати необхідні дані до оргкомітету.

Зі штабу СДПУ(О) запрошення направили до адміністрації президента, однак відповіді від Медведчука не надійшло.

Тим часом зовсім сенсаційну новину повідомив "Українській правді" лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук. За його словами, німецькі соціал-демократи їх просто не запросили.

- Леоніде Макаровичу, чи їде керівництво СДПУ(О) на з'їзд Соціал-демократичної партії Німеччини.

- Не їде.

- Чому?

- Тому що не запрошують. У нас немає запрошення. Загалом вони запросили тільки опозиційні партії. Тому вони не тільки нас не запросили - вони не запросили жодної партії, яка входить до більшості.

- Але ж ви єдині соціал-демократи у більшості…

- Ну, якщо, скажімо, вони запрошують не-есдеків із опозиції, тому чому не запросити не-есдеків із більшості? Їдуть Ющенко, Тимошенко й Мороз. Таким чином говорити про якусь послідовність чи позицію по відношенню до українських соціал-демократів з боку німецьких соціал-демократів я не можу. Її, позиції, практично не існує.

- Як тоді мудро вчинити у такій ситуації СДПУ(О)?

- Ну, не запросили, ми ж не поїдемо. Не думаю, що треба надавати цьому значення. Це не є для нас питання історичного масштабу. З'їзд відбувається національної соціал-демократичної партії. В зв'язку з ювілеєм. Це не є робочий з'їзд. Він буде побудований на привітаннях. Тому ми не повинні надавати цьому значення. І оскільки позиція німецьких соціал-демократів до України визначена - тобто вони бачать тут лише опозицію і не бачать інших сил - то це їх право. І ми не можемо претендувати на те, щоб критикувати чи підтримувати їх за це.

Хоча мені скоріше як першому президенту, і як соціал-демократу не зрозуміло, чому так вчинила Соціал-демократична партія Німеччини. Пояснити мені важко. Вони пояснень не дають і не повинні давати. Хоча якусь позицію в цьому плані хотілося б почути - чому український політичний бомонд представлений тільки опозицією?

- Раніше були представники СДПУ(О) на з'їздах есдеків Німеччини?

- Були. Були як запрошені. Були на інших з'їздах - не ювілейних, а організаційних. У Чехії я був. В Угорщині були.

Німецька соціал-демократична партія критично ставиться, наскільки я знаю, до ситуації в Україні. Не до соціал-демократії української, а до ситуації політичної, економічної. І шкода, що вони не хочуть почути іншу думку. Якщо це демократична партія - а вона претендує на таку оцінку - то вона повинна чути різні точки зору.

- Як у СДПУ(О) просуваються переговори з Соцінтерном?

- Важко, але є позитивні моменти. Ми ведемо переговори з іспанською соціал-демократичною партією, партіями інших держав, з якими раніше не вели переговори. Зустрічі у мене були з французькими соціалістами - які ідуть під прапором соціал-демократії. Ідуть переговори, зустрічі відбуваються Медведчука, Зінченка. Але треба час. СДПУ(О) утворилася, коли вже діяла Соціал-демократична партія Буздугана, Онопенка. Соціалістів Мороза вони сприйняли як соціал-демократів. Вони з ними мають більш тісні контакти.

СДПУ(О) - одна з найбільших партій, найбільш структурована, має 16 000 первинних організацій, 350 000 членів, має видавництво, але чогось вони так стримано себе поводять.

- Може, є якесь упереджене ставлення до Медведчука…

- Я не думаю, що особисто до Медведчука. Вони, як я розумію з переговорів, кажуть, що ми повинні зайняти більш чітку позицію. Або ви при владі, або в опозиції. Вони класично дивляться на політичну ситуацію. Не хочуть подивитися на ситуацію з точки зору України. До нас класичний підхід застосувати не можна. Бо і наша опозиція не є класичною. Аби вона, як у інших парламентах, була класичною конструктивною опозицією і претендувала на наступних виборах взяти реванш - у нас такого немає. Тому застосовувати до України схему - або в опозиції, або при владі - це роблять люди, які не розуміють специфіки України.

***

Така ось заплутана історія. Якими б не були причини, результат один – Медведчука не буде на всесвітній тусовці есдеків, яка збирається у Берліні.

Існує інформація, що все дуже погано у партії Медведчука і з Соцінтерном. Як каже Віталій Шибко із СПУ, українським есдекам відмовили навіть у розгляді аплікаційної форми. Натомість соціалісти розраховують уже в жовтні 2003 на конгресі Соцінтерну в Бразилії приєднатися до цієї організації.

Процедура вступу до Соцінтерну партій з пост-СРСР ускладнена поганим досвідом: на початку 1990-х прийняли багато маргінальних структур, які не можуть навіть сплатити членський внесок – 3 000 доларів. Однак у СДПУ(О) ситуація протилежна – гроші є, але реакції на потуги немає. Можливо, тому-то й очолив Медведчук Східноєвропейський соціал-демократичний форум. Як доказ присутності в цьому глобальному русі.

Втім повернімося до історії навколо поїздки на 140-річчя есдеків Німеччини. Які б не були причини відсутності Медведчука, це удар по реноме партії. Можливо, її лідер віддає перевагу компанії Кучми, а не своїх "начебто" однодумців. Це дуже зрозуміло характеризує Медведчука – він тримається за політичного пенсіонера, і знає, що саме у нього в кишені ключі до його майбутнього в цій державі.

Якщо ж Медведчуку свідомо відмовили у запрошенні німецькі соціал-демократи – то це симптом кризи. Кризи поєднання задекларованої ідеології партії та її реальних дій. Такий собі "вовчий квиток" від німецьких есдеків.

Чи просто Медведчук дуже все прорахував – вирішив не гаяти часу на німецьких есдеків, які ходять на грані розвалу уряду і дострокових виборів?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування