Князь – новий головком ВМС

Четвер, 22 травня 2003, 11:12
Президент Кучма призначив Ігоря Князя головнокомандуючим Військово-морськими силами Збройних сил України.

Відповідний указ глава держави підписав у середу, повідомляє прес-секретар президента Олена Громницька.

Наприкінці квітня Кучма за результатами відвідування військових об'єктів у Криму звільнив Єжеля з посади головкому ВМСУ, розкритикувавши ситуацію, що склалася у військових частинах.

Крім того, президент, зокрема, доручив Генеральній прокуратурі і Раді національної безпеки й оборони України перевірити факти цільового використання державних коштів, військового майна, нерухомості і земельних ділянок, відведених для потреб ВМС, що дислокуються на території Криму.

У середу проти Єжеля було порушено кримінальну справу за статтями про перевищення військовою службовою особою службових повноважень, а також про халатне ставлення до військової служби.

Як повідомив заступник генерального прокурора Олександр Атаманюк, за попередніми даними, загальна сума збитків, заподіяних державі внаслідок дій Єжеля, складає близько 3 млн. грн. Обвинувачення йому поки не пред'явлено. Питання про обрання запобіжного заходу поки не розглядалося, повідомив замгенпрокурора.

Єжель, 1952 р. народження, у 1996-2001 р. був заступником міністра оборони України, командуючим ВМСУ, посаду головкома ВМС займав із серпня 2001 року. Після його звільнення обов'язки головнокомандуючого ВМС виконував віце-адмірал В'ячеслав Сичов.

Зараз Єжель знаходиться на лікуванні у військовому госпіталі в Києві.

Князь став четвертим головкомом ВМС України за час існування українського флоту. У період із квітня 1992 року по жовтень 1993 року ВМС керував віце-адмірал Борис Кожин, після нього - до жовтня 1996 року - віце-адмірал Володимир Безкоровайний.

Відповідно до указу президента від 17 серпня 1996 року, День ВМС в Україні щорічно відзначається 1 серпня.

Військово-морський прапор України був уперше піднятий на сторожовому кораблі ВМС країни "Гетьман Сагайдачний" 4 липня 1993 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування