Адвокати Козаченка знають, хто "настукав" президенту на екс-віце прем'єра з АПК

Четвер, 22 травня 2003, 13:07
Адвокати екс-віце-прем'єра України з питань АПК Леоніда Козаченка заявляють, що в матеріалах кримінальної справи щодо їх підзахисного фактично є інформація про те, хто є замовником і ініціатором цієї справи.

"Це - політичне замовлення, спрямоване на дискредитацію Козаченка як політика і на те, щоб дискредитувати ринкову схему роботи в аграрному секторі", - сказав адвокат Ігор Усенко на прес-конференції в четвер у Києві.

В інтерв'ю журналістам він уточнив, що фактично в матеріалах справи є заява низки осіб на ім'я генпрокурора і президента, з яких випливає, що вони є ініціаторами цієї справи.

Усенко відмовився назвати прізвища даних осіб, уточнивши, що вони належать до вищих ешелонів української влади, додавши, що ці ж особи висловили свою думку про необхідність повернення до адміністративної системи регулювання аграрного ринку.

Адвокати переконані, що під час судового розгляду будуть не тільки зняті всі обвинувачення, висунуті на адресу Козаченка, оскільки, на їхню думку, вони не є обґрунтованими, але й фактично стануть відомі імена замовників даної кримінальної справи.

Усенко звернув увагу на той факт, що в обвинувальному висновку Генеральної прокуратури вже немає спочатку висунутих обвинувачень на адресу Козаченка в несплаті податків. Він зауважив, що стосовно самого обвинувачення Генпрокуратура заявляла голосно, а про те, що це обвинувачення зникло, не довідався практично ніхто.

У той же час, звернув увагу адвокат, в обвинувальному висновку залишилося обвинувачення в дачі хабара. У цьому ж документі згадуються прізвища відомих західних бізнесменів Мартіна Генріха й Пітера Хайца, які є власниками відомих світових хімічних компаній "Новартіс АГ" і "АвстраЗенека холдінгз Б.В".

Адвокати розцінюють це обвинувачення як помилку слідства, оскільки доведеться викликати до суду для свідчення цих відомих бізнесменів, в яких, на думку обвинувачення, і вимагав хабар у вигляді акцій Козаченко.

У той же час, нагадав адвокат, представники даних компаній підтвердили, що дача акцій Козаченкові була законною, офіційною і затверджувалася зборами акціонерів компаній. Адвокати знову підтвердили свою позицію про те, що всі обвинувачення, висунуті на адресу екс-віце-прем'єра, є "необґрунтованими й політичними".

Відповідаючи на питання журналістів, чи не бояться адвокати того, що саме з політичних мотивів вони можуть програти справу, адвокат заявив, що в нього є такі побоювання. "Ми розуміємо, у якій країні ми живемо, але з юридичної точки зору всі ці обвинувачення безпідставні", - підкреслив він.

Адвокат також повідомив, що зараз готується нове звернення до Генпрокуратури від низки народних депутатів. Уже зібрано більше 10 підписів про зміну запобіжного заходу для Козаченка на підписку про невиїзд.

Захисники висловили подив тим фактом, що Генпрокуратура в дуже короткий термін провела слідство по цій справі, буквально оголосивши про її завершення. Однією з причин такого поспіху адвокати вважають бажання Генпрокуратури не допустити розгляду у Верховному суді касації адвокатів на рішення судів нижчої інстанції, що санкціонували арешт Козаченка.

Адвокат повідомили, що їм для ознайомлення з матеріалами справи знадобиться близько 1,5 місяців, а потім справа може бути передана на розгляд до суду.

Кримінальну справу у відношенні Козаченка було порушено 24 березня за підозрою у зловживанні службовим становищем на посаді віце-прем'єра й в ухилянні від сплати податків на посаді гендиректора СП ЗАТ "Украгробізнес". Печерський суд за поданням Генеральної прокуратури України 27 березня обрав для Козаченка запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, пізніше Апеляційний суд Києва відмовився змінити йому запобіжний захід.

19 травня Генпрокуратура завершила розслідування по цій справі.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування