КИРПА ПРОПОНУЄ КУЧМІ ПОЛІТРЕФОРМУ ЗА ПРИКЛАДОМ КИРГИЗІЇ І ТАДЖИКИСТАНУ

Четвер, 22 травня 2003, 14:09
600 тисяч співробітників "Укрзалізниці" взяли участь в обговоренні політичних реформ, запропонованих президентом Кучмою. Про це в інтерв'ю газеті Факти повідомив міністр транспорту Георгій Кирпа.

"Президентські ініціативи підтримують більше 90 відсотків наших працівників", додав він.

Міністр так пояснив високий ступінь підтримки й активність залізничників: "Практично одностайну підтримку президентських ініціатив люди мотивують насамперед увагою глави держави до транспортної галузі... Люди вважають, що пропозиції Леоніда Даниловича Кучми спрямовані насамперед на поліпшення їхнього життя, і це зустрічає живий відгук. Обговорення недвозначно виявило, що наш президент зараз має стабільно високу довіру транспортників".

За словами Кирпи, у трудових колективах "вже другий місяць продовжуються бурхливі дискусії з цього питання". "Для їхнього узагальнення у транспортних підрозділах створені відповідні громадські приймальні. І нехай комусь це здасться перебільшенням, але вони працюють цілодобово - з урахуванням специфіки нашої роботи. Точки зору, як правило, люди викладають письмово, але фіксуються й усні заяви".

Сам міністр транспорту категорично підтримує ідеї президента. "Я вважаю: те, що конституційна реформа назріла, - безсумнівний факт. Її напрямки зрозумілі й мотивовані. Президент сказав відверто: система сьогоднішньої влади недієздатна. Ми це й самі бачимо за багатьма ознаками. Чого вартий уже той факт, що за 12 років незалежності в нас змінилося 11 урядів! Що можна встигнути зробити за таких умов?"

При цьому він переконаний, що "насамперед потрібно змінити структуру парламенту". За даними міністра, у більшості країн Західної Європи -двопалатний парламент. "Одна палата тільки в Данії, Греції, Португалії і Люксембурзі - але ці країни, на мій погляд, ніколи велику політику на континенті не визначали. Так що це скоріше відхилення від євротрадиції".

В якості прикладу Кирпа наводить також держави Середньої Азії. "Знаєте, де найбільш зрілі й помітні реформи? У Киргизії. Вона вже давно є членом Світової організації торгівлі. І парламент - двопалатний. Те саме і в Таджикистані. Тобто і статистика й тенденція цього питання однозначні...", - робить висновок міністр.

На думку міністра транспорту, Україні двопалатний парламент "потрібен ще й тому, щоб баланс влади мав регіональну основу", щоб забезпечити "не тільки всеукраїнське представництво, але й більш зважену законодавчу практику".

Він також заявив, що "у випадку неефективної роботи глава держави має мати чітку можливість розпускати парламент як це і робиться в країнах розвиненої демократії". При цьому міністр переконаний, що "транспортники поділяють" його "переконання".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування