Україна готова відрядити до Іраку 2 тисячі солдат

П'ятниця, 23 травня 2003, 14:53
Міжнародна конференція у Варшаві, присвячена миротворчим операціям, які повинна очолити Польща в одному із секторів Іраку, носить технічний характер. Політичні рішення будуть ухвалені після набуття чинності резолюції Ради Безпеки ООН по Іраку.

Про це повідомили у прес-службі посольства України в Польщі з посиланням на неофіційну інформацію, опубліковану в польській пресі.

Ця зустріч, повідомили у посольстві, проходить у "цілком закритому режимі" у приміщенні командування сухопутних сил Збройних сил Польщі в укріпленому місці, що називається Варшавська цитадель.

Потрапити туди практично неможливо, і тому всі повідомлення преси мають неофіційний характер, зауважив співрозмовник агентства.

У конференції беруть участь представники близько 20 країн, які висловили готовність брати участь у силах для підтримки миру в Іраку в секторі, що охоплює центральну і південну частину країни, у польській стабілізаційній зоні.

Нинішня конференція у Варшаві - тільки перша зустріч щодо створення інтернаціональних польських сил в Іраку і має "попередній характер". На ній представники інших країн ознайомилися з умовами перебування в цьому секторі і задачами, які стоять перед дивізією.

Через два тиждні буде проведена друга частина конференції, що буде більш конкретною, за участю фахівців і експертів конкретних спеціальностей. Там йтиметься про те, що й у яких обсягах буде входити у завдання цієї дивізії.

Третій етап конференції відбудеться за два тижні до виїзду в Ірак.

За інформацією газети "Ржечь Посполита" з кіл, наближених до командування НАТО у Брюсселі, відомо, що в зоні під командуванням Польщі будуть також знаходитися військові частини, котрі направляються туди Голландією, Данією, Норвегією, Україною, Болгарією і Фіджі. Якщо сил, що направлять зазначені країни, не вистачить, Америка і Великобританія нададуть свої підрозділи до цих сил.

Планується, що в цей сектор буде спрямована дивізія в кількості 7-10 тис. осіб. З них 1,5 тис. - польські солдати і 5,5 тис. - військовослужбовці інших країн.

Що стосується України, то польська преса повідомляє, що країна готова направити до Іраку близько 2 тис. солдат. У цьому зв'язку, відзначили в посольстві, "Газета выборча" підкреслює, що український офіцер, мабуть, буде призначений заступником командуючого цієї польської інтернаціональної дивізії.

Польська преса також зазначає, що дуже важливим для затвердження Україною рішення про направлення свого контингенту до Іраку є ухвалення в четвер резолюції Ради безпеки ООН. "Відповідно до Конституції України, ми можемо направляти війська за межі України, якщо проводиться якась миротворча місія, тільки на підставі рішення ООН" , -нагадав співрозмовник агентства.

Польська сторона оплачуватиме тільки свої безпосередні витрати, пов'язані з забезпеченням діяльності дивізії - харчуванням, технічними витратами. Це складає близько $40 млн. Решту витрат беруть на себе США. Ця сума може досягти $80-90 млн.

Планується, що польські сили матимуть на озброєнні до тисячі бронетранспортерів і приблизно 100 вертольотів.

Українську делегацію на конференції очолює заступник начальника Генштабу Збройних сил Олег Сивушенко.

США запропонували Україні взяти участь у складі стабілізаційних сил в Іраку. Передбачається, що українські військові служитимуть під командуванням британців або поляків.

На поточному тижні Рада національної безпеки й оборони України збирається розглянути це питання на своєму засіданні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:56
оновлюється від 00:04Групи ворожих "Шахедів" атакують Україну – Повітряні сили
02:38
Росіяни атакували Сумщину КАБами, скидали міни
01:42
Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки – посол
01:00
футболЛунін видав суперматч і допоміг "Реалу" пройти в серії пенальті "МанСіті" в Лізі Чемпіонів
00:48
Нам треба переграти Путіна в рішучості – Зеленський на засіданні Євроради
00:24
У Чорногорії – третій за останні дні гучний арешт топпосадовців
00:14
футболНімецька "Баварія" обіграла "Арсенал" Зінченка і вийшла в півфінал Ліги Чемпіонів
23:55
Новини економіки 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
23:53
"Україна – не Сирія": Юсов відреагував на слова Терехова, що Харків може стати новим Алеппо
23:32
Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити на тлі згадок про його участь в "Антимайдані"
Усі новини...