Кучма жив і живе у єдиному ритмі з Європою. І не просить грошей

П'ятниця, 23 травня 2003, 16:46
Президент Леонід Кучма висловлює стурбованість і називає неприродною розподільчу лінію, яка проляже по західному кордону України після розширення ЄС.

"Цей розподіл є глибоко, і, я б сказав, вражаюче неприроднім", - заявив Кучма у своєму виступі під час зустрічі президентів Центральної Європи з представниками провідних європейських компаній.

"Споконвіку мешканці європейських земель на схід від Бугу та Сяну жили за тими самими цінностями, у тому самому ритмі, що й у сусідніх європейських країнах. І не почувалися ані "сусідами", ані "оточенням" Європи", - додав президент.

При цьому він сказав, що Україна "сприймає цей розподіл як неминучий і тимчасовий – як такий, що віддзеркалює об’єктивні нерівності в розвитку окремих країн континенту".

Як відомо, Європейська комісія пропонує Україні статус "сусіда" ЄС, який виключає у найближчому майбутньому набуття членства в Євросоюзі.

Кучма наголосив, що "не вважає", що "наближення" України до Євросоюзу потребуватиме істотного збільшення матеріальної допомоги збоку ЄС. "Україна потребує не тільки i не стільки фінансової підтримки, скільки європейських знань, ідей, досвіду", - додав Кучма.

Він виступив за те, щоб "європейські ринки були повністю відкритими для українських товарів".

На брифінгу для журналістів Кучма сказав, що звертав увагу європейських бізнесменів на необхідність "визначити конкретний вихід України до ЄС". "Починаючи від СОТ, статусу ринкової економіки, асоційованого членства. Ну і зони вільної торгівлі (з ЄС)".

"Якщо ми пройдемо СОТ, то тоді ми зможемо більш упевнено ставити питання зони вільної торгівлі (з ЄС). Бо це передумова переговорів з ЄС", - додав президент.

Він повідомив, що учасники зустрічі запропонували провести у Києві конференцію з питань СОТ, "приїхати самим крупним десантом ділових кіл Європи і обговорити і за, і проти".

На питання західного журналіста про корупцію в Україні Кучма зазначив, що "на превеликий жаль, я похвалитися досконалістю наших законів не можу, щоб не було дірок для корупційних дій чиновників".

Президент негативно відповів на питання, чи викликатиме інтеграція України до ЄС супротив Росії. "Росія всіма своїми діями підкреслює, що вона налаштована на саму-саму тісну співпрацю з ЄС аж до вступу до ЄС. Так що у нас немає розбіжностей, всі рухаємося в одному напрямку".

У круглому столі президентів Центральної Європи і бізнесменів узяли участь керівники 21 компанії, зокрема "ДаймлерКрайслер", "Рургаз", "Дойчебанк" "Юнілевер", президент Європейського банку реконструкції та розвиту.

Українська правда, Зальцбург

Поїздка журналістів на саміт президентів була організована за сприяння фонду "Відродження".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...