Підкорення Галичини. Львівський дебют Януковича

Субота, 24 травня 2003, 15:07
Львів таки дочекався до себе в гості другу особу української держави, прем'єр-міністра Віктора Януковича. Цей візит набув подвійної інтриги й ажіотажу через те, що він переносився тричі, починаючи з грудня минулого року. Щоразу у прем'єра з'являлися якісь невідкладні справи, але він все обіцяв, що ось-ось приїде.

Візит Януковича на Львівщину ще наприкінці минулого року планувався як перший у "гастрольній діяльності" по Україні новопризначеного прем'єра. Більшість це пов'язувала із тим, що Янукович одразу після призначення чудово усвідомив свої політичні перспективи і тому одразу ж вирішив починати підкорювати вершини – західну Україну з її "проющенківськими" і "протимошенківськими" настроями.

Окрім того, промисловість Львівської області знаходиться далеко не в найкращому стані і демонстрація сильної і досвідченої руки тут набула б неабиякого позитивного ефекту.

Навіть протягом останніх двох тижнів візит Януковича переносився кілька разів. Народний депутат-"нашоукраїнець" Петро Олійник, вважаючи візит прем'єра на Львівщину підготовкою до президентської кампанії, прокоментував постійне перенесення дати його приїзду як свідому роботу його оточення. "Триває непомітна робота над збільшенням рейтингу, щоб поїздка була більш ефективною. Януковича намагаються зробити загальноукраїнським політиком, адже нині сприймають його радше регіональним діячем Донецька". Проте, на думку депутата, Львів є чужим середовищем для нинішнього глави уряду Януковича, оскільки "відкрита політика є для нього незрозумілою".

Проте на Львівщині Януковича прийняли, як рідного. І прем'єр таки зміг справити позитивне враження або ж ті , із ким він зустрічався, просто вдало це демонстрували.

Так, наприклад, перші особи Львівщини на спільній нараді схвально і слухняно кивали головою, коли прем'єр їм пояснював, що можна працювати й піднімати економіку регіону "конкретно" і "реально", а точніше "виписував по 20-е число". "Моралі" глава уряду читав повільно, з тривалими паузами.

Усе це робилося з тією ж метою, із якою і приїхав Янукович на Львівщину, а саме узгодити роботу виконавчих органів області у напрямку виконання урядової програми діяльності. "Я приїхав до своїх партнерів по виконанню цієї програми, щоб уважно подивитися один одному в очі, і домовитися, як ми її будемо виконувати", — пояснив глава уряду.

Прем'єра обурили невідремонтовані дороги Львівщини, недостатній догляд за історико-архітектурними пам'ятками області, погана фінансова дисципліна на підприємствах, велика податкова заборгованість, низький розвиток агропромислового комплексу, слабо використаний науковий і економічний потенціал області та інше. Він розповів, що йому навіть мешканці Львова "з біллю у серці" пишуть листи щодо проблем міста.

Проте після зачитування кожної проблеми Львівщини Янукович, як правило, пропонував одне й те саме її вирішення, і майже тими самими словами: "Треба працювати… Над цим завданням треба працювати разом…Тому готуємо доручення і разом працюємо над цим питанням…. Це питання треба вирішувати, а якщо треба, будемо вам у цьому допомагати… Треба наводити порядок, треба зробити висновки і працювати… Ми чекаємо від вас конкретної ініціативи, якщо треба допомогти, давайте пропозиції і будемо допомагати… Допомога у вирішенні питань буде завжди… Будемо разом працювати і посилювати у цьому напрямку роботу … Тут нам треба об'єднуватися… Давайте попрацюємо, є така можливість – реальна".

Він також запевнив: "Я з вами партнер і стою поруч".

Проте, водночас, Янукович дав і зрозуміти, що не все вирішить уряд, і не в усьому він допоможе регіону. "Ми домовилися з вами, що ми будемо домовлятися лише по тих питаннях, по яким у нас є можливість їх вирішити. Не підписувати листи й угоди намірів, а конкретні питання [треба] вирішувати", —заявив він.

На спільній нараді він, підсумовуючи, сказав, що у Львівської області є всі можливості і достатній потенціал для розвитку економіки, "є науковці, є виконавці, але треба плідно працювати". "Я не буду казати, яке місце Львівщина займає у цьому питанні, але не найкраще. Тому треба працювати", — вкотре підкреслив Янукович.

Уже після наради на прес-конференції він повідомив, що усі чиновники місцевого рівня зобов'язалися старанно працювати над реалізацією урядової програми. А порушникам цього зобов'язання загрожують серйозні розбірки з прем'єром. "За підсумками діяльності чиновників усіх рівнів виконавчої влади, в тому числі й у Львівській області, я буду робити серйозні висновки, які тягнутимуть за собою певні дії" — заявив Янукович. Зокрема, на Львівщині перевірку перших підсумків реалізації своєї програми прем'єр здійснить вже у жовтні, особисто завітавши сюди знову.

За два дні візиту Янукович відвідав аж п'ять потужних підприємств області. Ця екскурсія була найголовнішою частиною візиту, та й, очевидно, найвдалішою. Адже на кожному етапі екскурсії пролунало багато обнадійливих слів щодо подальшої долі підприємства.

Якщо писати образно, то збоку це виглядало як політ над Львівщиною феї з чарівною паличкою. Проте, коли почне діяти чарівна сила палички, сказати важко. Якщо вірити обіцянкам прем'єра з приводу його допомоги у розвитку найбільших підприємств Львівщини, то у жовтні йому мало б у Львівській області сподобатись більше.

Янукович провів дві години під землею на шахті "Червоноградська" Державного підприємства "Львіввугілля" та пообіцяв відпрацювати механізм залучення додаткових коштів "втричі більше, ніж було профінансовано того року". Джерела цих коштів, за його словами, будуть різні, у тому числі інвестиції. Янукович розповів, що уряд вже бачить "одного такого інвестора – це "Інтернерго".

Що ж до самої шахти "Червоноградська", то Янукович пообіцяв, що загалом до кінця року на її розвиток буде залучено 38 млн. грн. (у минулому році 17 млн.грн.).

Прем'єр намагався заспокоїти працівників "Львіввугілля" щодо закриття деяких шахт підприємства. "Це робитиметься дуже виважено: ми повинні об'єднати ті шахти, які відпрацювали свої запаси, із робочими шахтами, які сьогодні працюють", — підкреслив він, додавши, що шахтарів, які залишаться без роботи потрібно обов'язково працевлаштовувати.

Янукович взяв під свій особистий контроль надходження коштів на Стебницьке державне гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", де з майже 9 млн.грн. які було закладено у держбюджет на невідкладні природоохоронні заходи та галузеву програму розвитку калійних добрив, Стебник на 1 травня отримав лише 900 тисяч гривень.

Певну інтригу носив візит Януковича на Нафтопереробний комплекс "Галичина". Адже в цей же день стало відомо, що почесний президент НПК "Галичина", народний депутат Петро Димінський вступив у Партію Регіонів, яку очолює український прем'єр.

Нагадаємо, що Димінський півроку тому залишив фракцію "Наша Україна" на знак протесту непідтримки його фракцією кандидатури Януковича на посаду прем'єра. Хоча "нашоукраїнці" запевняють, що Димінський досі підтримує з ними хороші стосунки.

Сам Димінський свій вчинок пояснює банальним аргументом, мовляв, у фракції, яка є ближчою до виконавчої влади, є можливість серйозно представляти і вирішувати наболілі проблеми регіону.

Проте варто тут згадати про те, що майно НПК "Галичина" арештувала податкова. Керівництво Львівської обласної ради називає це політичним замовленням. Проте Януковичу під час демонстративного показу підприємства за присутності журналістів ані слова не було сказано про серйозні проблеми "Галичини" з податковою.

В той час, як майно НПК арештовують, Янукович заявив про необхідність залучення інвесторів і пообіцяв підготувати відповідне доручення.

Окрім нібито суто ділових зустрічей, прем'єр провів і дві суто презентаційні: з львівською інтелігенцією та науковцями. Там Янукович теж спромігся залишити по собі позитивне враження. Проте у зустрічах взяла участь досить обмежена кількість осіб і з обмеженим доступом журналістів.

За словами одного з учасників зустрічі з інтелігенцією, віце-ректора Українського Католицького Університету Мирослава Мариновича, "це не була та зустріч, на якій торкаються конкретних питань". Зокрема, представники інтелігенції апелювали до глави уряду з приводу майбутнього української мови, української духовності та книгодрукування, і взагалі українства.

"Хочу зазначити, що Віктор Янукович вразив усіх присутніх своєю дуже непоганою розмовною українською мовою: він не читав текст з листка, а говорив", — ділиться враженнями з інформагентством "Контекс-медіа" Мирослав Маринович.

Під час зустрічі Віктор Янукович пообіцяв львів'янам, що він "має добрі наміри, що він хоче, може й вміє ці наміри реалізовувати".

"У постаті, в тому образі, в якому Віктор Янукович явився Львову, принаймні, на цій зустрічі, поєдналися заслуги двох сторін. По-перше, це заслуга самого прем'єр-міністра, який має відчутну, потужну індивідуальність, я б сказав, внутрішній міцний хребет, який вміє себе поводити в таких ситуаціях. Відчувається в ньому й сила, що, власне, вивела його на такий високий рівень, яка перетворила його в такого собі героя американської мрії по-українському: сирота, виріс у дитячому будинку, однак зумів пройти складний шлях до прем'єр-міністра. Це дійсно американська мрія. Відчувається та сила, яка дала можливість досягти такого становища і реалізувати свої задуми. По-друге, в образі Януковича відчувається і добра праця його дорадників, які готували цей візит, підказали, де розставити акценти у своїх промовах. Я б сказав так, що пан Янукович не зробив жодної помилки, коли звертався до львівської громади, і це приємно здивувало", - резюмував під враженнями віце-ректор УКУ Мирослав Маринович.

Віктор Янукович також, мабуть, здивував львівську інтелігенцію оригінальністю і тонким смаком у відборі подарунків. Прем'єр привіз із собою оригінал листа Івана Франка до Бориса Грінченка, який подарував музею Франка.

А на зустрічі з науковцями, глава уряду хвалився зростанням економічних показників розвитку України за останні п'ять місяців. Він відзначив покращення рейтингу держави і повідомив, що стан української економіки визнано стабільним.

А ось прості львів'яни від візиту високого гостя, якого так довго тут чекали, жодної користі не отримали, оскільки зустрічей для широкої громадськості прем'єр не проводив. Змогли побачити "живого" Януковича лише кількасот львів'ян, які або проходили випадково або прийшли спеціально, щоб подивитися, як друга особа держави кладе квіти до пам'ятника Шевченкові.

Проте набагато більше львів'ян швидше лаяли Януковича разом із його кортежем, через проїзд якого постійно перекривали центр міста, і з годину доводилося простоювати у дорожніх заторах.

Але головне, що Львівщина своє надважливе завдання щодо прийому надважливого гостя виконала, і Янукович поїхав задоволений: "Я дійсно отримав велике задоволення від цього візиту. Подивився, що у людей є надія, віра, і головне, що люди з великою любов'ю ставляться один до одного. На Львівщині така ситуація склалась, що люди не носять зла. Я це сам відчув".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування