Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Омельченко викликає Кучму на очну ставку?

Субота, 24 травня 2003, 17:01
Депутат Григорій Омельченко вважає, що президент Кучма має свідчити у справі Лазаренка.

"Щоб вийти з цієї ситуації пристойно, я б порадив Кучмі заявити, що він готовий дати свідчення і відповісти на всі запитання як стороні захисту Лазаренка, так і стороні обвинувачення. І краще було б, щоб провели очну ставку між мною і Кучмою тут в Україні, щоб не їхати йому в Сан-Франциско", заявив депутат в ефірі української служби радіо "Свобода".

Він підкреслив, що свідчення президента важливі "лише по одній причині – щоб зняти підозри з глави держави України, який є обличчям і представляє цю державу у міжнародних відносинах".

З юридичної точки зору, згідно з Конституцією України, громадянин України має право не свідчити проти себе, своїх рідних і близьких, додав Омельченко. "Якщо у Кучми буде запитання у цьому аспекті, він в праві відмовитися давати свідчення. У цілому ж, відповідаючи на інші запитання, де не буде питання "Свідчити проти себе чи проти своїх рідних та близьких", як це передбачено Конституцією, то він зобов'язаний дати свідчення", - зазначив Омельченко.

Він також заявив, що сам особисто "обов'язково" даватиме свідчення американському правосуддю. Омельченко повідомив, що сам "офіційно звернувся ще в 1999 році з офіційним листом до суду США, що готовий дати під присягою свідчення, що торкаються злочинної діяльності, форми співучасті нашого президента України Кучми стосовно Лазаренка".

Він повідомив, що перший документ про діяльність Лазаренка він направив Кучмі ще у грудні 1994 року. "В липні 1995 року, маючи на руках всі ці документи, Лазаренко був президентом призначений головою Дніпропетровської облдержадміністрації", потім, на початку вересня 95-го року Кучма призначив Лазаренка 1-м віце-прем'єр-міністром.

"Так от, якщо виходити з букви закону Кримінально-Процесуального Кодексу, то президент Кучма повинен нести відповідальність за оцими тільки епізодами, мінімум, за неналежне виконання службових обов'язків, бо призначаючи Лазаренка на різні посади, нагороджуючи його орденом "Князя Ярослава Мудрого", потім – прем'єр-міністром, і тепер ті звинувачення, які висуває Генпрокуратура про відмивання сотень мільйонів американських доларів за кордоном Лазаренком і його співучасниками, то на лаві підсудних повинен сидіти разом з Лазаренком Кучма", - вважає народний депутат.

На його думку, "на запитання, чому американські адвокати хочуть допитати Марчука і в якій мірі він причетний до цієї справи Лазаренка, Омельченко заявив, що "це необхідно для встановлення об'єктивної істини". "Коли був призначений Лазаренко першим віце-прем'єр-міністром, на той час Євген Кирилович Марчук був прем'єр-міністром України, значить у слідства з'явилися, можливо, якісь запитання і з допитів Лазаренка, інших учасників судового процесу, кримінального процесу в США, що треба поставити ці запитання Євгену Кириловичу Марчуку".

Омельченко вважає, що "немає в кримінальному процесі України поняття "народного депутата", "Президента" чи "прем'єр-міністра", є "свідок" , "потерпілий", і "обвинувачений", "підозрюваний" і так далі".

"І якщо у слідчого виникла необхідність допитати будь-якого громадянина, то стаття 70 Кримінально-Процесуального Кодексу зобов'язує свідка з'явитися до слідчого чи прокурора і дати свідчення", - зазначив Омельченко в радіоефірі.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з лінії фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...