Кучма "дав завдання" Марчуку відправити в Ірак українських солдат

Понеділок, 26 травня 2003, 15:31
Президент України Леонід Кучма сподівається, що Рада національної безпеки й оборони на засіданні у понеділок ухвалить рішення про направлення українських миротворців до Іраку для участі у стабілізаційних силах на території цієї країни.

"Сьогодні ми повинні розглянути і, по можливості, ухвалити рішення направити стабілізаційні, миротворчі сили в Ірак. Така головна задача, яку ставить РНБО", - сказав Кучма, відкриваючи засідання Ради у понеділок у Києві.

Він проінформував учасників засідання про основні положення резолюції Ради безпеки ООН №1483. "РБ ООН звернувся до держав-членів і зацікавлених організацій із закликом надати допомогу народу Іраку в його зусиллях реформування своїх організацій і сприяти створенню умов стабільності і безпеки в Іраку", - сказав Кучма.

Президент зазначив, що Україна є засновницею Організації Об'єднаних Націй і "завжди сумлінно ставилася до виконання своїх зобов'язань перед світовою спільнотою".

Кучма нагадав, що Україна брала активну участь в урегулюванні конфліктів у Боснії і Герцеговині, Конго, Сьєрра-Леоне, Косово.

Україна з перших днів іракського конфлікту направила туди свій батальйон з радіологічного, хімічного і бактеріологічного захисту, сказав президент. Перебування батальйону у Кувейті підтвердило правильність такого непростого нашого рішення", - підкреслив він.

У понеділок Рада національної безпеки й оборони України розглядає питання про направлення українських військовослужбовців до складу стабілізаційних сил в Іраку.

Як повідомлялося, Україна отримала запрошення взяти участь у складі стабілізаційних сил в Іраку. США запропонували Україні розвернути, як мінімум, штаб бригади і два батальйони у цій країні, яку планується розділити на три зони - під управлінням США, Великобританії і Польщі. Передбачається, що українські військові будуть служити під командуванням британців або поляків.

Для прийняття рішення про направлення в Ірак українських військових необхідні відповідне рішення РНБО, указ президента і згода Верховної Ради.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...