Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ДО ІРАКУ ВІДПРАВЛЯТЬ 1700 УКРАЇНСЬКИХ СОЛДАТ - РНБОУ

Понеділок, 26 травня 2003, 16:47
Рада національної безпеки й оборони України на засіданні у понеділок одноголосно ухвалила рішення про направлення українських миротворців в Ірак для участі у стабілізаційних силах у польському секторі, заявив секретар РНБО Євген Марчук.

На брифінгу після закінчення засідання Марчук повідомив, що заздалегідь в Ірак буде направлена бригада у складі 1600-1700 чоловік. Він підкреслив, що рішення РНБО повинне бути затверджене указом президента і схвалене парламентом.

Марчук повідомив, що, як очікується, українські миротворці будуть виконувати свою місію у складі багатонаціональної дивізії під керівництвом Польщі.

Він зазначив, що рішення про направлення українського батальйону в Ірак буде прийматися відповідно до українського законодавства, згідно з яким, якщо держава ухвалює рішення про участь у миротворчій операції, всі витрати здійснюються за рахунок держбюджету України.

Разом з тим, на думку секретаря РНБО, не виключено, що витрати України на участь у миротворчій місії можуть бути компенсовані наполовину або навіть на дві третини США і Великобританією, яким наданий мандат Ради безпеки ООН на створення тимчасової адміністрації в Іраку.

Крім того, вважає Марчук, витрати України можуть бути набагато меншими, ніж те, що вона може "отримати в економічному плані" від участі у місії.

Він зазначив, що мова йде про поновлення товарообороту з Іраком у $300-350 млн. і сприянні українським компаніям у проектах з відновлення Іраку. "Все це разом коштує мільярдів", - підкреслив Марчук.

Голова РНБО зазначив, що функції, покладені на польський контингент, будуть носити миротворчий і гуманітарний характер. Зокрема, передбачається, що у ці функції буде входити забезпечення територіальної цілісності Іраку, охорона місцевої влади, сприяння в створенні органів місцевого самоврядування, охорона великих промислових і нафтових об'єктів, а також об'єктів забезпечення життєдіяльності у країні.

Крім того, до повноважень польського контингенту відносяться також "розведення конфліктуючих сторін" у разі виникнення яких-небудь конфліктів.

Марчук також зазначив, що термін перебування українських миротворців в Іраку буде регламентуватися міждержавною угодою або з тимчасовою адміністрацією, або з однією з країн, або багатостороннім документом і складе "як мінімум півроку".

З його слів, рішення про направлення українських миротворців, включаючи і рішення про їх передислокацію в Ірак, повинне бути прийняте Україною не пізніше середини серпня.

Голова РНБО повідомив, що українські миротворці будуть розташовуватися в одній з частин південно-центрального сектора, що контролюється Польщею.
Марчук прогнозує, що Верховна Рада України ухвалить позитивне рішення про відправку українських миротворців в Ірак.

"Рішення при гострому і бурхливому обговоренні буде вирішене позитивно", - підкреслив він. Очікується, відзначив він, що рішення з цього питання парламент прийме 5 червня.

Він зазначив, що РНБО розглядала це питання у зв'язку з офіційним звертанням уряду Польщі ввійти до складу її дивізії, що формується.

Як повідомлялося, наразі у Кувейті знаходяться 448 українських військовослужбовців 19-го окремого батальйону РХБ-захисту. Вони були направлені у Кувейт у кінці квітня поточного року на запрошення кувейтського керівництва для захисту мирного населення країни від можливого застосування зброї масового ураження під час військової кампанії в Іраку.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:32
Росіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100%
Усі новини...
Реклама: