Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кожний український солдат в Іраку послужить примиренню Кучми і Буша

Понеділок, 26 травня 2003, 18:39
Секретар Радбезу України Євген Марчук вважає, що направлення українського РХБ-батальйону до Кувейту і рішення про участь українських військовослужбовців у миротворчій місії в Іраку позитивно впливають на розвиток україно-американських відносин.

Це "дійсно створило умови для розблокування складних елементів україно-американських відносин", сказав Марчук у понеділок на брифінгу в Києві.

Крім того, на його думку, рішення про направлення українських миротворців до Іраку дозволить значно активізувати співпрацю України з НАТО. "Це буде сприяти більшій відвертості і відкритості в наших відносинах з НАТО", - підкреслив секретар РНБО.

Марчук, зокрема, зазначив, що до осені відбудеться ряд засідань комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ, міністрів оборони, а восени - на більш високому рівні.

"Ми розраховуємо, що такі наші дії і прийняті рішення на загальнонаціональному рівні, і парламенту в тому числі, - вони демонструють нашим партнерам, що є серйозні ознаки консолідації у прийнятті таких рішень при всій проблематичності такої консолідації. Це дуже сильний елемент у наших відносинах", - підкреслив він.

Марчук також сказав, що Україна розглядає можливість залучення підрозділів РХБ-батальйону, що перебуває у Кувейті, до участі в стабілізаційних силах в Іраку.

"Ми зараз ведемо великі переговори, в якій мірі може бути задіяний РХБ-батальйон – якщо не весь, то окремі його підрозділи, що перебувають у Кувейті".

При цьому секретар Ради зазначив, що це питання планується вирішити до прийняття Україною остаточного рішення щодо відправки українських миротворців до Іраку. "Це буде предметом переговорів до прийняття остаточного рішення", - сказав він.

У понеділок РНБО України ухвалила рішення про направлення українських миротворців до Іраку для участі в стабілізаційних силах у польському секторі. Попередньо до Іраку буде направлена бригада в складі 1600-1700 осіб, в яку увійдуть два механізованих піхотних батальйони.

Рішення РНБО повинно бути затверджене указом президента і схвалене парламентом.
У цей час у Кувейті перебувають 448 українських військовослужбовців батальйону РХБ-захисту.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ДО ІРАКУ ВІДПРАВЛЯТЬ 1700 УКРАЇНСЬКИХ СОЛДАТ – РІШЕННЯ РНБОУ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...