РІШЕННЯ ПРО ЗАКРИТТЯ СПРАВ ТИМОШЕНКО БУЛО ЗАКОННИМ - СУДДІ

Понеділок, 26 травня 2003, 19:13
Рішення Апеляційного суду Київської області, яким були закриті всі кримінальні справи стосовно Юлії Тимошенко, її чоловіка Олександра і чотирьох колишніх керівників корпорації "Єдині енергетичні системи України", не було підроблено і є законним.

Про це в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна у понеділок заявили судді Олександр Коротких, Катерина Леонтович і Ірина Ященко, які розглядали цю справу у складі колегії суддів.

У зв'язку з цим судді вважають незаконними порушення Генеральною прокуратурою України кримінальної справи за фактом службової фальсифікації рішення суду від 13 травня 2003 року.

"Заява заступника генпрокурора Віктора Шокіна про службову фальсифікацію є безпідставною, незаконною і є прямим тиском на суд при здійсненні правосуддя", - сказав головуючий у цій справі суддя Коротких.

Як повідомлялося, 22 травня Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом службової фальсифікації рішення суду від 13 травня про закриття справ "щодо Тимошенко та "ЄЕСУ". Як заявив журналістам заступник генпрокурора Шокін, до Генпрокуратури було направлено дві копії даного рішення.

Причому в останній копії був доданий ще один пункт, яким постановляється закрити кримінальну справу стосовно Тимошенко за статтею про ухиляння від сплати податків, порушеної 17 січня. Усього у двох копіях рішень суду, як стверджують у Генпрокуратурі, міститься більше сорока відмінностей. У Генпрокуратурі називають це підробкою.

У свою чергу Коротких нагадав, що до Генпрокуратури була направлена копія рішення суду, а не оригінал. Ця копія передруковувалася секретарем, і у процесі передрукування були допущені помилки, які виявили самі судді, відзначив він. "Ми самі виявили ці технічні помилки, про що проінформували Генпрокуратуру відповідними листами, і направили виправлену копію", - сказав суддя.

Суддя особливо підкреслив, що 13 травня, коли була оприлюднена результативна частина рішення, зачитувався правильний варіант рішення, що відповідає оригіналу і другій копії, яка була направлена до Генпрокуратури. Повне рішення суд зачитував 19 травня, нагадав Коротких.

Він зазначив, що при оголошенні рішення у ньому було вісім пунктів, у тому числі пункт про закриття кримінальної справи стосовно Тимошенко за статтею про ухиляння від сплати податків.

Відповідаючи на питання агентства, суддя Леонтович повідомила, що технічна фіксація процесу судом не велася, оскільки ніхто не заявляв клопотання про це, однак судді пам'ятають, що на оголошенні рішення були присутніми журналісти, які писали його на диктофон. Судді розраховують знайти цей запис, щоб ще раз підтвердити, що на суді був оприлюднений правильний текст, що виключає фальсифікацію.

Судді вважають незаконними порушення Генпрокуратурою кримінальної справи, оскільки, на їх думку, для цього у слідчих не було достатніх підстав. "Вони порушили справу тільки на основі копій рішення суду, навіть не ознайомившись з оригіналом", - підкреслила Ященко.

У зв'язку з цим судді подали до Шевченківського місцевого суду Києва скаргу на незаконність постанови про порушення кримінальної справи.

Судді також стверджують, що представники Генпрокуратури незаконно вилучили у них матеріали справи і грубо повелися з ними при обшуку. Коротких підкреслив, що слідчі Генпрокуратури вилучили оригінал справи, хоч він ще не був пронумерований і прошитий. Термін, відведений законом на ці дії, ще не завершився на момент обшуку.

"Вони не мали права вилучати справу, яка ще знаходиться у провадженні суддів. Ми не знаємо, що вони можуть зробити з непрошитою і непронумерованою справою, із неперевіреним протоколом. Ми не впевнені, що вони не внесуть фальсифікацію", - сказала Леонтович.

Читайте також:

РІШЕННЯ ПРО ЗАКРИТТЯ СПРАВ ТИМОШЕНКО ПІДРОБНЕ?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...