Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ЛІКВІДУВАВ ПОСАДИ ДЕРЖСЕКРЕТАРІВ

Понеділок, 26 травня 2003, 20:21
Президент України Леонід Кучма своїм указом ліквідував посади державних секретарів, їх перших заступників і заступників і відновив посади перших заступників і заступників міністрів.

Як повідомляє у понеділок прес-служба глави української держави, це випливає з указу президента "Про деякі заходи щодо оптимізації керівництва у системі центральних органів виконавчої влади".

Встановлено, що держсекретарі міністерств, їх перші заступники й заступники, призначені на посаду до набрання чинності цього указу, продовжують виконувати свої обов'язки відповідно до положення про державного секретаря міністерства, та інших актів законодавства України до призначення відповідних перших заступників і заступників міністрів.

В указі зазначено, що перших заступників і заступників міністрів призначає на посади за поданням прем'єр-міністра України і припиняє їх повноваження на цих посадах президент України. Кількість перших заступників і заступників міністрів визначає глава держави.

Кучма доручив прем'єр-міністру України внести у двомісячний строк пропозиції щодо кандидатур на посади перших заступників і заступників міністрів.

Уряд повинен у тримісячний термін подати пропозиції про приведення актів президента України і своїх рішень у відповідність до цього указу.

Як повідомляє прес-служба, указ виданий з метою створення сприятливих умов для послідовного здійснення в Україні реформи політичної системи, зокрема для забезпечення відповідального керівництва центральними органами виконавчої влади у цих умовах, яке б повною мірою відповідало головним завданням реформи.

Одним з найважливіших питань у даний час є гармонізація системи управління органами виконавчої влади, створення основи для впровадження дійової політичної відповідальності їх керівників перед суспільством і парламентом.

Цим указом склад і система керівництва центральними органами виконавчої влади наближається до моделі й стандартів державного управління, які функціонують у більшості держав європейського континенту, підкреслює прес-служба президента.

Необхідність цього указу також зумовлена "певними затримками" у прийнятті Верховною Радою України законодавчих актів з питань організації діяльності центральних органів виконавчої влади й статусу їх керівників, незважаючи на те, що цього вимагає Конституція України, повідомляє прес-служба.

29 травня 2001 року Кучма своїм указом ввів посади державного секретаря Кабінету міністрів і державних секретарів міністерств, які призначаються на термін повноважень президента України - 5 років.

Відставка уряду ніяк не буде позначатися на держсекретарях. Держсекретарі можуть бути звільнені тільки у разі невиконання своїх повноважень, за станом здоров'я, при наявності звинувального висновку суду та інших передбачених законами про державну службу випадках.

Ліквідується інститут першого заступника й заступників міністрів. У обов'язки держсекретарів входить організаційне, правове, експертно-аналітичне, інформаційне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Кабміну й міністерств.

Прем'єр, перший віце-прем'єр, віце-прем'єри й міністри є політичними фігурами і не підпадають під дію закону про держслужбу. Вони забезпечують організаційне й політичне керівництво. Всі інші повноваження, з його слів, передаються державним секретарям.

Введення інституту держсекретарів викликало критику з боку опозиції.
Цей указ тепер відмінено.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування