Pricewaterhouse Coopers захистив "Одеса-Броди" у Брюсселі

Вівторок, 27 травня 2003, 17:38
Компанія міжнародний аудитор, яка вивчала економічну доцільність нафтопроводу Одеса-Броди Pricewaterhouse Coopers засвідчила, що проект є економічно привабливим, екологічно нешкідливим і безпечним маршрутом транспортування каспійської нафти, повідомляє ВВС

Проект представляв для Єврокомісії зокрема, Радник PwC, колишній міністр оборони та закордонних справ Великої Британії Малькольм Рифкінд. Пан Рифкінд пояснив, що попит на нафту у Європі зросте у наступні 10 років, видобуток нафти з Північного моря впаде, а каспійська нафта збільшиться у видобутку.

Оскільки транспортування нафти Босфором через екологічні обмеження майже не збільшаться, то проект Одеса-Броди Гданськ є безпрограшним, - вважає радник PwC. Щороку через Босфор проходить 120-130 мільйонів тонн нафти і цю кількість неможливо збільшити понад 20 мільйонів тон. Водночас, за оцінками експертів видобуток каспійської нафти збільшиться до 2010 року на 100-140 мільйонів тонн нафти щорічно.

"На нашу думку, "Одеса-Броди" є найбільш очевидною відповіддю на це питання, хоча б виходячи з того, що 600 кілометрів цього нафтопроводу вже збудовані і можуть використовуватися чи бути продовжені до Польщі й регіону Каспійського моря. Існує великий ентузіазм з приводу інтеграції України з країнами Європейського Союзу, з країнами Центральної та Східної Європи й проект нафтопровлу "Одеса-Броди-Плоцьк" є реалізацією такої інтеграції" - сказав Малькольм Рифкінд.

У Брюсселі у вівторок розпочалася конференція з питань нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ. Фактично це - презентація у Європейській комісії проекту транспортування каспійської нафти українською територією далі на захід до Польщі.

У конференції беруть участь український віце-прем'єр з енергетичних питань Віталій Гайдук, польський віце-прем'єр Марек Пол, який також опікується питаннями енергетики, та заступниця президента Єврокомісії Лойола Де Паласйо.

Як повідомляє кореспондент ВВС у Брюсселі, мова йде про презентацію проекту у Європейській комісії, яка раніше підписала декларацію політичної підтримки проекту з огляду на його роль для енергетичної безпеки Європи. На відкритті делегація ЄС знову заявила про свою підтримку нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ, тоді як раніше такі заяви лунали від США та поодиноких європейських країн, як от - Німеччина.

Хюз Мінгареллі - голова директорату ЄС із Східної Європи сказав, що новий газопровід приведе Україну до Європи і заохотить інвестиції в Україну, і наголосив ключову роль Польщі у реалізації цього проекту.

Держсекретар МЗС Олександр Чалий сказав, що нещодавній аудит проекту засвідчив про відповідність необхідним показникам і висловив сподівання, що технічний аудит нафтотерміналу "Південний" поблизу Одеси також виявиться позитивним.

"Незважаючи на усі спекуляції, щодо проекту Одеса-Броди-Гданськ, Україна розглядає його як один із головних інструментів євроінтеграційної політики", - сказав Чалий. На думку Олександра Чалого проект Одеса - Гданськ матиме велике значення і для польсько-українських стосунків.

Читай також Ігри навколо порожньої труби

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування