Експерти - про певні негативні тенденції впливу виборів на економіку

Вівторок, 27 травня 2003, 17:49
Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД, Київ) прогнозує прискорення росту реального валового внутрішнього продукту України до 4,5% і 5% відповідно у 2004-му і 2005 роках після його зниження з 4,8% торік до 4% - у нинішньому.

Як йдеться у прес-релізі МЦПД, розповсюдженому у вівторок у зв'язку з випуском оновленого прогнозу, після зафіксованої у 2002 році дефляції в розмірі 0,6% інфляція в 2003 році складе 7,5%, у 2004-му - 4%, у 2005-му - 5,5%.

Експерти МЦПД пояснюють несподіваний ріст української економіки за підсумками чотирьох місяців 2003 року на 7,1% доброю ціновою кон'юнктурою на світових ринках (насамперед, чорних металів і продукції хімічної промисловості) і посиленням внутрішньої конкуренції у найбільш розвинених областях економіки, у яких державне втручання є порівняно низьким.

"Ми вважаємо, що дія цих факторів матиме мультиплікативний ефект на споживання й інвестиції протягом 2003-2005 років, тому поліпшуємо прогноз на цей період", - стверджує Центр.

МЦПД також відзначає, що більш довга і холодніша, ніж торік, зима також призвела до зростання виробництва й розподілу електроенергії, газу і води (11,6% у порівнянні із січнем-квітнем 2002 року).

Ще одним фактором стало пожвавлення будівництва завдяки збільшенню банківського кредитування будівництва житла й інвестицій у будівельно-монтажні роботи з боку металургійних підприємств і підприємств роздрібної торгівлі.

На думку експертів МЦПД, зміцнення створеної торік системи співробітництва між проурядовими політико-економічними групами дозволило урядові Віктора Януковича у січні-травні 2003 року активніше, ніж попередньому урядові, здійснювати економічні реформи.

Серед досягнень нинішнього уряду Центр відзначає прогрес у переговорних процесах із країнами-членами Світової організації торгівлі (СОТ) про вступ до цієї організації, поліпшення відносин зі США і ЄС, скасування санкцій FATF і збільшення наповнення бюджету, а також прогрес у податковій реформі.

"Разом з тим підсилилося державне втручання в економіку, насамперед з використанням засобів адміністративного впливу, зокрема у паливно-енергетичному секторі і сільському господарстві. Ці рішення свідчать про обмежене розуміння владою способів ведення ефективної економічної політики", - говориться в прес-релізі.

Фахівці МЦПД прогнозують, що внаслідок уповільнення росту світових цін і спаду в сільськогосподарському виробництві в другому півріччі 2003 року темпи економічного росту сповільняться.

Центр також очікує посилення протистояння між владою й опозицією наприкінці цього року і, особливо, у 2004 році, що ускладнить реалізацію ефективної державної політики і сповільнить економічний ріст.

"Уряд буде схильний до короткострокових популістських рішень, що зможе забезпечити прихильність виборців. За таких умов влада відкладатиме важливі рішення з продовження податкової реформи (насамперед, скорочення кількості податкових пільг), реформування інфраструктурних областей і вуглевидобувної області, узгодження законодавства з нормами СОТ і заміни соціальних пільг адресними субсидіями", - вважають у МЦПД.

На думку його експертів, після президентських виборів 2004 року боротьба основних політичних груп зменшиться незалежно від прізвища переможця, який буде змушений шукати підтримки більшості для здійснення ефективної політики напередодні парламентських виборів 2006 року.

"Ми прогнозуємо пожвавлення необхідних економічних реформ, хоча їхні темпи і якість залежатимуть від особистості нового президента", - зазначає Центр.

Кабінет Міністрів у держбюджеті-2003 прогнозував ріст реального ВВП у поточному році на 4%, однак заявив про плани збільшити його до 6-7% завдяки реалізації програми своєї діяльності.

Уряд поки зберігає прогноз інфляції на поточний рік у розмірі 6%, незважаючи на ріст споживчих цін за чотири місяці на 4,5%. Однак Нацбанк України вже збільшив прогноз інфляції у нинішньому році до 8%.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування