4,8 мільйони українців мовчки підтримали кучмину "Конституцію-ІІ"

Вівторок, 27 травня 2003, 21:59
Перша серія політичної реформи наближається до кінця. Кучма ще послухає соціологів і зустрінеться з лідерами фракцій, а потім і внесе нарешті свій законопроект до парламенту.

У вівторок же в Мін'юсті було оголошено про підсумки двомісячного свята "всенародного обговорення". Недовірливі оглядачі зазначали, що саме від імені "народу" Кучма міг би внести найбільш радикальні пропозиції. Однак похід пропозицій "гаранта" в люди виявив неоднозначні результати.

Взяли участь у обговоренні 9 мільйонів 376 тисяч 530 громадян. Похвально. Тобто це виходить, що одна чверть українців, які мають право голосу, були залучені до осмислення ідей Кучми.

9 мільйонів – це все: й індивідуальні листи, і підписані на заводських тисячних зборах протоколи. Так от, трохи більше, ніж половина цих людей, 4 мільйони 802 тисячі 849, готові беззастережно підтримати все, що підготував Кучма у березні цього року.

Тобто перший висновок – кожний десятий українець, або кожний восьмий виборець підписався, що не має нічого проти попереднього законопроекту президента. Так стверджує статистика Мін'юсту. І це аргумент для Кучми вийти й сказати: "За мною народ, і я вношу свій старий законопроект".

Водночас міністр юстиції Лавринович з якимось скепсисом сприйняв ці 4,8 мільйона "одобрямсу". Так само, як і голоси 478 тисяч 399 громадян, які без жодних застережень відкинули все-все запропоноване Кучмою. Він показав протоколи "за" і "проти", які, за його словами, "співпадають до коми й крапки".

"Це найменш цінний матеріал", - ще сказав Лавринович і перейшов до статистики інших 4 мільйонів, які надсилали відгуки на певні статті пропозицій Кучми. Вийшло заплутано.

Якщо сказати стисло, то в українцях живе потяг до руйнації – вони за зменшення числа депутатів (які у них, очевидно, асоціюються з трутнями-чиновниками) і за затвердження нових причин, через які парламент можна розганяти. А також за підсилення прем'єра, проти прямого референдуму й одночасних виборів.

Звісно, ідеться про тих людей, які надіслали пропозиції.

Отже, народ підтримав Кучму:

а) у зменшенні складу нижньої палати Верховної Ради до 300 депутатів (підтримують - 152 131 громадян; не підтримують - 31 143 громадян)

б) у порядку формування Палати регіонів по три депутати з кожної області (підтримують - 211 075 громадян; не підтримують - 15 102 громадян).
Загалом до цього розділу прийшло понад півмільйона пропозицій (528 962).

Парадокс, але, визнаючи правила формування Палати регіонів, водночас народ проти розподілу парламенту на дві палати: не підтримують - 263 214 громадян; підтримують - 7 052 громадян.

Таку нестиковку Лавринович пояснив відсутністю вищої юридичної освіти у громадян. "Наприклад, я заперечую проти політичної реформи, я вважаю, що двопалатний парламент не потрібний, але якщо він буде, то верхня палата має формуватися так-то", - пояснив логіку учасників обговорення міністр.

Також негативний вердикт виніс народ до запропонованих Кучмою пропорційних виборів до нижньої палати. Проти цього 10 333 громадяни. І нуль "за". Це стверджує Мін'юст.

Друга пропозиція Кучми, яка викликала гарячий супротив у опозиції, так само не підтримується і народом. Ідеться про надання референдумам права прямої дії. Отже, не підтримують ідею прийняття законів України на всеукраїнському референдумі 114 977 громадян; підтримують - 38 573 громадян.

Громадяни також зламали пропозицію Кучми про одночасні вибори президента й парламенту (не підтримують це - 226 318 громадян; підтримують - 113 145 громадян.)

Звідси зрозуміло, що немає прихильників і у збільшення терміну Верховної Ради до 5 років (не підтримують - 110 374 громадян; підтримують - 24 538 громадян). Так само люди проти того, щоб у місцевих радах засідали по 5 років.

Оскільки українці проти двопалатного парламенту, то, логічно, негативна характеристика була дана і розподілу повноважень між палатами.

Народ також проти надання президенту права здійснювати переведення суддів та призначати керівників судів (не підтримують - 26 763 громадян; підтримують - 0 громадян).

У громадян є претензії і до реформ у самій суддівській системі:
- вони не хочуть, щоб судді Верховного й Конституційного судів залишалися на посаді до 75 років (не підтримують - 138 528 громадян; підтримують - 0).
- не хочуть, щоб члени Конституційного суду мали можливість повторно обиратися до КС (не підтримали - 23 819 громадян; підтримали - 0 громадян).
Але за те, щоб судді обиралися на 10 років (підтримують - 74 494 громадян; не підтримують - 142 громадян).

Загалом, як повідомив Лавринович, всенародне обговорення дало негативний вердикт 14 статтям пропозицій Кучми. Підтримують же українці 22 ідеї гаранта.

Окрім зменшення числа депутатів, народ солідарний з Кучмою у затвердженні нових причин, через які депутата позбавлятимуть мандата. Це, наприклад, вихід із фракції, за списком якої його було обрано в парламент. Ще дві причини, за якими народу подобається анулювати мандат – відсутність депутата на сесії протягом 20 пленарних днів без поважної причини та небажання за 20 днів відмовитися від попередньої роботи. Підтримує це 276 082. Щоправда, багато і тих, хто проти таких нововведень – 211 013 громадян.

Всенародне обговорення показало любов українців і до терміну "постійно діюча парламентська більшість". За те, щоб вона утворювалася у парламенті, 61 452 громадяни із 66 152, які щось говорили з цього приводу.

Водночас знову з'являється нестиковка: стаття зміни до Конституції, яку так гаряче підтримав народ, передбачає появу більшості у нижній палаті. При тому, що народ проти двопалатного парламенту.

Подобаються йому і нові причини для розпуску парламенту:
- якщо не створено більшість через місяць після її розвалу;
- якщо за два місяці після відставки Кабміну не сформовано новий уряд;
- якщо до 1 грудня не затверджено бюджет на наступний рік.

Ці пункти підтримують 73 222 громадян; не підтримують - 7 695 громадян.

Українці "за" урізання повноважень президента до призначення чотирьох міністрів-силовиків та керівників СБУ, ДПАУ, Держмитниці та Держкордону (підтримують - 111 953 громадян; не підтримують – 0). Загалом же надійшло пропозицій від 188 тисяч українців. Однак не відомо, чого хотіли ті, хто не потрапив у графи "підтримую-не підтримую".

Подобається людям і пропозиція про те, що кандидатуру прем'єра президенту подає створена в парламенті більшість. Всього надійшло пропозицій від 40 246 громадян, підтримують - 12 205; не підтримують – 36 осіб. Як повідомляє Мін'юст, решта ідей народу стосується надання Верховній Раді всіх повноважень по формуванню Кабінету міністрів.

Таким є результат всенародного обговорення. Звісно, назвати це зрізом реальних настроїв у суспільстві важко. І не тільки тому, що "всенародне обговорення" було "дуже" добровільним (читай звіт Комітету виборців). Але і тому, що тут представлена позиція тільки тих, хто не полінувався й висловився або тих, хто був "доставлений" на політзбори. Однак, у будь-якому разі, саме ці цифри оприлюднені як офіційні і від них у тому числі обіцяв відштовхуватися Кучма.

За словами Лавриновича, центнери звітів обробляли два департаменти Мін'юсту у складі півсотні чиновників. Було складно, бо часто люди писали неконкретно або не по суті пропозицій Кучми.

У Мін'юсті читали відгуки, які надходили безпосередньо до його приймалень, а також те, що передавали з інших органів влади. Після 15 травня брати нові матеріали відмовлялися – бо обговорення тоді б не припинилося ніколи, пояснив Лавринович.

На питання, чому міністерство аж на 11 днів затягнуло подання Кучмі висновків із обговорення, Лавринович сказав із гордощами в горлі: "Набагато важливіше дати повну інформацію, ніж халтуру – але вчасно".



Про те, як проходило всенародне обговорення, читайте тут:

Реформа Кучми як стихійне лихо

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...