Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа дала грошей на український нафтопровід

Середа, 28 травня 2003, 10:09
Європейська Комісія виділила грант у розмірі EUR2 млн. на технічну підтримку добудування нафтопроводу Одеса - Броди до Плоцька, повідомила журналістам віце-президент ЄК, комісар із питань транспорту й енергетики Лойола де Паласіо (Loyola de Palacio).

У Брюсселі у вівторок представники уряду Польщі й України та Єврокоміссії підписали спільну декларацію на підтримку розвитку Євроазіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК).

За її словами, кошти будуть направлені на розробку техніко-економічного обґрунтування добудування нафтопроводу Одеса - Броди до Плоцька. Цим питанням займеться створена сторонами робоча група, перше засідання якої відбудеться у суботу у Києві. До складу групи ввійдуть державні координатори й експерти з боку України й Польщі, зокрема, компанія "Пернс", що експлуатує польські нафтопроводи.

Як очікується, результатами роботи групи стануть комерційні пропозиції приватним інвесторам по участі у консорціумі з добудування нафтопроводу.

В інтерв'ю журналістам віце-прем'єр України Віталій Гайдук підтвердив, що Україна буде частково брати участь у фінансуванні добудування нафтопроводу Броди - Плоцк. Зі слів де Паласіо, Європейський банк реконструкції й розвитку готовий кредитувати будівництво нафтопроводу Броди - Плоцьк, який оцінюється в $450 млн.

Тим часом, як повідомив журналістам голова правління ВАТ "Укртранснафта" Олександр Тодійчук після підписання декларації, компанія запропонувала транспортувати по нафтопроводу Одеса - Броди легку сибірську нафту.

"Дали задачу PricewaterhouseСoopers почати роботу з компаніями, які транспортують легку сибірську нафту через Туапсе", - сказав він.
На думку Тодійчука, від реалізації такого проекту російські компанії отримають вигоду у вигляді можливості постачання своєї нафти на НПЗ Європи. Крім того, це дозволить розвантажити протоки Босфор.

"Хочемо максимально балансувати інтереси великих гравців на цьому ринку", - сказав Тодійчук, пояснюючи необхідність додаткових варіантів використання нафтопроводу Одеса - Броди.

Об'єми транспортування легкої сибірської нафти нафтопроводом Одеса - Броди поки не відомі.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Pricewaterhouse Coopers захистив "Одесу-Броди" у Брюсселі

Ігри навколо порожньої труби


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування