Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США ОФІЦІЙНО НЕ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ, ЩО ПРОЦЮКА УБИЛИ ВИПАДКОВО

Середа, 28 травня 2003, 11:55
Смерті двох журналістів у Іраку – оператора "Рейтеру" Тараса Процюка і його іспанського колеги Хосе Коузо – можна було б запобігти. Таке переконання американський Комітет захисту журналістів (CPJ) висловив у своїй доповіді, яку було презентовано у вівторок в Нью-Йорку.

Журналісти загинули 8 квітня від пострілу американського танку в готель "Палестина" у Багдаді, в якому тоді мешкало 100 представників ЗМІ.

У доповіді CPJ говориться: "Немає офіційного підтвердження позиції США, що це було відповіддю на ворожий вогонь".

Натомість речник американського Міноборони підтвердив той факт, що американських солдатів обстрілювали з готелю та інших місць: "Коли звідкісь лунає вогонь, треба стріляти у відповідь. Вони (солдати) захищалися".

CPJ опитав близько десяти журналістів, які тоді знаходилися поблизу готелю "Палестина", серед них – двоє журналістів, які були командировані у військові підрозділи США. Вони мали можливість чути розмову по рації перед і після обстрілу готелю.

Тепер CPJ очікує від Міноборони США відповіді на питання, які виникли після цих інтерв'ю.

За словами речниці "Рейтер", доповідь пояснює деякі білі плями навколо цього випадку, але агенція має почекати, поки американські військові не оприлюднять детальні дані.

CPJ має інформацію, що Міноборони США, а також польові командири знали, що в готелі мешкає багато журналістів. Вони могли запобігти обстрілу, "але ці високопосадові військові не переказали свої побоювання команді танку, який стріляв у готель", пише CPJ. Командира цього танку досі опитати не вдалося.

У вівторок у Мадриді родичі іспанського оператора Коузо скерували до Міноборони США запит щодо спрямування трьох підозрюваних солдатів до Іспанії. У запиті вони обвинувачують їх у військовому злочині. Проте адвокат родини Коузо вважає, що видачі американських солдатів домогтися складно. Американське Міноборони поки що ніяк не відреагувало на цей запит.

"Рейтер"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...