Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Літак Литвина дійсно міг упасти. Спікер вирішив ночувати на борту

Четвер, 29 травня 2003, 21:56
За оцінками екіпажу, літак голови Верховної Ради України Володимира Литвина не зможе вилетіти з Хабаровська раніше, ніж о 2 ночі за Києвом.

Конфлікт у Хабаровському аеропорту стався після того, як літак зі спікером парламенту на борту був заправлений некондиційним паливом, хоч російська сторона наполягає на зворотньому. Українська сторона ухвалила рішення не летіти з Хабаровська, поки літак не буде перезаправлено. На зливання палива необхідно 6 годин, на заправляння новим - 2 години.

Як передає кореспондент УНІАН, паливо до літака підвозив один бензовоз замість 5-ти необхідних.

Російська сторона запропонувала голові Верховної Ради і членам української делегації залишити літак і поїхати в готель, але Литвин відмовився. Вся делегація знаходиться в літаку.

На борту літака знаходиться 57 чоловік: 29 членів офіційної української делегації (зокрема, Володимир Литвин, народні депутати, заступник держсекретаря МЗС Ігор Харченко, губернатор Рівненської області Микола Сорока, представники бізнес-кіл), 20 членів екіпажу і 8 журналістів.

Український літак приземлився в Хабаровському аеропорту шість годин тому - близько 20.00.

В інтерв'ю журналістам Литвин сказав, що вважає неприпустимим, що на території Російської Федерації "забули" прийняти офіційну делегацію Верховної Ради України.

Литвин наголосив, що така ситуація неможлива, особливо коли говориться про рівноправне партнерство з Росією, а певні представники демонструють зневагу до офіційної делегації.

Як повідомив журналістам член офіційної делегації ВР, народний депутат Петро Порошенко, ще 23 травня Міністерством закордонних справ України була надіслана офіційна нота про забезпечення прольоту літерного рейсу Литвина територією Росії.

За інформацією, яку отримала українська сторона, МЗС Росії проінформувало керівництво Хабаровського краю та аеропорт про проліт цього рейсу, наголосив Порошенко.

Начальник льотного загону Державного авіаційного підприємства "Україна" Володимир Пащенко повідомив, що літак з українською делегацією на борту повернувся з виконавчого старту за 30 секунд до відриву від землі.

Причиною цього стало те, що заступник начальника Хабаровського аеропорту повідомив екіпажу, що літак заправлений неякісним, некондиційним паливом. Пащенко пояснив некондиційність палива тим, що при заправці в реактивне паливо необхідно підмішувати спеціальну рідину, яка не дає можливість кристалізуватися воді під час польоту на великій висоті.

За словами Пащенка, український екіпаж упевнений, що така рідина не була додана в паливо, оскільки дозаправник Хабаровського аеропорту виявив, що кран дозатора відповідної рідини був закритий.

Пащенко підкреслив, що наслідком цієї недбалості могла бути катастрофа українського літака, оскільки всі чотири двигуни могли зупинитися в повітрі на великій висоті - через охолодження палива в ньому утворюються кристали.

Екіпаж українського літака відмовляється злітати, поки не буде злите некондиційне паливо і не залите нове під контролем українських льотчиків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування