Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа "США проти Лазаренка": про що б питали Кучму?

П'ятниця, 30 травня 2003, 18:10
У Києві тривають допити в рамках американської справи Лазаренка. При цьому подробиць практично жодних немає. Не відомо, ні хто вже допитаний, ні навіть скільки осіб пройшло через кабінет американців.

Допити відбуваються у приміщенні, наданому Генпрокуратурою. Прокурори й адвокати все ще працюють над списком обвинувачення.

Український адвокат екс-прем'єра Марина Долгопола повідомила тільки, що обвинувачення й захист кожного робочого дня беруть свідчення в українців. При цьому вона сказала, що не має права оприлюднювати більше жодної інформації.

Тим часом "Українській правді" від джерел, не задіяних у цій справі, стали відомі ключові подробиці затвердження свідків захисту. Як відомо, саме за поданням адвокатів американський суддя виписав повістку Леоніду Кучмі. Також за їх клопотанням запрошення свідчити отримало вчорашнє й позавчорашнє оточення "гаранта" – Марчук, Пустовойтенко, Волков, Бакай.

Загалом американські адвокати подавали судді Мартіну Дженкінсу список ледь не у 80 прізвищ, відомих і не дуже. Частину він відхилив. Серед них – Людмила Кучма й Олена Франчук. Своє рішення суддя пояснив небажанням створювати нагромадження свідків.

В УП також є позиція адвокатів щодо подання на ім'я судді, де вони пояснюють необхідність допиту дружини й дочки президента. І хоча Людмила Кучма й Олена Франчук не були залучені як свідки, "Українська правда" оприлюднює ці документи – з огляду на суспільну значущість цієї інформації та оскільки вона дає певне уявлення про поведінку американських захисників Лазаренка.

Це – витяги з документа, поданого адвокатами до окружного суду Північного округу Каліфорнії:

"Людмила Кучма. Міс Кучма (так в оригіналі) може свідчити щодо приблизно 75 розмов у 1995-97 роках, в яких вона брала участь разом із Лазаренком, своїм чоловіком, своєю дочкою та своїм колишнім зятем щодо бізнес-діяльності Лазаренка.

Вона також може свідчити, що Лазаренко не намагався приховати своє багатство чи справляти враження, що він заробляє $5 000 на рік, і що він дарував дорогі подарунки їй, її чоловіку та доньці.

Олена Франчук. Міс Франчук є дочкою Леоніда Кучми. Вона була присутня при приблизно 75 розмовах її батька з Лазаренком, які стосувалися бізнес-діяльності Лазаренка. Це свідчитиме, що Лазаренко не намагався приховувати цю діяльність.

Вона свідчитиме, що Лазаренко особисто дарував їй дорогі подарунки і вона була присутня під час ряду зустрічей, коли Лазаренко дарував дорогі подарунки її батькам, включно з годинником Franck Muller вартістю 42 тисячі доларів, 19 серпня 1997. (Від УП: у цей час Лазаренка уже було звільнено з посади прем'єра.)

Цінність цього свідчення не в тому, щоб, як стверджує влада, довести корумпованість представників української влади. Скоріше ці подарунки є ще одним підтвердженням, що Лазаренко не приховував своє багатство і свою бізнес-діяльність.

Крім того, це показує, що представники української влади знали про діяльність Лазаренка та не вважали її вартою осуду".

Але ці подання – не найцікавіші. УП має також подання адвокатів судді про необхідність залучити в якості свідка Леоніда Кучму. Перед вами – ще один витяг із звернення захисту:

"Леонід Кучма. Містер Кучма є, звісно, президентом України. Він може свідчити щодо свого декрету від 20 травня 1992 щодо скасування імпортних митних зборів на метал для українських компаній, а також щодо декрету від 19 лютого 1993 року, який дозволяв місцевим держадміністраціям проведення бартерних
операцій з 2% продукції підприємств без обкладання податком на додану вартість та експортним митом за умови імпорту продукції, та про рішення уряду від 1995 року щодо природного газу.

Він даватиме свідчення щодо того, які були законні підстави для ухвалення цих декретів і чому Лазаренко приймав рішення, які влада зараз характеризує як неприйнятні.

Він також може пояснити обставини зустрічі в січні 1996 року, на якій були присутні тодішній прем'єр Марчук, Лазаренко, який тоді був першим віце-прем'єром, та Волков, радник президента, де Кучма затвердив реструктуризацію ринку постачання природного газу.

Він може пояснити логіку, чому було ухвалено саме це рішення, і як пояснювали необхідність та легітимність цього рішення інші учасники зустрічі.

Кучма також може пояснити численні дискусії з Лазаренком щодо його бізнес-діяльності та щодо його обізнаності про цю активність.

Кучма також може пояснити практику заповнення декларації доходів українським керівництвом".

Іще одна особа із наявного в УП списку, щодо якої адвокати подавали клопотання про притягнення його в якості свідку – це Ігор Франчук. В УП немає інформації, яке рішення ухвалив суддя Дженкінс.

"Ігор Франчук. Містер Франчук є колишнім зятем Кучми. Він добре обізнаний із приватизаційним процесом і може дати свідчення про політичну ситуацію, за якої державна сировина передавалася приватним компаніям для продажу за кордоном.

Зокрема, Франчук свідчитиме щодо наказу Кучми провести передачу трьох військових суден приватній компанії Франчука для демонтажу та продажу на металобрухт.

Він також свідчитиме щодо вручення дорогих подарунків Лазаренком колишній дружині Франчука Олені, колишньому тестю Леоніду Кучмі та тещі Людмилі Кучмі. Він також свідчитиме щодо низки бесід у 1995-97, в яких брали участь він, Олена Франчук, Леонід Кучма і Людмила Кучма.

Розмови стосувалися бізнес-діяльності Лазаренка, яка була їм відома і не приховувалася".

УП має намір продовжити публікації на тему американського процесу над Павлом Лазаренком і в наступному матеріалі оприлюднить причини, через які в якості свідків залучено Євгена Марчука, Олександра Волкова, Ігоря Бакая та Валерія Пустовойтенка.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування