Тимошенко пішла проти мрій Мороза і Симоненка

Субота, 31 травня 2003, 14:43
Юлія Тимошенко заявляє, що виступає проти зміни Конституції до президентський виборів. Про це вона повідомила в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Тимошенко сказала, що виступає за те, щоб Конституцію не чіпати "принаймні до закінчення президентських виборів".

"Я б щиро хотіла, аби ця реформа відбулася сьогодні. І щоб вона встановила в Україні ідеальну модель влади. Проте влада й опозиція по-різному дивляться на цю реформу, їхні цілі діаметрально протилежні. Опозиція — за контроль і відповідальність. Влада — за безвідповідальність і безконтрольність. Сил на те, щоб змінити Конституцію самостійно, не вистачить ні в них, ні в нас. А в результаті поспішного схрещування двох антагоністичних проектів може народитися не реформа, а лише чергове потворне дитя", - сказала лідер БЮТ.

Говорячи про своє бачення реформи, Тимошенко сказала, що главою виконавчої влади повинна бути особа, яка обирається всенародно, а не депутатським корпусом.

"Принципове питання: хто має бути справжнім керівником виконавчої влади в країні? Чи президент, котрий обирається народом і має всі необхідні владні повноваження для виконання обіцянок, даних цьому народові? Чи прем’єр, обраний парламентом? Чи президент, наділений довірою виборців? Чи прем’єр, котрий цієї довіри не має. А має лише карт-бланш від частини депутатського корпусу".

Тимошенко навела приклад: "У країнах, які сповідують класичну парламентську модель, населення насправді обирає не лише парламент, а й главу виконавчої влади. Якщо, приміром, німецький народ голосує за СДПН, то він знає, що він голосує ще й за канцлера Шредера".

За її словами, в такому випадку канцлер "підконтрольний і відповідальний перед суспільством, є реальні механізми здійснення контролю".

"Ось саме цих механізмів я й не бачу в жодному з проектів конституційних змін", - повідомила лідер БЮТ.

На контраргумент журналіста, що проект змін до Конституції, підготовлений Морозом, передбачає, аби прем’єром ставав лідер сили-переможця парламентських виборів, Тимошенко сказала:

"У нас не такі вже сильні політичні партії й не таке вже структуроване суспільство. Сьогодні жодна політична сила не має реальної можливості на парламентських виборах заручитися підтримкою бодай половини виборців. Отож ніхто не застрахований від повторення пройденого — пригадайте останні парламентські вибори, коли перемогли одні, а коаліцію формували інші".

Ще Тимошенко сказала, що виступаємо за те, щоб саме в Конституції, а не в законі були закріплені права й обов’язки організованої парламентської опозиції.

"Ми наполягаємо на тому, аби надати опозиції статусу державного інституту, статусу окремої гілки влади. Гілки влади, наділеної необхідними для цього правами й механізмами — універсальними й ефективними".

"На нашу думку, було б розумним надати парламентській опозиції можливість ухвалювати рішення про призначення керівників не лише низки ключових парламентських комітетів, а й, приміром, Рахункової палати. І при цьому істотно розширити повноваження самої палати".

Говорячи про своє розуміння планів Кучми, Тимошенко назвала "головним завданням" президента пролонгацію своїх повноважень.

"Саме тому Леонід Данилович заговорив про можливість одночасного проведення парламентських і президентських виборів, можливо, навіть 2007 року". В такому випадку він би ще виграв час для пошуку наступника.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування