Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З Кучмою в Петербурзі кокетувала грузинська журналістка. А він пішов…

Субота, 31 травня 2003, 21:38
Перебування Леоніда Кучми на самміті СНД в Санкт-Петербурзі супроводжувалося конфузом, про який пише в суботньому числі російська газета "Комерсант".

Нарада глав держави СНД тривала у п'ятницю близько двох годин. На заключну прес-конференцію чекали, як і було оголошено, всіх глав держави Співдружності.

"Було навіть сказано, що питання не передбачені, але кожний лідер висловиться з кола питань, які його цікавлять. Яке же було здивування журналістів, коли на сцену вийшов один-одиньошенек президент України Леонід Кучма. Виглядав він явно збентеженим. Він навіть якось зухвало пожимав плечима: так, один я, ну і що? Що ви мені зробите-то?", - описує ситуацію журналіст "Комерсанта".

"Промова пана Кучми була короткою. Він проінформував, що глави інших держав одноголосно проголосували за те, щоб не ходити на цю прес-конференцію. Треба сказати, що у лідерів СНД це входить в нехорошу звичку. Те ж саме трапилося на неформальному самміті СНД в Кишиневі. Тоді, щоправда, на прес-конференцію прийшли все ж дві людини: головуючий в СНД Володимир Путін і хазяїн зустрічі президент Молдавії Володимир Воронін. І Володимир Путін тоді оголосив, що запропонував колегам обрати іншого голову - президента України. Ця пропозиція стала повною несподіванкою для колег. Вони ледь не посварилися. Таким чином, поява на прес-конференції усього двох осіб була більш або менш пояснювана", - пише кореспондент російської газети.

"Очевидно, чимсь подібним потрібно було пояснити і цей випадок. Не просто ж так люди відмовляються від досить приємної процедури. До того ж будь-яке порушення протоколу, тим більше у виконанні такої кількості президентів, завжди є чимось надзвичайним. Що ж сталося?

Я спробував зрозуміти це по виступу пана Кучми. Він, треба сказати, тримався непогано. Назвав самміт результативним і - увага! - бурхливим. Що ж такого бурхливого сталося? Та начебто нічого - з його ж слів. Готувалися, він сказав, до виключно важливого самміту в Ялті. Цей самміт повинен пройти осінню. Правда, пан Кучма додав цікаву фразу:

- Цей самміт повинен стати підсумковим.

Тобто невже все, кінець СНД? І в цьому вся справа? Невже вирішили розійтися? Тоді все, звичайно, зрозуміло. Президент Казахстану, наприклад, давно говорив, що самміти СНД перетворилися в клуб цікавих зустрічей. Проте, саме цим вони йому і подобалися", - не міг зрозуміти журналіст "Комерсанта".

"Можливо, звичайно, президент України мав на увазі щось інше. Але він навіть нічого більше не пояснив. Розказав тільки, що колеги домовилися підтримати ідею парламентських виборів в Грузії, схвалити скасування економічних санкцій проти Іраку і пролонгувати термін дії угоди з питань, пов'язаних з відновленням прав осіб, національних меншин і народів, які депортуються. Ну і що тут може бути бурхливого? Тож невже і правда наступний самміт стане підсумковим? Як же ми всі тоді? Що буде з нами? Чи треба?…

Хотілося, звичайно, задати президенту України питання, які відразу нагромадилися. І він, незважаючи на те, що питання не були передбачені, сам сказав, що готовий відповісти. Але тут одна грузинська журналістка з другого ряду кокетливо поскаржилася Леоніду Кучмі, що організатори заборонили питати його.

- Ну що ж, якщо ви так вирішили, - резонно пожав він плечами, встав зі свого місця і в повній мовчанці пішов.

У результаті все ще більше заплуталося, а ситуація стала ще більш скандальною", - повідомляє кореспондент "Комерсанта", який так нічого і не зрозумів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування