Домовленість про коаліційний уряд не передбачає юридичних зобов'язань - постпред президента

Вівторок, 10 червня 2003, 12:24
Президент Кучма не порушив жодних юридичних норм, звільняючи міністра екології і природних ресурсів Василя Шевчука, заявляє постійний представник глави держави у парламенті Олександр Задорожній.

Так постпред прокоментував в інтерв'ю журналістам у кулуарах Верховної Ради заяву лідера НДП Валерія Пустовойтенка про те, що звільнення Шевчука стало порушенням політичної угоди між парламентом і Кабінетом міністрів, на основі якої був сформований коаліційний уряд.

"Ця угода є політичним документом і не містить у жодних юридичних зобов'язань, оскільки Конституцією це не передбачено", - сказав Задорожній.

Він нагадав, що ще при підготовці цієї угоди був відзначений ряд недоліків, зокрема, не окреслена роль прем'єра у коаліційному уряді, а також роль президента. "Такі ситуації можливі", - сказав постпред, нагадавши, що однієї з цілей ініційованої президентом конституційної реформи є юридичне закріплення процесу створення коаліційного уряду.

Говорячи про мотиви звільнення Шевчука, Задорожній підкреслив, що для такого кроку існували "глибокі і серйозні причини". "Я знаю і переконаний, що це обгрунтоване рішення", - сказав він.

Постпред також висловив думку, що президент після зустрічі з представниками фракції НДП ухвалить рішення, яке не буде ущемляти інтереси цієї фракції.

Тим часом, лідер групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш вважає, що фактичне порушення угоди між парламентом й урядом, на основі якої був сформований коаліційний Кабінет міністрів, може негативно позначитися на подальшій співпраці між президентом і парламентською більшістю.

Гавриш нагадав, що подібні кадрові рішення повинні відбуватися після проведення переговорів і консультацій з фракціями більшості, що формували коаліційний уряд.

"Порушуючи угоду, ми поступово руйнуємо потенціал не тільки коаліційної політики, але й підриваємо фундаментальні принципи політичного діалогу взагалі на майбутнє, у тому числі між президентом і більшістю", - сказав він.

Гавриш підкреслив, що у Ради національної безпеки й оборони України могли бути серйозні підстави рекомендувати звільнити Шевчука, однак це не виключає проведення консультацій.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування