Секрет мовчання Кучми. Він обіцяє вибори в 2004. Але не відмовляється від пролонгації?

Вівторок, 10 червня 2003, 19:10
У вівторок політична реформа нарешті звела на одній території Кучму і антикучмістів. Цим місцем виявилася адміністрація президента, і "гарант" із лідерами опозиції та більшості сидів за одним великим і... круглим столом. Посадили опонентів подалі від Кучми: від Ющенка його розділяло четверо осіб, від Тимошенко - шестеро, Мороз і Симоненко сиділи десь напроти.

За словами очевидців, рукостискань між президентом і опозицією не було. І діалогу також. Кучма виступив зі вступним словом, потім послухав кожну політичну силу. Нікого не коментував – бо "такий формат зустрічі", пояснила Олена Громницька. У кінці підбив підсумок: "Я готовий піти настільки, наскільки ви – лідери фракцій – знайдете консенсус з усіх виключно питань".

Що саме мав на увазі президент, кожен може трактувати по-своєму. Після закінчення дискусії лідери фракцій вийшли до преси, яка зібралася на Банковій. Кравчук з ентузіазмом повторив журналістам ці слова президента.

Ще він сказав, що існують три питання конституційної реформи, які фракціям треба зараз "детально обговорити". Це пропорційні вибори до парламенту, чи може президент одноосібно призначати силовиків (і яких саме?), а також питання виборів у один рік.

З чим розійшлися політичні лідери і Кучма? За словами Тимошенко, Кравчук запропонував, що перед офіційним внесенням до парламенту фракції отримають від президента підготовлений ним законопроект. Після цього депутати мають визначатися щодо яких статей буде 300 голосів, і на цих засадах президент має побудувати остаточний законопроект. Кучма, за словами Тимошенко, із такою пропозицією погодився.

За словами Кравчука, така зустріч у присутності Володимира Литвина може відбутися у четвер або п'ятницю.

"Ключовою проблемою" конституційної реформи є одночасні вибори на 5 років президента, парламенту і місцевих рад, сказав після зустрічі Мороз. "Все упирається у те, що у цьому випадку якщо парламент іде у відставку, то всі йдуть у відставку. Ми заводимо суспільство у виборчу чехарду".

Ющенко йому вторив: "абсолютна більшість" на зустрічі виступила проти суміщення термінів. І тут навіть не можна говорити по суті цієї пропозиції, бо вона несе у собі "троянські версії".

Юлія Тимошенко сказала, що поставила президенту "три чітких питання, які б показали щирість його прагнень змінити Конституцію".

"Чи готовий він дати путєводну лінію фракціям більшості підтримати закон про пропорційні вибори? Чи готовий президент зняти положення про вибори в один рік? Чи підтримує президент введення у перехідні положення Конституції такої норми, яка б гарантувала, що він не піде на третій термін?".

За словами Тимошенко, "на жаль, на жодне запитання президент відповіді не дав". "Це [ці три питання] – речі показові".

Кравчук сказав, що "підтримує філософію одночасних виборів, але не бачить механізмів її втілення", бо треба продовжувати повноваження або президента, або парламенту.

"Я знаю, що Петро Миколайович Симоненко пропонує обрати президента на два роки (у 2004, щоб у 2006 провести одночасні вибори). Але може тоді давайте продовжимо повноваження парламенту до 2009 (щоб провести вибори президента у 2004 і одночасні вибори у 2009)?", - іронічно зазначив Кравчук.

На цю репліку Симоненко запропонував взагалі відмінити інститут президента. "А чого ви це не сказали, коли були у президента?", - відповів Кравчук. Жінки (Юлія Тимошенко та Раїса Богатирьова) не могли приховати усмішку.

Під час зустрічі сам Кучма нічого не сказав, чи готовий він відмовитися від цієї норми. "Окремо хотів би виділити питання доцільності проведення виборів президента України, парламенту та місцевих рад протягом одного року. Я розумію, що навколо цього питання точиться чи не найбільше суперечок та дискусій. Разом з тим, користуючись нагодою, хочу заявити: наступні вибори президента України мають відбутися в останню неділю жовтня 2004 року". І це все, що він сказав.

Також Кучма натякнув на ті норми, які уже можна викреслити із президентського законопроекту. Він сказав, що "готовий шукати компроміс" з питань "запровадження двопалатної структури парламенту, кількості народних депутатів і прийняття законів на всеукраїнському референдумі".

Виписуючи остаточний законопроект, у Кучми буде з ким порадитися. Крім більшовиків, на зустрічі також були були Литвин, Медведчук, Льовочкін, Задорожній, Толстоухов, Гальчинський, керівник управління АП по зв'язкам з парламентом Комаренко і заступник глави АП Підпалов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News