Кучма забув про всі пропозиції, окрім виборів в один рік, вважає Мороз

Середа, 11 червня 2003, 13:49
Президента Кучму із пропозицій політичної реформи, які були винесені на всенародне обговорення вже "нібито, нічого не цікавить". Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода народний депутат, лідер фракції СПУ Олександр Мороз.

Коментуючи результати зустрічі Кучми з представниками парламентських груп та фракцій, Мороз зазначив, що президент "готовий на однопалатний парламент, і переконався у тому, що референдумом не можна змінювати Конституцію чи закони приймати вищої юридичної сили".

Проте Кучма, на думку депутата, "тримається тільки за одну позицію відносно п’ятирічного терміну обрання різних структур влади, причому, одночасно в один рік".

Проте на думку Мороза, "якщо запропонується п’ятирічний термін, то [...] за тим відкривається постійна виборча чехарда, тому що чи президент відправить у відставку Верховну Раду, - треба тоді підганяти всі структури під вибори в один термін, чи ВР відправить президента шляхом імпічменту – знову ж виникає та ж проблема".

"Це той ризик, який ніякої користі не дає суспільству, ніякого відношення до зміни системи влади, до парламентсько-президентської форми правління немає, а це саме те, що дає право, дає підстави підозрювати ініціаторів такої реформи в тому, що вони мають наміри інші, ніж ті, що оголошують для суспільства", - зазначив лідер СПУ.

Мороз також повідомив, що проінформував спікера Володимира Литвина про суть підготовленого варіанта. За словами лідера СПУ, Литвин "розуміє необхідність розгляду цього питання, тим паче, що там майже всі позиції погоджені консенсусом з представниками різних фракцій, в тому числі тих, хто входить у більшість".

Лідер СПУ також зауважив, що думки, висловлені Кучмою під час зустрічі, "самі по собі не варті, бо ми знали їх, ці позиції були зрозумілі ще під час публікації його проекту".

Коментуючи наявне в депутатському проекті положення про передачу парламенту права тлумачити закони (зараз це робить тільки Конституційний Суд), Мороз зазначив, що депутати "виходили з простої логіки: той, хто приймає закон – має тлумачити, що він мав на увазі, приймаючи той чи інший закон".

Другим моментом, на думку Мороза, є те, що "конституційний суд повинен виконувати функцію основну – він повинен і закони, і статті конституції тлумачити на відповідність логіці і суті самої конституції – основного закону".

Олександр Мороз також сказав, що залишився задоволеним після зустрічі, бо "мав змогу в очі сказати те, що потрібно було сказати. Я вважаю, конституція, політична реформа занадто відповідальні і складні речі, щоб тут вдаватися до всяких спекуляцій".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування