Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук домовився, що візи у Польщу будуть довгостроковими

Середа, 11 червня 2003, 16:32
Україна і Польща домовилися про заходи, які дозволять зняти питання візового режиму між двома країнами після розширення Європейського Союзу.

Про це заявили секретар Ради національної безпеки і оборони Євген Марчук і секретар Бюро національної безпеки Марек Сівєц в інтерв'ю журналістам у середу у Києві після проведеного ними чергового засідання консультативного комітету президентів двох країн.

"Польська сторона дуже педантично ставиться до того, як зробити кордони для громадян, особливо громадян України, вільними і прозорими після введення віз", - підкреслив Марчук.

З його слів, це підтверджується, зокрема, тим фактом, що Польща збирається відкрити п'ять консульств на території України, і видавати довгострокові візи українцям, що їдуть у Польщу.

"Це зніме питання візового режиму", - підкреслив секретар РНБО. При цьому він зазначив, що введення візового режиму не є проблемою україно-польських відносин. "Вступаючи до ЄС, Польща вимушена приймати правила Євросоюзу", - сказав він.

У свою чергу Сівєц, зазначив, що відповідно до україно-польських домовленостей Варшава збирається працевлаштувати в Україні 150 чоловік, який буде видавати візи українцям. Він повідомив, що Польща планує у цьому році видати 550 тис. віз українським громадянам. При цьому, з його слів, є намір видавати багаторазові і довгострокові візи, які будуть надаватися "за професійними категоріями". "Надалі візи будуть більш доступними й легкими", - підкреслив Сівєц.

З його слів, це буде закріплене в угоді, яка зараз вже проходить процедуру прийняття.

Він також зазначив, що не треба дивитися негативно на прийняття візового режиму, оскільки це свідчить про наближення ЄС до українських кордонів. "Візи - це як нетривалий нежить - після того, як він проходить, люди вже не схильні до нього", - сказав він.

Сівєц не зміг назвати терміни введення візового режиму, зазначивши, що рішення про це буде прийняте спільно з Брюсселем. При цьому він підкреслив, що рішення буде прийматися "дуже швидко".

Також посольство Польщі в Україні підтверджує рішення польського уряду відстрочити введення візового режиму з Україною, Білорусією й Росією.

Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна
в прес-службі польського диппредставництва у середу, поки ще не визначено, на який саме термін відкладено введення візового режиму поїздок у Польщу для українців, білорусів і росіян.

Відповідне рішення буде прийматися на рівні Міністерства іноземних справ Польщі і, швидше за все, його публічно оголосять ще до кінця поточного тижня, повідомили у прес-службі посольства.

Раніше в інтерв'ю "Українській правді" Марек Сівєц повідомив, що введення віз у Польщі для українців буде відкладене.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування