Після підозрілої торгівлі "Кольчугами" Україна виправилася у сфері торгівлі людьми

Четвер, 12 червня 2003, 11:08
У сфері торгівлі людьми уряд України поки ще не забезпечує повної відповідності мінімальним стандартам. Про це ідеться у щорічній всесвітній Доповіді про торгівлю людьми, підготовленій Держдепартаментом США.

Водночас у доповіді американського зовнішньополітичного відомства зазначається, що українська влада "докладає значних зусиль" у тому, щоб домогтися таких стандартів.

"За минулий рік уряд продемонстрував прагнення закріпити успіхи і вдосконалити роботу структур і механізмів" у боротьбі з торгівлею людьми. Українська влада також прагнула "підвищити ефективність притягнення торговців людьми до кримінальної відповідальності".

"Недостатня співпраця між центральними органами влади та корупція різного рівня стали на заваді реалізації запланованих урядом зусиль", - пише Держдеп США.

У доповіді зазначається, що кримінальний кодекс України забороняє незаконне перевезення людей за кордон з метою їх продажу, але не забороняє торгівлі людьми всередині країни. За це необхідно притягувати до відповідальності за іншими статтями.

За останній рік 28 осіб було засуджено за торгівлю людьми. З них 17 – до позбавлення волі.

"Україна є країною, з якої жінки та дівчата незаконно вивозяться в Центральну і Західну Європу та на Близький Схід з метою їх сексуальної експлуатації. Існують відомості про вивезення чоловіків та юнаків для використання їх як робочої сили. Все більшу стурбованість викликає активізація незаконної торгівлі молодими дівчатами всередині країни, зокрема, незахищеність дітей в дитячих будинках від торговців людьми. Жертви вербуються через агентства та фірми, а також через родичів та знайомих", - зазначається у доповіді.

Цього року Україну в доповіді Держдепу знову віднесено до другої групи, і "це свідчить про те, що Україна докладає значних зусиль для досягнення повної відповідності міжнародним стандартам у боротьбі з торгівлею людьми", - ідеться у повідомленні посольства США.

До 15 країн, які входять до третьої групи, цього року вперше можуть бути застосовані санкції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News