Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Богатирьова: Янукович виконає рішення партії - чи балотуватися йому у президенти

П'ятниця, 13 червня 2003, 14:47
Ще рік тому обрання Геннадія Васильєва віце-спікером парламенту вважалося великою перемогою у рамках наступу "донецьких" для взяття влади у Києві. Але це був тільки початок. Півроку назад складно було уявити, що Януковича будуть розглядати як головного кандидата від влади на президентських виборах. Проникнути у подальші плани донецьких "Українська правда" спробувала під час інтерв'ю з лідером фракції "Регіони України" Раїсою Богатирьовою.

- Раїсо Василівно, ви можете детальніше пояснити раніше оголошені плани Партії регіонів про створення мега-фракції? Що це за ініціатива й у що вона може вилитися?

- Почнемо з того, що ініціативи такої не було. У Донецьку відбулася зустріч фракції з обласними профспілками. Мова йшла про виконання зобов'язань, взятих народними депутатами від Донецької області.

Я на цій зустрічі сказала, що сьогодні від багатьох політиків лунають обвинувачення, що ми ніби хочемо за будь-яку ціну створити мега-фракцію. Так ось, ми не ставимо самоціллю збільшення фракції до величезних розмірів. Але природна, так би мовити, тенденція до збільшення чітко зафіксована. Якщо при створенні фракції нас було 36, то сьогодні - 46. І бажаючі вступити у фракцію є і сьогодні. Люди підходять, ведуть переговори, дізнаються, чим займається фракція, яка її ідеологія і стратегія. Тому я часто повторюю, що наше завдання, враховуючи збільшення складу фракції, істотно змінити й якість роботи.

- Тобто мега-фракцію не створюєте?…

- Ні, такого наміру не існує. Але ми двері у фракцію не закриваємо.

- Чи буде тоді злиття з "Європейським вибором"?

- Це питання доцільніше поставити названій фракції. Хоч ініціативи від депутатів обох фракцій є. Тому і розмова ведеться на цю тему. Рішення, якщо буде прийнято, ми відразу озвучимо.

- Але навіщо тоді розділялися?

- Помилуйте, ми відразу створилися як дві фракції. Як я розумію, колишнє керівництво Партії регіонів не змогло вибудувати свою позицію таким чином, щоб члени партії були в одній фракції.

- Вас не турбує, що приплив у Партію регіонів народних депутатів пояснюється присутністю в її лавах прем'єра?

- Я би сказала, що будь-якою людиною при прийнятті рішення рухає її власний інтерес. Депутати - це не кріпаки, яких на все життя можна приписати до однієї фракції, однієї партії. Я вважаю, що прихід до нас народних депутатів з інших об'єднань пов'язаний з тим, як зуміли себе позиціонувати "Регіони України" - як фракція політиків зважених і прагматичних. Ви сьогодні не знайдете жодного популістського законопроекту, який йде від нас. І, я переконана, саме це лежить в основі рішень про перехід. Чи вплинуло те, що Віктор Янукович став головою партії? Я думаю, це потрібно у цих людей спитати.

- Не боїтеся, що після певних кадрових перестановок можливий відтік з ваших рядів? Адже є приклад НДП…

- Ну, на все життя рішень не виробиш. До будь-яких поворотів політичних подій треба бути готовим. І треба мати продуманий ряд випереджальних ходів…

- І у вас вже є варіант дій у разі зняття Януковича?

- Ми цього не прогнозуємо. Програма уряду прийнята парламентом і вона виконується. Навіщо ж нагнітати у своїх рядах тривогу і істерію?

- Не секрет, що Партія регіонів відома як партія одного регіону. Як ви думаєте з цим боротися?

- Дійсно, зароджувалася ще Партія відродження регіонів у Донецькій області. Причетний до цього наш депутат Володимир Васильович Рибак. Потім відбулося злиття декількох партій у цю партію. І на сьогодні я б не сказала, що тільки Донецький регіон представлений у Партії регіонів.

Ви знаєте, є приклад - блок ХДС/ХСС у Німеччині. ХСС зароджувалася як партія чисто одного регіону - Баварії. А сьогодні, зблокувавшись зі своїми партнерами, ХСС представляє національні інтереси і стала партією національного типу. В історії є аналоги, які можна наслідувати. Партія регіонів вже не буде партією одного регіону.

- Які області зараз ваш пріоритет?

- Багато що буде залежати, як парламент буде сприяти реалізації програми уряду. Де вона буде йти повільніше, де буде важче, я думаю, партія туди направить свої зусилля. Щоб і посилити свою політичну присутність, і надати допомогу (уряду).

- Крім стереотипу про партію одного регіону за вами ще помічений стереотип партії одного бізнесмена. Рината Ахметова. Наскільки великий його вплив на позицію партії?

- Я думаю, що не скажу нового: Ринат Ахметов політикою не займається.

- Чи є він спонсором партії?

- Я про це не знаю.

- Ну контакти ви хоч з ним підтримуєте?

- (Сміється). Ми підтримуємо контакти зі всіма людьми, з якими нас зводить життя. Ринат Ахметов - президент футбольного клубу "Шахтар". А я є палким вболівальником команди "Шахтар". (знову сміється) Він вболіває за національний футбол і хоче мати команду високого європейського рівня в Україні. З ним гріх не підтримувати стосунки. Рекомендую і вам!

- Якщо перейти до політичної перспективи - які сили більш близькі до вас і можуть стати союзниками у 2004? Існує думка, що Аграрна фракція - філіал Партії регіонів…

- Ми що, у банку? Це у банку є філіали, відділення. Фракція Аграрної партії - одна з перших, із якими ми підписали договір про більш тісні дії і консолідоване голосування. Це було влітку минулого року. І у нас з ними є добра традиція - ухвалюючи рішення, завжди їх обговорювати.

- Хто ваші союзники?

- Всі фракції більшості - наші союзники.

- На ваш погляд, коли Віктору Януковичу прийде час ухвалювати рішення, балотуватися у президенти чи ні?

- З'їзди всіх партій будуть ухвалювати рішення про своїх кандидатів із початку 2004 року. До цього часу відбудуться масштабні консультації. І зміниться співвідношення сил і в опозиційному блоці, і у більшості. Я б не акцентувала увагу на рішенні Віктора Януковича - тим більше, ми не знаємо про його власне бажання. Буде з'їзд Партії регіонів, і з'їзд визначиться. Я б не ставила прізвище Януковича попереду рішення партійного з'їзду.

- Добре, а можливе таке, що Янукович не буде балотуватися у президенти?

- Яке рішення прийме партія, таке рішення і буде швидше за все виконуватися.

- Як ви відчуваєте, яким стане це рішення?

- Відчувати - це з розряду містики, а я не містик. Я не хочу відчувати за когось. Поки я можу сказати тільки за себе: я точно балотуватися у президенти не буду (сміється).

- А ви взагалі уявляєте, що Партія регіонів може підтримати когось іншого, а не Януковича?

- У політиці можливе все (знову сміється).

- З "Нашою Україною" ви обговорюєте перспективу співпраці на президентських виборах?

- Зараз ні. Сьогодні уряд займається тією роботою, якою повинен займатися. Він не робить гучних заяв, він заглибився у виконання програми, шукає найбільш ефективні способи взаємодії з депутатами. Якось у тіні залишається, що за 4 місяці бюджет виконаний, що фінансування регіонів і держструктур не йде у ручному режимі. Це вперше. А коли у нас були інші уряди, ми якось більш активно через ЗМІ доводили про їх успіхи.

Цей уряд, досягши такого ефекту у своїй роботі, вже налаштований на наступний етап - підвищити мінімальний рівень зарплати і змінити співвідношення у бюджетній сфері - між мінімальною і іншими зарплатами. Це ж всі роки незалежності - камінь спотикання. Мене як лікаря вищої категорії, доктора медичних наук принижує, що я отримую, як санітарка. Але і санітарці це не приносить полегшення - що вона отримує як лікар меднаук. Тому що вона також принизливо мало отримує. Але градація у зарплаті, хоч невелика, але повинна бути. І цей уряд все це намагається досить успішно виправити.

Ми сьогодні поставили уряду колосально складні задачі - до кінця року вийти на ще одне підвищення мінімальної зарплати. Чому про цей позитив ви не хочете розказати? Не можна ж весь час про погане.

- І невже ви вважаєте, що такий ефективний менеджер не гідний крісла президента?

- Ми, "Регіони України", хочемо закріпити ці кроки ефективного урядового менеджменту, цей успіх. Це наша задача. І ми не ставимо перед собою цілі, які на сьогодні не вважається для нас головними. Для нас головне - виконання програми уряду нашими депутатськими можливостями. І про інші задачі, поки не виконана ця, ми не говоримо.

- У журналістських колах існує думка, що недавнє скасування держсекретарів пов'язане з тим, що Партія регіонів не вгамувала кадровий голод під час формування уряду. І тепер ці посади будуть своєрідною квотою донецьких…

- Взагалі-то я думала, що "Українська правда" відійде від шаблонів і того, щоб наступити на чергові "закидони" у бік партії. При формуванні уряду ми не можемо сказати, що туди був тільки підбір донецьких або донецькі десь переважають. Якщо сьогодні зробити розклад: кого торкнулися ці зміни? Вони не торкнулися професіоналів.

Мало того, за квотою фракції "Регіони України" в уряді нікого немає.

Точно так і сьогодні. Я вважаю, що указ президента про скасування держсекретарів правильний. Я була міністром охорони здоров'я в Кабміні Пустовойтенка. І знаю, як функціонує виконавча влада. І коли ми оголосили про створення держсекретарів як намір йти в Європу, але при цьому не зробили міністрів політичними фігурами, не дали їм можливість бути депутатами парламенту. Ми чверть кроку зробили.

Що стосується кадрових питань, я не думаю, що доречно парламенту настирливо і яро претендувати на посади у будь-якому міністерстві. По-перше, це не стільки предмет торгу, скільки професіоналізму, по-друге, це ніяк не відображається в угоді між урядом і парламентом. І підбір кадрів на заступників міністрів буде відбуватися за ознаками професіоналізму. Ми сьогодні не намагаємося ні давити, ні пропонувати уряду цих людей. Кожний міністр може формувати команду, яка дозволить виконувати програму уряду. Ніхто не може назвати жодного прикладу, що ми вже когось пропонуємо, приводимо якісь кадри з Донецька.

- Тобто кожний міністр буде пропонувати кандидатів у свої заступники?

- Звичайно, кожний міністр може обговорити кандидатури і вносити їх на розгляд. Депутати не повинні в це питання втручатися. Питання чисто виконавчої влади. З нашої фракції пропозицій немає, і не буде.

- Може, будуть пропозиції від інших сил, людей, що представляють Партію регіонів?

- Можливо і будуть, треба в них запитати.

- Як пояснити тоді присутність Гайдука в уряді по квоті СДПУ(О)?

- Віталій Гайдук погодився на пропозицію фракції СДПУ(О) увійти по їх квоті.

- А що вони одержали замість такого широкого жесту Партії регіонів?

- Ми з ними не торгуємося. Треба в них уточнити.

- Якщо торкнутися теми торгу в політиці. Найгучніший скандал останнього часу - це голосування по програмі уряду й обіцянка або необіцянка Партії регіонів підтримати закон про вибори за партійними списками. Ваша версія, що тоді відбулося?

- Фракція Партії регіонів переговорів на цю тему не вела. Абсолютно! І чому так швидко затихли такі голосні заяви опозиції. Прямо протягом годин-двох у них усе нормалізувалося. Тому що скандал не вдався. Знали, що і без їхніх голосів програма буде прийнята. Ну рахувати ж люди вміють?

- З кулуарних розмов відомо, що переговори на цю тему вів Андрій Клюєв.

- Він був на зустрічі керівників фракцій - після того, як почали обвинувачувати фракцію "Регіони України". І ніхто не підтвердив, що Андрій Клюєв давав обіцянку голосувати. А от як голосувала сама опозиція? З усіх її стійких членів не проголосували депутати, чиї голоси могли в той день дозволити провести законопроект.

- Чому ви не підтримали цей законопроект просто без домовленостей?

- Ми вважаємо, що найбільш доцільним сьогодні є збереження старої системи виборів. І ми завжди про це заявляли, і значно раніше, і за добу до того голосування.

- Ви і надалі не будете голосувати за пропорційні вибори?

- Ні. Ми намагаємося довести, що це невигідно населенню, серед якого 2-5% політично активного і є членом партій. До конкретного депутата люди частіше можуть достукатися, ніж до абстрактного списочника. У будь-якій країні люди мають право звернутися до депутата з будь-яким питанням. Тому говорити за три роки до закінчення повноважень парламенту, що ми, мажоритарники, готові йти на вибори за іншим законом, і за три роки взагалі не бути в окрузі - вважаємо для себе неприпустимим.

- Які пропозиції президента з політреформи ви підтримуєте? Вибори в один рік?

- Наша фракція підтримує це.

- А з якої причини?

- А яка причина не підтримувати? Ми не говоримо, що проводити треба в один день, в один місяць. Мова йде про 12 місяців. Але логічно, щоб і президент, і парламент обиралися в одній економічній, соціальній і політичній ситуації й атмосфері.

- Таємним змістом цієї ідеї називають пролонгацію повноважень президента. Підтримуєте?

- Це той, хто намітив собі в плані, що йде на президентські вибори, вибудовує логіку відповідним чином. Ми ніде офіційно не чули, що мова йде про пролонгацію. До нас таких пропозицій не надходило.

- А як ідею підтримуєте продовження повноважень президента Кучми?

- Напевно, спершу треба почути, чи хоче цього сам президент. Він ніколи не обнародував подібного бажання.

- Але якщо він дав гіпотетичну згоду?

- Навіщо ми будемо фантазувати на цю тему. Президент на одній з останніх зустрічей сказав: вибори президента - в останню неділю жовтня 2004 року. Усе. Іншого президент не озвучував.

- Інші пропозиції Леоніда Кучми: двопалатний парламент і референдум прямої дії?

- Цю ідею ми не підтримуємо. Ми говорили про це раніш, зустрічалися з виборцями на цю тему. І прийшли до висновку, що двопалатний парламент без проведення адміністративної реформи не є необхідним для України. Коли в нас не вирішене питання виборності або призначення губернаторів. Коли в нас багато претензій до закону про місцеве самоврядування.

Ми озвучували свою оцінку прийняття законів референдумом. Ми ставимося до цього негативно. Референдум - це занадто сильні ліки, щоб такі важливі питання, як закони, виносити на референдум. Верховна Рада для того й обирається, щоб працювати над законами.

- Чому ви, донецькі, такі непублічні? От, наприклад, прем'єр не знайомить громадськість з особистою стороною життя.

- Ну, це природне бажання кожної людини на недоторканність приватного життя і його право. Що стосується публічності - 90% залежить від журналістів. Якщо зуміють розговорити, то людина обов'язково відповість. Я від багатьох інтерв'ю відмовляюся, тому що скрізь ті самі питання. І нічого зовсім нового. Закладено хазяїном ЗМІ: от такі питання, от у такому плані показати…

-Якщо повернутися до теми публічності: чи немає у вас відчуття, що прем'єр ще не готовий?

- До чого не готовий? Я вважаю, що прем'єр дуже вдало і правильно коментує питання економічного розвитку країни.

- А харизма є?

- Звичайно, є.

- Чому ж її не видно?

- Може не туди дивитеся? Скажіть-но, що ви під харизмою розумієте.

- Ну, один із проявів - ораторське мистецтво.

- Я б так не сказала. І ораторське мистецтво - це далека ознака харизми. Найбільш харизматичний американський президент Лінкольн був нікудишнім оратором.

- Добре, тоді з вашої сторони приведіть яскравий приклад харизми Віктора Януковича?

- Я не хочу…Давайте про харизму Раїси Богатирьової краще поговоримо.

- Ви ж запропонували президентові кандидатуру Януковича?

- Так, наша фракція запропонувала. Коли було озвучено президентом готовність піти на формування коаліційного уряду більшістю, тоді ми зустрілися фракцією і почали говорити про ці перспективи.

- І як вам удалося переконати інших, що Дубина, Кінах і Азаров - це не ті.

- Ні, ми не переконували, що Азаров або Дубина - це не ті. Ні, ми не говорили тільки про свого кандидата. Це одна з наших переваг - ми не даємо характеристики іншим членам. Ми озвучили свою позицію, і потім уже президент приймав рішення.

- Як ви зараз підтримуєте контакт із прем'єром?

- Залежно від необхідності.

- Ну раз у тиждень ви зустрічаєтеся?

- Звичайно. Іноді, якщо треба, то й частіше. Я відповідаю за взаємодію фракції з прем'єром Януковичем. І одним із позитивних моментів вважаю, що уряд зміг не просто заявити про бажання співробітничати з парламентом, але й робити кроки в цьому напрямку. Сьогодні регулярно прем'єр, як і віце-прем'єри, і міністри регулярно зустрічаються із фракціями більшості. Але я думаю, що опозиційні фракції точно так само мають доступ у Кабінет міністрів. Зустрічаємося й обговорюємо питання.

- Тобто прем'єр і з опозицією зустрічається?

- Якщо є бажання в опозиції - зустрічається. Я знаю принцип, від якого в Кабміні не відходять: у кого є питання, він може прийти і їх обговорити. Не говорять: немає часу, почекайте, не до вас...

Другий момент: члени уряду присутні на засіданнях фракцій. І гострі питання ще до винесення в зал обговорюються там за участю міністрів. От така відкритість дає позитивний результат.

- Є тема, яку не можна обійти. Судимості Януковича. Чи не було це бар'єром для його висування кандидатом у прем'єри?

- Янукович вважається не судимим. Я людина моральна, і на місці людей, що піднімають ці теми, я б зупинилася й задумалася. Якщо судимості зняті, за законом людина не судима. Судимості ці зняті давним-давно. І сьогодні повертатися до цього зовсім нема рації.

- Ви знаєте, за що він був засуджений?

- Я знаю, що Віктор Федорович, відповідаючи на питання фракцій, говорив щиро. Нічого не приховував. І для мене цього досить.

- А сам факт присутності в біографії не може бути бар'єром у політичній кар'єрі?

- Присутність чого? Повторюю, виходячи з юридичних документів, він вважається не судимим. Що ще я можу додати? Може, комусь хотілося б, щоб усе було по-іншому? Уже хоча б на цій темі, вибачите за вислів, але кулю з чогось не зробити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:54
По всій Україні лунала тривога через російський МіГ-31К
10:49
BHP пропонує купити конкурента Anglo American за майже $39 мільярди
10:33
Колишній строковик коригував вогонь ворога по позиціях ЗСУ: контррозвідка запобігла втечі агента РФ
10:32
Кредитний рейтинг Boeing впав через вплив проблеми з контролем якості на грошовий потік
10:32
Командувач армії Британії вважає, що Україна збільшить кількість дальніх ударів по Росії
10:30
Байден підписав закон, який дозволить заблокувати TikTok у США
10:21
Війна – не перешкода, інвестиції в Україну зростають: хто і чому інвестує
10:19
Китай надає причал для російського судна, що перевозить північнокорейську зброю - Reuters
10:15
У КНУ спалахнув скандал, науковці обурені: цьогоріч на програмі про ранній Всесвіт не буде магістратури
Усі новини...