Ющенко, Симоненко, Янукович, Тимошенко, Мороз – п'ятірка лідерів

П'ятниця, 13 червня 2003, 18:36
Віктор Ющенко продовжує утримувати найвищій президентський рейтинг упродовж усього періоду моніторингу (понад два роки), який проводить Український Центр економічних і політичних досліджень ім.Разумкова. За лідера "Нашої України" готові проголосувати 22,6% респондентів, якби вибори президента України відбувалися наступної неділі.

Про це повідомив директор політико-правових програм Центру Разумкова Ігор Жданов, коментуючи дані останнього соціологічного дослідження.

За його словами, за декілька останніх місяців президентський рейтинг Ющенка коливався у межах 6%. На думку експерта, це пов'язано, насамперед, зі змінами рівня політичної активності лідера "Нашої України". "Як тільки ми бачимо Ющенка на екранах телебачення, відбуваються його поїздки у регіоні - рейтинг зростає. Лише Віктор Андрійович "ховається у політичну тінь" – ступінь його підтримки падає", - підкреслив політолог.

Друге місце стабільно займає лідер комуністів Петро Симоненко, за якого готові віддати свій голос на наступних президентських виборах 10,7%. Жданов зазначив, що рейтинг Симоненка останнім часом застиг на місці. Зрозуміло, що у лідера КПУ є певні резерви, водночас, на сьогодні навряд чи вони можуть кардинально змінити ситуацію, вважає представник Центру Разумкова.

Таким чином, наголосив Жданов, якби президентські вибори відбулися наступної неділі, то у другий тур виборів вийшли б два кандидати від опозиційних сил.

Водночас експерт звернув увагу на те, що прем'єр-міністр України Віктор Янукович за своїм рейтингом впритул наблизився до лідера комуністів. Сьогодні за нього готові проголосувати 9,5% громадян.

Як зазначив Жданов, президентський рейтинг глави уряду має тенденцію до зростання. Підвищення рейтингу Януковича, на думку політолога, пов'язане, насамперед, з тим, що у Кабінету Міністрів не було серйозних провалів у соціально-економічній сфері. Тому політичне майбутнє прем'єра також буде зумовлюватися сталим розвитком економіки та вирішенням соціальних проблем громадян України, вважає Жданов.

За словами експерта, останнім часом Янукович також активізував свої зусилля у політичній сфері. Про це свідчить проект створення нової мега-фракції на базі фракції "Регіони України". "У такий спосіб прем'єр намагається "наростити свої політичні м'язи", створити у парламенті потужний та надійний осередок своєї підтримки", - підкреслив Жданов.

Політолог також звернув увагу і на факт ліквідації президентом інституту державних секретарів. "Не виключено, що це зроблено з метою посилення позицій прем'єра у сфері державного управління, коли посади заступників міністра будуть поділені між політиками, близькими до Януковича", - вважає експерт.

На четвертому місці у президентському рейтингу Юлія Тимошенко, за яку проголосували б 6,5% респондентів. Олександра Мороза хотіли б бачити наступним президентом України 5,1% Наталію Вітренко – 4,3%; Віктора Медведчука – 3,4%; Володимира Литвина - 2,7%; Сергія Тігіпка - 2,2%.

Голосували би проти всіх кандидатів 12,2% опитаних. Не брали б участі у виборах – 8,4%, вагалися з відповіддю 12,4% респондентів.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 1 по 8 червня 2003 року в усіх регіонах України. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років у 123 населених пунктах, включаючи села, селища міського типу, малі, середні та великі міста. Похибка вибірки – 2,3%. У різних дослідженнях респондентам пропонувався різний список кандидатів.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...