Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренка випустили з американської в'язниці

Субота, 14 червня 2003, 16:15
З Америки надійшла сенсаційна новина. Екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка випущено з американської в'язниці під заставу на весь період допитів свідків у його справі.

Про це повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" у суботу український адвокат Марина Долгопола. За її словами, відповідно до американського законодавства, оскільки зараз проходить процес допиту свідків, Лазаренко має право слухати їхні свідчення за допомогою технічних засобів.

Таким чином, зазначила пані Марина у розмові з "Українською правдою", прослуховуючи ці свідчення та "опрацьовуючи" їх Лазаренко готується до суду, який почнеться 18 серпня.

На питання, якою є сума застави Долгопола зазначила, що "не знає", оскільки не розмовляла зі своїм підзахисним після його звільнення. Вона також повідомила, що Лазаренко, який обвинувачується в США у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи, перебуває наразі у "житловому приміщенні, погодженому із судом".

Відомо, що там він перебуватиме увесь період допиту свідків. І, можливо, залишатиметься до 18 серпня. За словами Долгополої, Лазаренко перебуває на території штату Каліфорнія, поряд із Сан-Франциско.

На питання, чи зустрівся Лазаренко із сім'єю, адвокат відповіла, що "не знає". "Доньки вчаться у Вашингтоні, а дружина наразі в Україні, поки це все, що я можу сказати", - зазначила пані Марина.

Рішення американського судді Мартіна Дженкінса випустити Лазаренка із тюрми є свідченням того, що "американський уряд проявив довіру". "Його (Лазаренка) випущено під довіру, щоб він готувався до засідання. Він наразі готується до судового засідання, захищатися, доводити свою невинуватість. Він слухає допити, опрацьовує їх і готується захищатися на підставі допитів", – повідомила Долгопола УП.

На питання, чи є якась реакція Лазаренка на свідчення українських посадовців в його справі, адвокат зазначила, що "не знає" про його реакцію.

Марина Долгопола, відповідаючи на питання, чи можливе повернення Лазаренка до України, зазначила, що екс-прем'єр "особисто заявляв про свою готовність повернутися" до України. Але тільки тоді, коли політична ситуація зміниться.

На прохання підтвердили, чи правда, що Лазаренка випустили з електронним браслетом, як про це напередодні заявляв генпрокурор Святослав Піскун, пані Марина відповіла, що їй про це поки що невідомо, але вона також поставить це питання Лазаренку під час розмови.

Долгопола повідомила, що оскільки її підзахисного випустили, коли була глибока ніч, то наразі вона не мала змоги поспілкуватися з ним. Адвокат пообіцяла зробити це найближчим часом, "з'ясувати всі подробиці" і повідомити їх громадськості.

Павло Лазаренко був прем'єр-міністром у 1996-97 р. З 1999 р. він знаходився в ув'язненні у Сан-Франциско, обвинувачений у відмиванні $114 млн. через приватні американські фінансові установи.

В Україні проти Лазаренка також висунуті обвинувачення у фінансових махінаціях і ряді інших злочинів. У Швейцарії він уже визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців тюремного ув'язнення умовно.

Зараз в Україні знаходяться представники американського правосуддя і проводять допити високопоставлених свідків у справі Лазаренка. Як очікується, судовий процес почнеться 18 серпня у США.

Читайте також:

ЛАЗАРЕНКО ЧУЄ ВСЕ, ЩО КАЖУТЬ ПРОТИ НЬОГО ПІД ЧАС ДОПИТІВ У КИЄВІ

Справа "США проти Лазаренка": про що питатимуть Кучму?

Пустовойтенко погодився свідчити. Але при Лазаренку

Адвокат Лазаренка Гарольд Розенталь: "Це правда, що наш суддя у Сан-Франциско затвердив Кучму як свідка"

Кучма, Марчук, Тимошенко, Бакай, Волков, Пінчук, Азаров, Фельдман - свідки у справі Лазаренка

США просять про допит українського президента

ПАСКУАЛЬ ПІДТВЕРДИВ - КУЧМУ ДОПИТАЮТЬ

ПРОКУРОР США НЕ ПРОСИВ ДОПИТАТИ КУЧМУ. Всі претензії до адвокатів

Лазаренко виписує повістки до суду. На черзі Кучма?

Лазаренко: півстолітній ювілей

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування