Конституцію почнуть змінювати у липні. Тільки за яким законопроектом?

Понеділок, 16 червня 2003, 12:41
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин прогнозує, що законопроект про внесення змін у Конституцію буде розглянутий парламентом на початку липня.

"Думаю, що це питання може бути розглянуте на наступному пленарному тижні, на початку липня", - сказав Литвин в інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві.

Спікер висловив думку, що до цього часу в депутатів буде можливість провести консультації, розглянути всі наробітки і прийняти рішення, "яке потрібне країні".

Глава парламенту нагадав про недавно відбулися консультаціях президента України Леоніда Кучми з керівниками усіх фракцій і груп парламенту. "Добре, що такі зустрічі проводяться", - відзначив він, виразивши думку, що ці зустрічі, що проводяться як із усіма лідерами фракцій і груп, так і з кожним з них окремо, необхідні для вироблення "погодженого варіанта рішення".

Литвин повідомив, що в результаті таких консультацій було зняте питання про введення в Україні двопалатного парламенту, "знайдена формула" у відношенні "участі президента у формуванні силового блоку уряду".

Разом з тим, за його словами, продовжуються дебати по питанню проведення виборів президента України, народних депутатів і в органи місцевої влади протягом одного року.

Литвин нагадав про заяву Кучми, що вибори президента в Україні відбудуться в 2004 році.

Глава парламенту нагадав також, що існує законопроект про зміни в Конституцію, розроблений спеціальною комісією Верховної Ради. Цей документ сьогодні розглядається керівниками всіх депутатських фракцій і груп. "Необхідно, щоб з ним широко познайомилися всі народні депутати", - сказав Литвин.

За його словами, коли в парламент надійде законопроект про внесення змін у Конституцію від президента України, можливо, буде вироблений погоджений варіант цього документа.

У той же час, на думку спікера, якщо не буде розроблений погоджений варіант змін в Основний закон, парламентові доведеться розглядати в залі два документи. "Це небажано, оскільки тим самим парламент буде перекладати свої функції на Конституційний суд", - підкреслив спікер.

Він підкреслив, що на сьогодні особливих розбіжностей по цьому питанню нема, залишилося тільки "бажання усіх фракцій і груп проголосувати за цей документ".

Литвин висловився за необхідність прийняття законопроекту про зміни в Конституцію, додавши, що формула в цьому документі проглядається чітко: сильний президент, сильний парламент, сильний уряд з одночасним розосередженням влади між цими інститутами. Це, на думку, спікера, "зменшить політична напруга".

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Секрет мовчання Кучми. Він обіцяє вибори в 2004. Але не відмовляється від пролонгації?

Реформа Конституції: депутати визначилися, скільки влади забрати у президента

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування