Як Україна "відмиває" гроші перевірять експерти FATF

Вівторок, 17 червня 2003, 10:17
Міжнародна група з боротьби з відмиванням грошей (FATF) має намір направити до України своїх експертів.

Про це повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров під час свого перебування в Берліні.

Експерти FATF, які незабаром відвідають Україну, мають вивчити і оцінити ситуацію щодо боротьби з відмиванням грошей. Відповідну домовленість було досягнуто під час переговорів між першим віце-прем"єром України та керівництвом FATF.

За словами Миколи Азарова, учасники берлінської зустрічі позитивно сприйняли повідомлення про запровадження в Україні системи боротьби з відмиванням грошей.

Він висловив сподівання, що вже на жовтневій сесії FATF буде ухвалено рішення про початок процедури виходу України з "чорного списку" цієї організації.

Вартим уваги є те, що Міжнародна група з боротьби з відмиванням грошей планувала заслухати українську сторону восени. Однак офіційний Київ побажав звітувати раніше запланованого строку.

Під час зустрічі з Миколою Азаровим голова FATF Йохен Саніо заявив, що, враховуючи такі темпи, Україна не перебуватиме в чорному списку жодного зайвого дня.

Також за словами Азарова, до осені необхідно розробити спеціальний план з метою виведення України з "чорного списку" FATF.

Перший віце-прем'єр також зазначив, що оптимістично налаштований щодо покращення перспектив України залишити "чорний список".

"Ми подали доповідь - вона тривала приблизно годину. Доповідь дала відповіді на усі питання, які висували попередньо. Після цього були питання від членів контрольної ради. В цілому у мене склалося враження, що назагал налаштованість членів контрольної ради FATF щодо прогресу України в боротьбі з відмиванням брудних грошей була позитивною", - сказав Азаров.

Також на його думку, зміна країни, яка головує у FATF, не вплине негативно на перспективі України. На початку липня Німеччина передає головування в організації Швеції.

Наприкінці минулого року FATF звернула увагу на відсутність в Україні законодавства, яке б дозволяло вести ефективну боротьбу з відмиванням грошей, і вжила санкцій проти неї. В лютому, після того, як Україна погодилася виконати низку умов Міжнародної групи по боротьбі з відмиванням грошей, санкції було скасовано, однак Україна досі залишається в "чорному" списку цієї організації.

Бі-Бі-Сі, "Німецька хвиля"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування